Ruinart

Dom Ruinart: een vintage extraordinaire

 

frederic‘Belt u me aub als u een vintage Dom Ruinart 1959 of een Dom Ruinart Rose 1962 tegen komt ! Ik neem direct het vliegtuig !In de prachtige crayeres van Ruinart in Reims is namelijk van beide jaren geen enkele fles te vinden!’ Aldus Chef de Cave van Ruinart, Frédéric Panaïotis. Er zijn van die dagen die eindeloos mogen duren. Zo veranderde een gewone maandag in een stralende en indrukwekkende dag door een lunch-uitnodiging van Moet & Hennesy Nederland. Afgelopen week zagen namelijk twee bijzondere vintages van het champagnehuis Ruinart het levenslicht in het Amsterdamse Hotel Dylan aan de keizersgracht. Een uitzonderlijk moment voor zowel de Dom Ruinart Blanc de Blanc 2002 als de Dom Ruinart Rosé 1998 die maar liefst na respectievelijk negen en dertien jaar de kelders mochten verlaten. 

 

De productie van beide wijnen omvat maar 2% van de totale jaarproductie. Voor de Dom Ruinart blanc de blancs is het de 26ste ‘editie’. De Dom Ruinart Rose werd voor het eerst gecreëerd in 1962.

 

Apres nous le deluge….

De wijnmaker kwam speciaal naar Nederland om zijn wijnen te presenteren. In 2007 kwam Frederic bij Ruinart en leerde van de grote keldermeester Betrand Mure, de zo typische Ruinart-smaak. Betrand Mure, createur van de  eerste Dom Ruinart blanc de blanc 1959, stierf in 2008 op de respectabele leeftijd van 94. Frédéric Panaïotis werd, ondanks zijn Griekse achternaam in Reims geboren. Ik was nog maar 1 minuut oud toen ik mijn eerste druppel champagne op mijn tong proefde. Het is een traditie in de Champagne om baby’s op deze wijze te verwelkomen. Zijn grootouders hadden een wijngaard in Montagne de Reims met alleen chardonnay druiven. Ook zijn ouders zaten in de wijn en verkochten hun druiven aan champagnehuizen, Zo werd de sprankelende wijn en met name de chardonnay hem met de bekende paplepel ingegoten.Toch begon zijn echte liefde voor wijn zich te openbaren door de schoonheid en kracht die hij op 18 jarige leeftijd tegenkwam in bourgognes. Het was een fles Richebourg die hem duidelijk maakte dat een baan in de wijnwereld geen gek idée zou zijn. Inmiddels is hij uitgegroeid tot Chef de Cave van het familie-huis Ruinart en is het dan ook niet zo vreemd dat Frédéric Panaïotis veel zorg besteedt aan het maken van een perfecte wijn. “Ruinart champagne is een wijn met bulles en geen bulles met wijn”, aldus de sympathieke wijnmaker.Met mijn chardonnay achtergrond is het voor mij een grote eer om bij het huis Ruinart te mogen werken. Een van mijn favoriete uitspraken is dan ook een Chinees spreekwoord: vind een baan waarvan je houdt en je hoeft nooit meer 1 dag in je leven te werken’.

 

Het oudste champagne-huis: Ruinart

De benedictijner monnik Dom Theodore,Thierry, Ruinart -1657-1709 – was een voorname geleerde, wetenschapper en theoloog en bovendien zeer geïnteresseerd in oenologie. Op een van zijn vele reizen kwam hij in 1700 in contact met de monnik Dom Perignon die hem vertelde over het fenomeen van de ‘mousserende wijn’ en hem het geheim leerde. Terug in Reims attendeerde hij zijn broer en diens zoon Nicolas op deze bijzondere wijn. Nicolas, net als zijn vader, een lakenhandelaar, was een ambitieus zakenman. Hij nam de tip van zijn oom ter harte en was er als de kippen bij toen Napoleon de XV in 1728 toestemming gaf om champagne op fles te mogen verhandelen. Hij gaf zijn klanten bij iedere transactie een flesje mousserende wijn kado. Die geste viel in zeer goede aarde. In 1709 stierf Dom Thierry Ruinart, maar zijn neef Nicolas zag toekomst in die ‘vreemde’ bubbelende wijn en verwezenlijkte in 1729, twintig jaar na zijn sterfbed, de droom van zijn oom Dom Thierry Ruinart. ‘Au nom de Dieu et de la Sainte soit commencé le présent livre‘. Met deze woorden opende Nicolas Ruinart op 1 september 1729 het allereerste Champagnehuis: Champagne Ruinart.  De topcuvees van het huis dragen dan ook eervol de naam van zijn oom.

 

Inmiddels volgen al bijna drie eeuwen, vele generaties Ruinart elkaar op. Na de tweede wereldoorlog had het huis Ruinart het zwaar. Ze hadden geen voorraad en de wijngaarden waren verwaarloosd. Per jaar werden er nog maar duizend flessen verkocht aan kruidenierszaken en bordelen. Het is te danken aan de jarenlange ijver van de in 2008 overleden Chef de Cave Betrand Mure, een neef van de familie, dat Ruinart vandaag de dag weer sprankeld. Hij zorgde dat het merk enorm in aanzien groeide. En daarmee de verkoop. Hij werd hierbij geholpen door Philippe de Rothschild van Mouton Rothschild, die geld investeerde en de helft van de aandelen over nam. Na 14 jaar (1963) verkocht Rothschild zijn aandelen aan Moet et Chandon, die zo’n 80% van de aandelen in handen kreeg. In 1973 werd Ruinart volledig ingelijfd bij Moet & Chandon, LVMH.

 

Ruinart bezit 14 hectare aan wijngaarden en heeft een van de mooiste kelders – crayeres –  van de Champagne waar zo’n 7 miljoen flessen liggen opgeslagen, Het huis werkt nog steeds met één voorname gedachte: champagne maken met verfijning en elegantie, waarbij de hoofdrol is weggelegd voor de chardonnay-druif. De schoonheid van de mousserende wijnen van Ruinart wordt hierbij nog eens ondersteund door de buitenkant. De sierlijke fles, een replica uit de 18de eeuw, is met haar vrouwelijke vormen een lust voor het oog.Het Champagne-huis Ruinart maakt vijf verschillende champagnes. De R-de Ruinart, een brut non vintage, de Ruinart Blanc de Blancs non vintage, (flagship) de Ruinart Rose non vintage, een vintage Dom Ruinart Blanc de Blancs en een vintage Dom Ruinart Rose. Allen gemaakt op fraicheur en elegantie, dus er wordt bij Ruinart nooit gebruikt gemaakt van houten vaten. 

 

Vinkeles

vinkelesHet restaurant Vinkeles, bekroond met 1 Michelinster, kreeg de eer om een lunch te creeeren bij de twee Dom Ruinarts. Om in de mood te komen werd een blanc de blanc non vintage ingeschonken. Champagne wordt gezien als het ideale aperitief maar vaak is ze nog beter op haar plaats  tijdens een maaltijd. Zeker met beauties zoals de vintages van Ruinart. Het aperitief werd dan ook nageschonken aan tafel.  De blanc de blancs non-vintage  gemaakt van 100% chardonnay druiven zijn grotendeels afkomstig van premier cru wijngaarden. De wijn is prachtig gekoeld op 8 graden op 1/3 ijs en 2/3 water voor 20 minuten. De smaak is fris maar niet agressief, citrus, grapefruit, witte peer en ananas, gember en kardemon,  witte bloemen.  Delicaat en smaakvol. Lichte structuur doch intensief van smaak, creamy. Hierdoor tackelde de blanc de blanc uitstekend de dun gesneden Sint Jacobs vruchten met pompelmousse, amandelen en soja.

 

Toen kwam het grote moment waarop de Dom Ruinart Blanc de Blancs 2002 zich mocht presenteren. Niet in de standaardflute, maar in een ‘gewoon’ wijnglas. Bij zo’n grote wijn is het juiste glas erg belangrijk om alle aroma’s goed naar voren te laten komen, aldus Frederic. De smaak was overweldigend. Een mooie mix van een chassagne-montrachet en een puligny-montrachet. Wijn dus! Helder geel, een toasty karakter, maar tegelijkertijd een prachtige fraicheur, citrus en mineraliteit. De druiven zijn voor 2/3 deel afkomstig van grand cru wijngaarden uit de Cotes de Blanc en voor 1/3 uit de Montagne de Reims. De ene is mollig en stoer, de andere elegant en verfijnd.

 

Op het menu stond gepocheerde Zeeuwse platte5/0 oesters met gesmolten ‘lardo di Po’ en botersla Wellicht niet het ideale paar. Wat wel een fantatstische combinatie bleek was de Dom Ruinart Blanc de Blanc 2002 met het prachtige fluwelen soepje, de Pommes tsarine , crème friache, aardappel en Chinese Asetra kaviaar. Textuur van de mousse van aardappel en kaviaar was geweldig in combinatie met de Dom Ruinart blanc de blanc 2002. Het glas werd veelvuldig bijgeschonken.

 

Daarna werd de tafel geprepareerd voor de Dom Ruinart rose 1998, 85% chardonnay en 15% pinot noir,die het geroosterde Anjou duif met cinqepices en bospeen mocht begeleiden. Ook bij het dessert van panacotta van karnemelk met gepocheerde vijg, ras al hanout en walnoten werd deze prachtige gastronomische rose geschonken. Wat een iets mindere cobinatie bleek. De Rose verleidt in alle opzichten, maar met name bij elegante gerechten. Ze heeft ragfijne belletjes, een koperachtige kleur, haar neus is overweldigend, vlezig, levendig en een prachtige structuur, vol van smaak, rondeur, vanille, oosterse specerijen, en framboos-snoepjes. Super lengte. Door haar elegante maar stevige structuur bleek ze zelfs prachtig in de  afterlunch/dinner-rol !

 

Janna Rijpma

 

Dom Ruinart champagnes zijn te koop bij gespecialiseerde wijnhandels.

Richtprijzen: €160 Dom Ruinart Blanc de Blanc 2002 en €240 Dom Ruinart 1998 rose

Volg Ruinart op de speciale APP van Champagne Ruinart.


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl