Rosé La Baume | Uit de Languedoc

Het rosé-seizoen zit eraan te komen. Nog even door het grijze weer heen en dan kunnen we van start, hopelijk op het terras. De Provence is uiteraard het meest bekend om zijn zalmkleurige rosé’s, maar er zijn meer producenten die dat kunnen. Domaine La Baume bijvoorbeeld.

Domaine de la Baume is gelegen in het hart van de Languedoc bij Servian, tussen Béziers en Pézenas. Het wijnhuis ligt 20 kilometer landinwaarts van de Middellandse Zee, 50 meter boven de zeespiegel. De la Baume bezit ruim 160 hectare en voor La Grande Olivette werken ze samen met zorgvuldig geselecteerde growers. De stille wijnen van De la Baume worden gebotteld onder IGP Languedoc, de Crémant is een product van het dichtbijgelegen Limoux.

De la Baume was – toen nog in Australisch bezit – het eerste bedrijf dat nachts oogstte in de Languedoc en veel van haar wijnen bottelde met schroefdoppen. En dat doen ze nog steeds.

Even terug

De naam Domaine de la Baume is afgeleid van het woord ‘baume’, dat betekent ‘grot’ in het Frans. Bronshandelaren gebruikten de grotten op het terrein namelijk voor opslag in de 14e eeuw. De hoofdgebouwen van het domaine werden overigens 350 tot 150 jaar geleden gebouwd van steen uit een lokale groeve.

Het Australische Hardys was sinds 1990 eigenaar van het domaine. Dit was het eerste Australische bedrijf in de Languedoc. Hardys bouwde een moderne winery bij Domaine de la Baume, ging nachts oogsten en maakten gewoon goede wijnen voor een acceptabele prijs. Zo doen we dat, mate! No worries.

In 2003 werden Domaine de la Baume aangekocht door Les Grands Chais de France (LGCF). Les Grands Chais de France is één van de grootste wijnproducenten van Frankrijk en de grootste exporteur van Franse wijnen wereldwijd.

Wijnmaker

Frédéric Glangetas, GCF Head Winemaker South of France, werkt sinds 2004 bij De La Baume en kent de Languedoc van have tot gort Frédéric deed veel kennis op bij Penfolds, Yalumba, Matua en werkte jarenlang voor Jaques & Francois Lurton. Domaine de la Baume won onder zijn leiding meer dan 50 medailles en is al drie keer genomineerd tot Beste Wijnbedrijf van Frankrijk.

En dat is niet voor niets.

Het zijn namelijk klassewijnen voor redelijke prijzen. De Domaine wijnen staan voor € 8,95 bij de wijnhandelaar en La Grande Olivette voor € 6,95.

Een nieuwe rosé La Baume

Er werken meer wijnmakers bij La Baume en één daarvan – Florence Delabre – heeft deze nieuwe zalmkleurige rosé gecreëerd van grenache, cinsault en syrah. De druiven komen van de eigen wijngaarden, de wijn is een AOP Languedoc en heeft de aantrekkelijke zalmkleur.

Het is een stevige smaakvolle rosé met een aantrekkelijk miniem zoetje. Expressief, nobel met fruitige tonen van perzik en zwarte bes met een vleugje citrus. De smaak is fruitig en verfrissend met een zeer mooie balans in de finale. De rosé La Baume is gebotteld is prachtige dikbuikige fles en heeft een vinolock.

Gaat goed samen met zomerse salades, gegrild vlees, vis en kip.

Deze verrukkelijke rosé kost € 8,95 is hier verkrijgbaar.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl