Code Rosé! | productie & en aanraders

De storm is gelukkig over, de zon schijnt en de temperatuur is aangenaam. Het is roséweer! Rosé is een lichte verfijnde drank die zich kan wentelen in brede belangstelling. Nog niet zo lang geleden wisten roséwijnen zich slechts met moeite staande te houden naast de witte en rode wijnen. In de afgelopen jaren is de populariteit van rosé enorm toegenomen. Deze verandering kan toegeschreven worden aan Frankrijk, een van de grootste producenten én consumenten van rosé. In 2014 bijvoorbeeld produceerde Frankrijk meer dan 7,5 miljoen hectoliter roséwijn. Dat is bijna een derde van de wereldwijde productie (24 miljoen hectoliter). Tussen 2002 en 2014 is de roséproductie met maar liefst 50% toegenomen, van 11% van de totale Franse wijnproductie in 2002 tot 16% in 2014 en zelfs een verbluffende 21,5% van de stille wijnen. In 2014 produceerde Frankrijk 13% meer roséwijnen dan in het jaar daarvoor. Dit is nu een paar jaar geleden, maar het volume is sindsdien alleen maar toegenomen.

Hoe maak je rosé?

Voor rosé zijn er vier mogelijkheden, hoewel de vierde officieel niet mag in Europa voor stille wijnen. De eerst is licht persen met bijvoorbeeld een pneumatische pers, de kleur zal dan licht zijn. De tweede methode is om licht geperste druiven langer te laten inweken. Hoe langer de periode, hoe donkerder de wijn zal worden. Bij de derde ‘saignée’ methode wordt van het eerste aflopende sap van druiven bestemd voor rode wijn, rosé gemaakt. Rode wijn toevoegen aan witte wijn wordt in de champagne gedaan en buiten Europa. In de Provence wordt vooral met grenache gewerkt en daarnaast cinsault en syrah.

Een aantal proefflessen van verschillende aanbieders – maar allemaal uit la Douce France – werden naar Winebusiness.nl opgestuurd. Die zetten we op een rijtje:

  • AH Excellent Selectie Côtes de Provence: Kwalitatief hoogstaande wijnen voor relatief weinig geld in de AH Excellent Selectie Serie, de kost nu met Pinksteren: € 5,99 Provence zoals Provence bedoeld is. Vettig, mineralig én in de amfora-Provence-fles bij uitstek.
  • Daarnaast heeft AH Domaine de Saint Ser Rosé voor 9,99 en Domaine de l’Amaurigue Rosé voor 6,99 in de aanbieding. Beiden zijn heerlijk, de Saint Ser is nog net iets chiquer dan de l’Aumerique. Bij AH Online is er doosvoordeel.
  • Gall & Gall heeft Doamine de Luc rosé: Een prachtige, zeer aromatische rosé gemaakt van biologische druiven. De stevige smaak eindigt in een mooie, lange afdronk. Zeer smakelijk voor €7.79.
  • De Grand Cru producent l’Aumerade maakt een rosé en rode Cuvée Marie Christine. De rosé is subtiel, bloemig, fruitig en mineralig. Op de proeftafel stond het jaar 2017 én 2016. 2017 was heerlijk, maar 2016 bleek veel verdieping te hebben. Goed nieuws, want meestal gaat iedereen voor het jongste jaar. Dat is in dit geval dus niet meteen nodig.Hetzelfde huis maakt onder IGP du Var de Oh! By Omerade. Deze heeft meer syrah dan de Cru én een behoorlijke diepgang. Dit is niet zomaar een rosé, maar een in de categorie ‘we are talking wine’. Prima prijs/kwaliteit verhouding.
  • LFE stuurde van Castel drie wijnen van het trotse bezit – Terra Vitis gecertificeerd het huis werkt dus zo ‘schoon’ mogelijk – Château Cavalier. Deze wijnen zijn alleen verkrijgbaar bij de Horeca en betere wijnwinkel. 360 de Cavalier is de instapwijn met een consumentenprijs van 9,95. Voornamelijk cinsault en grenache, Cuvee Mariafiance – in een glooiende fles – van vnl grenache en syrah heefft een consumentenprijs van 11,95. De Grand Cavalier tot slot van syrah, rolle, grenache en cabernet sauvignon gebotteld in een champagne-achtige fles is de toef op de taart met een prijs van 15,95. Dit zijn alle drie kwaliteitsrosé. Het verschil zit ‘m in de smaakconcentratie. Het alcoholpercentage is voor alle drie 12,5, maar vanaf de 360 de Cavalier die al heerlijk is, neemt de smaakintensiteit toe tot aan heerlijke explosie in de Grand Cavalier.

Dat wordt genieten deze dagen. Drink een aangenaam glas en zet er een mooie plaat bij op, zoals Pink Fluid, Simply Rosé of Guns & Rosé’s. Salute!

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu