Riesling uit Barossa | Pewsley Vale Vineyard

De veelvuldig internationaal gelauwerde wijnmaker Louisa Rose doet een Europese tour en daarbij wordt Nederland niet overgeslagen. Rose is een riesling specialist werkzaam op één van de eerste en oudste rieslingwijngaarden van Australië: Pewsey Vale Vineyard. Gelegen in Barossa, maar wel in de koele Eden Valley. Hier komen al jaren verbazingwekkende rieslings vandaan.

Meer dan 100 jaar geleden – in 1847 – werden de eerste stokken aangeplant door Joseph Gilbert. Het waren de eerste in de regio. Alle rieslingstokken die er nu nog staan zijn gerelateerd aan deze oude stokken. De oudste stokken zijn nu 57 jaar oud. Dat is vrij uniek in Australië. Louisa Rose werkt al 25 oogsten bij Yalumba | Pewsey Vale van de familie Hill Smith. Sinds 2006 is ze Chief Winemaker. Ze werkt intensief samen met vineyard manager Darrell Kruger. Pewsey Vale vineyard ligt op ongeveer 500 meter, 250 hoger dan de rest van Barossa, en wordt door beiden gekoesterd. De hoogte van de wijngaard geeft letterlijk verkoeling. Rose werkt al een paar jaar bio-dynamisch en ze laat ons bij de lunch in Central Park ook trots de riesling metertjes achterop de labels zien. Want rieslings kunnen zowel zoet als droog zijn.

Speciaal voor deze proeverij zette Louisa een paar Europese rieslings in. Namelijk de:

2016 Dr. Loosen Erdinger Treppchen Rieling Kabinett
2013 Zind-Humbrecht Clos Windbuhl
2009 Zöbinger Heiligenstein 1ÖTW Alte Reben

De eerste heeft een zoetje, de tweede is droog en fris met lengte en de derde is krachtiger en tropischer. Daarna volgen de jaren uit Pewsey Vale. Rose vertelt nog dat het huis van 1970 tot 1984 screwcap gebruikte, daarna weer kurk. Inmiddels zijn ze grotendeels weer terug op de screwcap.

Vervolgens kwamen de volgende wijnen ter tafel:
1982 Pewsey Vale Vineyard The Concours Museum Release
2007 Pewsey Vale Vineyard The Concours Museum Release
2012 Pewsey Vale Vineyard The Concours Riesling
2016 Pewsey Vale Eden Valley
2017 Pewsey Vale Vineyard Eden Valley
2017 Pewsey Vale Vineyard 1961 Block Riesling

Oudere jaren worden in het team in de zgn. Concours Museum Release gepresenteerd. Concours verwijst naar oude stokken. Het huis houdt zoals de meeste wineries een uitgebreide wijnbibliotheek bij. De 1982 hoewel oxidatief, had nog voldoende frisheid. De 2007 blonk uit in volwassenheid, frisheid en diepgang. De wijnen erna hadden een zuurgraad van rond de 6.5 g/l. Het restsuiker lag in drie gevallen onder de een gram. Dat maakte sommige jaren wat zuur om zo te drinken. Als maaltijdbegeleider is dit juist weer uitstekend. Dan komt het aromatische en tropische karakter naar boven.

Bij de lunch in Central Park kwamen de 2016 Pewsey Vale vineyard Eden Valley, 2012 Pewsey Vale vineyard The Concours Riesling en de 2009 Pewsey Vale vineyard the Concours Riesling ter tafel. De 2012 was perfect in balans en een genuine riesling. De 2009 behield dat karakter ondanks het restsuiker van 0.3. Het zuur was door het ouderen in balans. De 2016 Eden Valley is toegankelijk, een wijn om consumenten mee te verleiden.

Rose vertelde nog dat ze in de komende twee dagen nog drie landen moet aandoen. Ze zat er niet mee want door het werken in de wijngaarden kun je alles aan. Dat is een echte Aussie attitude. Een top wijnmaker, een leuk team en mooie wijnen!

 

ChvZ

Wijnkring Pewsey Vale


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl