Romanée-Conti | een dag in Amsterdam

Geheel wijnminnend Nederland, professionals en connaisseurs, is deze maandag 29 oktober uitgelopen om in Amsterdam kennis te kunnen maken met de fabuleuze wijnen van Domaine de la Romanée-Conti (DRC). Co-gérant Aubert de Villaine en zijn neef en beoogde opvolger Bertrand de Villaine zijn in Amsterdam om een drukke dag af te werken.

Le Vin en direct van Henk Maas bestaat 25 jaar en om dat te vieren zijn er dit jaar 4 proeverijen en andere events met de paradepaardjes van zijn importeurschap. Dat zijn respectievelijk Masseto, Vega Sicilia, Pingus en nu dan Romanée-Conti. Pingus heeft Maas pas sinds kort in zijn portfolio, Romanée-Conti siert het assortiment al 24 jaar. Hoe heeft hij dit importeurschap weten te verwerven? ‘Het is nu nauwelijks voor te stellen, maar in die tijd was het geen gewild huis. Niet iedereen wilde eraan. De situatie is inmiddels veranderd. De klanten staan in rijen voor de deur, maar dat was toen niet zo.

DRC heeft in de laatste decennia een fijnmazig netwerk van importeurs opgebouwd, wat ook een vangnet is om fraudeurs te ontmaskeren. Maas vindt het nu heel prettig werken, maar het kost wel meer tijd dat een gemiddeld ander huis omdat de meest aparte vragen en verzoeken over DRC bij hem op zijn bureau komen. Mensen die zich bijvoorbeeld ineens in het hoofd halen dat ze acuut flessen Romanée-Conti willen, terwijl deze uitsluitend via voorinschrijving te krijgen zijn. ‘Maar’, zegt Maas ‘ik heb wel marge om aan heel bijzondere verzoeken te kunnen voldoen.

De epische bekendheid van het huis leidt er ook toe dat Le Vin en direct geen bijzondere moeite heeft moeten doen om de betaalde ochtendproeverij vol te krijgen. Van heinde en ver waren professionals en connaisseurs bereid naar Amsterdam af te reizen om de wijnen van het jaartal 2014 in de voormalige raadzaal van The Grand te kunnen proeven. Later op de dag is er nog een walking dinner in dezelfde raadzaal waar een kleine 150 mensen worden verwacht. Klanten, connaisseurs en ook BN’ers als Marco Borsato. Iedereen wil gewoon Romanée-Conti proeven.

Bridges

Begin van de middag is er een perslunch met Henk Maas, Aubert en Bertrand de Villaine en een aantal journalisten waaronder Cees van Casteren, Nicolaas Klei en Ronald de Groot. Ondergetekende kon op het laatste moment nog aanschuiven omdat een geplande persreis niet doorging. Bij de lunch in Bridges werd een Échézeaux 2009, een La Tâche 2006 en een Richebourg 1991 geschonken. Dit zijn allemaal peperdure wijnen die vanzelfsprekend mondjesmaat werden ingeschonken. De meesten aan tafel hadden de wijnen nog nooit geproefd, dus ook hier was men stil van bewondering.

Aubert de Villaine vertelt nog de Échézeaux de meest lichte is in het assortiment en dat de wijn, als hij gedeclasseerd wordt, een Vosne-Romanée wordt. 2009 is nog steeds jong, maar met een prachtige potentie. Delicaat en zijdezacht. La Tâche 2009 is meer geconcentreerd. Het jaar was moeilijker, maar je proeft de grootsheid meteen. Richebourg 1991 kwam zeer zwoel over en gaf niet meteen de hemel die je zou verwachten. Aubert vraagt dan om een tweede fles, deze was niet goed. En de tweede brengt wel het minerale paradijs der verwachtingen.

Daarmee kom je meteen uit bij een van de dilemma’s van DRC-flessen. Wat doe je nu als je zo’n fles thuis opent? We vragen het Aubert de Villaine.

Brengt u een soort van beveiliging in de flessen om de echtheid te waarborgen?

‘Ja, dat doen we. Maar we vertellen niet wat we doen. Het belangrijkste is dat de flessen gekocht worden via ons distributienetwerk, via onze importeurs. Voor flessen die op andere wijze verkregen zijn, nemen wij geen enkele verantwoordelijkheid.’

Vindt u het jammer dat uw wijnen beleggersitems zijn geworden in plaats van dat ze gewoon gedronken worden. De prijzen zijn voor velen nauwelijks meer op te brengen.

Ik vind dat heel vervelend, je wilt dat je wijnen die je met zoveel liefde heb gemaakt, gedronken worden. Maar het gaat niet van ons uit. We proberen de wijnen redelijk in verhouding te prijzen. Via allerlei andere kanalen worden de prijzen verder omhoog gedrukt. De manier zoals we nu de wijnen op de markt brengen, heeft er wel voor gezorgd dat we de wijnen via ons distributienetwerk kunnen traceren. En ik hoop van harte dat ze nu meer gedronken worden.’

DRC heeft hele andere bedrijfsproblematiek dan de gemiddelde wijnproducent die vooral aan importeurs en afzetmarkt moet komen. Romanée-Conti levert aan 35 landen in de wereld, en ieder land krijg een percentage op twee cijfers na de komma van de oogst. Daarnaast moeten zij altijd alert zijn op counterfeit en ander bedrog.

De wijnwereld is de laatste maanden opgeschrikt door druivenroof in Virginia en in Europa. Wanneer ik dit ter sprake breng en vraag of DRC zijn wijngaarden bewaakt, vraagt Villaine onmiddellijk ‘Waar is dat gebeurd? Knock-on-wood. Nee, tot op heden doen wij dat niet.

Kunt u iets vertellen over de oogsten van 2018 en 2017?

2017 is een prachtige echte Bourgogne oogst. 2018 is ook goed. Zeer geconcentreerde kwaliteit wat het voor ons wat moeilijk maakt, dit soort jaren heb ik liever niet te vaak. 2017 was fantastisch.

Henk Maas vertelt nog dat DRC weliswaar voor Le Vin en direct de toef op de taart is of de spies op de kerstboom, maar dat hij en zijn team net zoveel plezier hebben om een trouvaille uit Portugal van minder dan 10 Euro op de markt te zetten. Overigens verschijnt met een maand de derde versie van het boek over Romanée-Conti in Nederland met proefnotites van Jasper Morris MW en Michael Broadbent en teksten van o.a. Gert Crum. De uitgever van Lannoo vertelt nog dat geen enkel ander wijnhuis zoveel boeken verkocht krijgt.

Restaurant Bridges toverde in de tussentijd gerechtjes met kreeft en zwezerik, eigeel en witte truffel en Bresse kip op tafel. En zo is het zomaar drie uur. Aubert en Bertrand krijgen een paar uur vrij om even bij te komen voordat de avond begint. ‘En daar zijn we erg blij mee.’ Want bij de drukbezette MC en bij de journalistenlunch zijn zo volledig bevraagd door iedereen.

Aubert en Bertrand de Villaine zijn bijzonder aardige, bescheiden en professionele mensen die gewoon hard werken. Goed dat zo’n groots huis als DRC gedragen wordt door hardwerkende professionals. Henk Maas en zijn team van Le Vin en direct: bedankt voor deze prachtige dag.

 

Charlotte van Zummeren

Le Vin en direct

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl