Rhône | Domaine Clavel

De Rhône is een prachtige streek met vele topproducenten. Een daarvan is Domaine Clavel, Clavel zit aan de rechterkant van de Rhône in Saint-Gervais. Claire Clavel is vigneron en wordt ondersteund door haar vader Denis. Domaine Clavel maakt deel uit van Terra Vitis: een organisatie van wijnboeren die wijngaarden zo duurzaam mogelijk bewerken en zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruiken. Domaine Clavel is onderdeel van Grands Chais de France.

Rhône

De Rhône is een van de grootste wijnstreken van Frankrijk. Tussen Vienne en aan beide zijden van de rivier de Rhône strekt deze grote wijnstreek zich uit over 250 gemeenten en 6 departementen: Loire, Rhône, Ardèche, Drôme, Vaucluse en Gard. De Rhône kent een noordelijke en een zuidelijke gedeelte. Er zijn drie appellations, AOP Côte du Rhône, AOP Côte du Rhône Villages en de Cru’s zoals Cornas, Lirac etc. De Rhône Villages kennen 18 gemeenten waaronder bijvoorbeeld Chusclan, Cairanne en Saint Gervais. Saint-Gervais is het dorp van onze hoofdrolspeler vandaag.

Domaine Clavel

Saint-Gervais is typisch dorpje in het zuiden van Frankrijk, en ook een van de achttien Côtes du Rhône Villages dorpen. Dankzij de Mistral en de Cevennen geeft het terroir en het micro-klimaat frisheid aan de wijnen. Vigneron Claire Clavel komt van een familie die al sinds 1640 bezig is met wijn. Ondersteund door haar vader Denis en haar team zorgt Claire goed voor de 80 hectares in familiebezit. De wijngaarden liggen in 5 gemeenten: St Gervais, St Michel d’Euzet, Carsan, Bagnols sur Cèze en St Nazair. Deze diversiteit is een grote troef door de verschillende terroirs. Domaine Clavel werkt met respect voor het milieu. In lijn met deze filosofie sloot Domaine Clavel zich in 2010 aan bij Terra Vitis, een organisatie die garant staat voor schoon werken in wijngaard en kelder.

De wijnen

Domaine Clavel maakt drie ranges van o.a. grenache en syrah, en viognier en rousanne. De easy drinking AOP Côtes du Rhône Regulus in sappig rood, crèmig wit en fruitige rosé. Onder AOP Côtes du Rhône Villages een sappig krachtige Chusclan (Cordelia) en een zachte Saint-Gervais wit en krachtig rood (Syrius).
Er is ook een gastronomische lijn Claire de Lune Saint Gervais in wit en rood. De rode Syrius en rode Claire de Lune zijn tot 30 juni in de aanbieding.

Syrius mag de naam van het dorp Saint Gervais dragen en behoort tot de beste uit de regio. Deze premium selectie druiven komen van een terroir van rode klei en kalksteen wat tot wel 200 meter diep reikt. Dit maakt het enorm hard werken voor de druivenstokken met als resultaat; een wijn met een enorm karakter en rijping potentieel. De wijn heeft een mooie volle smaak en een heerlijke kruidigheid.

Voor de Clair de Lune worden de allerbeste druiven geselecteerd. De vinificatie vindt plaats in gebruikte eikenhouten vaten. Deze keuze is bewust gemaakt om niet te veel hout invloeden te hebben in de wijn. De vaten geven deze wijnen een enorme diepgang, geweldig karakter en een ongekende balans. Deze wijnen dragen de AOP Saint-Gervais wat inhoudt dat ze het karakter van de regio uitstralen.

ChvZ

Verkooppunten: Klik op deze link


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl