ribeiro

Onbekend Ribeiro

Waar ligt de D.O. Ribeiro? Een legitieme vraag want Spanje kent 85 D.O.’s en niet velen zullen ze zo kunnen opsommen. Vijf D.O.’s zitten in Galicië en één daarvan is Ribeiro. Deze streek ligt net over de grens met Portugal. Onbekend maakt onbemind zeggen ze weleens. Dat is van toepassing op deze D.O., de wijnen moeten in Nederland met een lampje gezocht worden. Asociacion Ribeiros do Avia i.s.m. Vinos de Espagna inviteerde begin oktober negen journalisten en wijnimporteurs uit Nederland om eens nader kennis te maken met deze wijnstreek. Ourense is de belangrijkste stad in de regio en een bedevaartoord voor katholieke pelgrims als ze toch al in de buurt zijn om Santiago de Compostella te bezoeken. Deze gelovige bezoekers vormen de belangrijkste toeristenstroom. Hoe zou dit komen, omdat er geen plek in de wereld meer lijkt te zijn zonder stromen bezoekers?

Dat heeft waarschijnlijk met de bereikbaarheid te maken. Hoewel er drie vliegvelden in de buurt zijn – o.a. Porto en Coruna – kom je niet rechtstreeks vanuit andere landen op de plek van bestemming. Overstappen met veel tussenuren dus of een auto regelen. Dat laatste was geregeld voor deze groep journalisten en importeurs.

Even kennismaken

De D.O. Ribeiro heeft een lange geschiedenis in het wijn maken. De wijngaarden in dit district werden voor het eerst door de Romeinen aangeplant. Het gebied stond vanaf de Middeleeuwen tot de 18e eeuw gebied bekend om zijn tostado’s, ofwel zoete wijnen gemaakt van zongedroogde druiven, vaak ook bekend als Ribadavia wijn. Deze wijn werd gedronken door pelgrims die op weg naar Santiago door het gebied trokken en de wijn werd ook door diezelfde pelgrims meegenomen naar het thuisland. Met name witte Ribadavia wijn was tijdens de 17e en 18e eeuw zeer populair in Engeland.
De  D.O. is teruggekeerd naar zijn oorsprong en naar de inheemse druivensoorten die hem zijn oorspronkelijke roem brachten, zoals de witte treixadura en rode souson. Het klimaat is minder nat dan in de rest van Galicië, 600-800 millimeter per jaar en dat is de helft van de andere D.O.’s. Dit komt omdat de bergruggen beschermen tegen Atlantische invloeden. De regen valt niet in de zomer, maar in het voor- en najaar. De groep arriveert tijdens een storm: ‘this is the first time we have bad weather, we hadn’t had a drop of rain since the beginning of june.’ Leuk nieuws voor deze Nederlanders, na twee weggeregende Hollandse zomermaanden.

Samenwerken

Till 2000 is was just a hobby from my father. I was a civil engineer in Madrid. Now I am the fully occupied owner. This business is professional now’. Aan het woord is Ricardo Caredo, eigenaar van Coto de Gomariz. Samen met wijnmaker Xosé Lois Sebio (foto) is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Er staat inmiddels een nieuwe winery, inclusief een distilleerderij want likeurs zijn een regionale specialiteit. Met drie andere winery’s – Sanclodio, Vina Mein en Casal de Arman – vormt Coto de Gomariz een samenwerkingsverband van bedrijven in de Avia vallei. Ribeiro ligt namelijk in de noordoosthoek van het district Ourense in Galicië in de dalen die gevormd worden door de riveren Miño, Arnoia, Avia en Barbantiño. ‘We have all a family business in the same region  and we work the same way. With passion for the product and the history in the region’. Inma Pazos, van origine ingenieur en wijnmaakster is ingehuurd voor de PR. ‘Good wines are the basis but I think that PR is just as important. If nobody knows you, what do you do with all your wines’. Ribeiro heeft ongeveer 3000 hectares en de grootte van deze vier bedrijven varieert van negen tot dertig hectares. Dat is niet voor allemaal een vetpot en twee winery’s hebben dan ook een bed en breakfast en restaurant erbij. Buiten deze vier winery’s telt deze streek nog ruim honderd wijnbedrijven. Het overgrote deel levert aan de coöperatie.

Treixadura en souson

De witte kwaliteitswijnen in de streek zijn blends met de treixadura als  belangrijkste druif. Daarnaast kan de blend bestaan uit o.a. godello, loreiro en albarino. In de blends van rode wijn kan naast de souson brancelloa zitten. Zowel de treixadura als de souson kunnen met of zonder hout gevinifieerd worden. De witte wijn is fruitig, bloemig en complex. Het hout voegt daaraan een zekere vettigheid en structuur toe. De rode wijnen vormen met 20 % van de aanplant een minderheid en zijn houtloos ongelofelijk fruitig en soepel. Eikenhout voegt daar vanille, hout, chocolade en tabak aan toe.

Revelatie?

Deze streek lijkt wel onontgonnen terrein. Een onbekende D.O. en gering toerisme. Een Nederlander, Cornelis van Holland, heeft destijds nog gewerkt aan de kathedraal van Ourense, maar het aantal Hollandse vakantiegangers is sindsdien verwaarloosbaar. De wijnen zijn bijzonder met een eigen karakter. Maar hoe worden wijnen van een bepaalde streek een hype? Dat is moeilijk te zeggen. PR maakt inderdaad wat uit. Het hippe wijnbedrijf Enate met z’n artistieke etiketten heeft Somontona wel op de kaart gezet, dus waarom zou dat niet kunnen gebeuren met Ribeiro. Sanclodio, Coto de Gomariz, Vina Mein en Casal de Arman doen er alles aan. De streek heeft in het verleden geijverd voor één D.O. in Galicië i.p.v. vijf, maar dat is niet gelukt. ‘We would even prefer Wines of Spain as big appellation’. Of dat zal helpen is de vraag. Het lijkt wel van belang dat consumenten weten dat de beste wijnen van de inheemse druiven worden gemaakt. Er komen namelijk ook genoeg wijnen van de palomino en garnacha druif op de markt. Als e.e.a. bekend is, bestaat er geen reden de regio net zoveel faam krijgt als Rias Baixas. Dat Ribeiro mooie wijnen maakt, leidt namelijk geen enkele twijfel.

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Interviews

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl