Rioja | Bodegas Montecillo #25 in de WS top 100 van 2020

Denk je aan Spaanse wijn, dan denk je snel aan Rioja; de belangrijkste wijnstreek van het Iberisch schiereiland. Een van de oudste wijnbedrijven in Rioja is Bodegas Montecillo. Montecillo’s geschiedenis is verweven met twee families – Navajes en Osborne – en met passie voor wijn. Rioja heeft prachtige landschappen. Het is een genot om daar door de wijngaarden te rijden. Rioja telt ongeveer 65.000 hectare aan wijnbouwgebied en de wijngaarden liggen langs de oevers van de rivier de Ebro. 90% van de wijnen is rood, de overige 10% is wit en rosé en de belangrijkste druif is tempranillo.

Bodegas Montecillo

In 1870 start Don Celestino Navajas bodegas Montecillo in zijn geboortestad Fuenmayor in Rioja Alta. De andere kwaliteitszones in de Rioja zijn Rioja Alavesa en Rioja Orientalis (de voormalige Rioja Baja). De naam Montecillo is gekozen omdat de eerste wijngaarden van Montecillo tot op de dag van vandaag op die kleine zonnige heuvels liggen. De letterlijke vertaling van Montecillo is namelijk kleine heuvel. In Fuenmayor bouwde Don Celestino zijn wijnkelder en die bestaat nog steeds als historisch erfgoed, de wijn wordt tegenwoordig in modernere kelders gemaakt.

Don Celestino stuurt eind 19e eeuw zijn zoon Alejandro naar Bordeaux om daar de fijne kneepjes van het wijn maken onder de knie te krijgen. Alejandro’s zoon, José Luis, gaat op zijn beurt naar Bourgogne voor zijn opleiding.  Deze José Luis Navajas heeft in 1973 geen opvolger en besluit Bodegas Montecillo over te dragen aan Osborne, één van de oudste familiebedrijven in de wereld.

Bodegas Montecillo is op zijn beurt het op een na oudste wijnbedrijf in Rioja Alta. In Rioja Alta heerst een iets koeler klimaat dan in de rest van Rioja en zijn de bodems relatief arm. Dit koelere klimaat zorgt ervoor dat de vroeg rijpende tempranillo druif relatief laat rijp is. De rode Rioja wijnen uit Rioja Alta hebben daarom een bijzondere verfijning.

Onlosmakelijk verbonden met rode Rioja is de opvoeding in eikenhouten vaten, barricas genoemd in Spanje. Men gebruikte daarbij (over het algemeen) geen Frans eikenhout, maar meer smaak afgevend Amerikaans eikenhout. Het resultaat is zeer zachte en rijpe Rioja wijnen, met kruidige aroma’s en een hint van vanille. De wijnen van Montecillo zijn een schoolvoorbeeld van de Rioja stijl.

De stijl van de wijnen van Montecillo is elegant, ingetogen en klassiek met veel fruit en een zachte en strakke structuur. Wijnen die alleen maar mooier worden als je ze een dag open laat staan.

Tip: zet de overgebleven wijn een nachtje buiten óf in de koelkast en wéér genieten de volgende dag.

Weetje: Spaanse wijnen komen pas op de markt als ze op dronk zijn.

De wijnen

Montecillo Crianza

Een blend van tempranillo, garnacha en graciano met minimaal 12 maanden rijping op Amerikaans eiken. Veel rood fruit, strak en elegant. Nu ook verkrijgbaar in magnum (1,5 liter fles).

Deze wijn is uitgeroepen tot Best buy of 2020 door WineEnthusiast: Each year, Wine Enthusiast assembles a Top 100 Best Buys list to help guide consumers to some of the highest-quality value wines on the market today. The Montecillo Crianza 2016 is the no. 1 in the list, making it the best buy of 2020.

 Montecillo Reserva

Een krachtige blend van tempranillo, garnacha en mazuelo met minimaal 18 maanden houtlagering. Een wijn met veel body, rijp fruit, lichte kruidigheid met een vleugje cederhout en vanille een en mooie backbone en structuur. Bij een stevige maaltijd komt deze wijn helemaal los.

De Montecillo Reserva 2013 staat in de Wine Spectator top 100 van 2020 op #25, dat is 30 plaatsen hoger dan R. López de Heredia, Viña Tondonia Rosado Gran Reserva 2009 op  #55 en 24 plaatsen lager dan de nummer #1 Bodegas Marqués de Murrieta, Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2010. Er staan 3 Rioja’s in de lijst.

Montecillo Gran Reserva

De druiven voor deze Gran Reserva komen van de oudste wijngaarden van Bodegas Montecillo. De wijn rustte minimaal 24 maanden op barrica en daarna nog eens minimaal 36 maanden op de fles. Het resultaat is een complexe robijnrode wijn met zijdezachte tannines, geïntegreerd rijp fruit en lichte vanilletoets. Een absolute topwijn.

Montecillo 22 Barricas Gran Reserva

Een indrukwekkende Gran Reserva met een oplage van slechts 6.600 flessen. Deze blend van tempranillo (50%), graciano (25%), garnacha (15%), mazuelo (10%) heeft 30 maanden op barricas gerust en vervolgens minimaal 60 maanden op de fles. Een kanjer van een wijn met balans, lengte, intensiteit en complexiteit. Denk aan rijp donker fruit, balsamico, kruidnagel en laurier. Ook mooie zuren, gepolijste tannines en een prachtige finale. Een kanjer .

Montecillo Edicion Limitada

Een blend van tempranillo en graciano met een lagering op barricas van 26 maanden en daarna 18 maanden op fles. De wijn heeft karakter en diepgang en een kruidige elegantie, veel rood en zwart fruit en structuur. De Edicion Limitada is een gastronomisch genot.

Montecillo maakt ook een witte Rioja:

Montecillo Blanco Barrel Fermented

Een blend van tempranillo blanco, viura en sauvignon blanc, waarbij de druiven (deels) op hout worden vergist en de wijn vervolgens nog enkele maanden op zijn velletjes rust. Een zachte, ronde wijn met wit fruit en mooie zuren.

En een rosé:

Montecillo rosé

Een fruitige rosé van voornamelijk tempranillo. De rosé heeft veel structuur en is niet zomaar een slobbertje. Dit is wijn! Lekker bij voorgerechten en tapas.

De consumentenprijzen:

MONTECILLO Blanco Barrel Fermented Rioja – € 10,00

MONTECILLO Rioja Rose – € 8,35

MONTECILLO Rioja Crianza – € 8,35

MONTECILLO Rioja Crianza Magnum – € 17,90

MONTECILLO Rioja Reserva – € 12,60

MONTECILLO 22 Barricas kist 3×0,75 ltr. – € 86,50

MONTECILLO Edicion Limitada Reserva – € 16,00

MONTECILLO Rioja GRAN RESERVA – € 20,25

 

Voor verkooppunten even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl

 

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl