Barolo | Réva 2016

Proeven is in deze tijden een huiselijk en solitair gebeuren. Gelukkig is er af en toe gelegenheid om met een collega te proeven. Italië-specialist Fred Nijhuis nodigde me uit om bij hem thuis een aantal Italiaanse wijnen te proeven uit Campania, Friulli en Piemonte. Over Piemonte hebben we het hier. Sinds zeven jaar, nog niet zo lang, zit daar een nieuwe winery genaamd Réva, die wijngaarden heeft op de beste plots in Barolo zoals Ravera, Lazzarito, Bussia en Cannubi.

Réva maakt meerdere wijnen waaronder Barolo’s van single vineyarss, maar hier wil ik met name de ‘gewone’ Barolo uitlichtten. Réva’s Barolo Docg 2016 is een blend van verschillende terroirs: Ravera in Novello ,Bussia in Monforte d’Alba, Serralunga d’Alba en Grinzane Cavour.

Réva zou hier eerder een presentatie geven voor journalisten maar door corona kon dat tot twee keer toe niet doorgaan. Hopelijk komt dat er nog eens van, want de belofte van de rijke Piemontese keuken in samenspel met de wijnen van Réva was zeer aanlokkelijk. Zoals gesteld, sprak de ‘gewone’ Barolo erg aan.

Zelf zeggen ze daar het volgende over: ‘Our approach aims to highlight the characteristics of the four vineyards, most of which are organically managed and harvested on different days to allow perfect ripeness.’ aldus Daniele Gaia, Réva’s Sales Manager. ‘After a careful double selection of the grapes in the vineyard and then on the sorting table, the fruits are vinified separately, creating four different wines: a process that allows better management of both fermentation and maceration period that varies from 30 to 35 days. The creation of the blend of the 4 wines is only done at the end: an operation carried out by oenologist Gian Luca Colombo together with all his collaborators, to produce a single wine, well-balanced, harmonious, perfect.

De Barolo 2016, over dat jaar hebben we het nu, heeft een kleine oplage van 8.000 flessen en is het visitekaartje van Réva. Een mooie wijn die 24 maanden rijpt in Oostenrijkse eikenhouten vaten en 12 maanden op fles en in zijn jonge jaren verrassend drinkbaar is. Salie, munt, rood fruit en tabak vormen het intrigerende boeket van deze Barolo, het mondgevoel is vol, strak en elegant. Typisch Barolo met rijp donker fruit, leer tabak en kruiden.

2016 is een goed jaar geweest in Barolo en dat valt te proeven in deze zijdezachte Barolo. Réva is nog niet verkrijgbaar in Nederland, maar wie weet komt daar verandering in.

Met dank aan Fred Nijhuis.

 

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu