Sancerre | Domaine Vacheron

Hoewel de Loire een heel grote wijnstreek is, is de bekendheid in Nederland minder groot. En dat is jammer, want de Loire heeft veel te bieden. Vandaag bespreken we Domaine Vacheron, een biologisch-dynamisch wijngoed gevestigd in het stadje Sancerre. En dan komen we ook meteen op de corebusiness van dit bedrijf: top Sancerres maken, wit én rood.

De Loire

De Loire is de derde wijnproducent van Frankrijk, na Bordeaux en Rhône, en de grootste als het gaat om de productie van witte en mousserende wijn, Champagne buiten beschouwing gelaten. Het is de tweede producent van rosé, uiteraard na de Provence. In Nederland is met name de Rosé d’Anjou populair. De AOP wijngaarden tellen bij elkaar zo’n 50.000 ha. met 79 beschermde herkomstaanduidingen. Eén daarvan is SAncerre.

Sancerre

Sancerre is een wereldberoemde streek. In het noordelijke deel van de Loire wijnstreek ligt de kleine stad Sancerre, de naamgever van de streek. In deze wijnregio vind je drie soorten grond: witte klei en een hoog kalkgehalte, kiezels, of een bodem met vuursteen, dat zorgt een minerale smaak. Sancerre is vermaard om zijn knisperfrisse wijnen met veel mineraliteit. Sancerre is daarom ook een eigennaam geworden: men bestelt een Sancerre of een type Sancerre. Maar in deze streek zijn er uiteraard vele producenten met hun eigen werkwijze en terroir zoals Domaine Vacheron, een domaine dat prachtige minerale Sancerres maakt: wit én rood.

Domaine Vacheron

Overgrootvader Maurice Vacheron plantte de eerste wijnstokken in de Sancerre. Meer als hobby, hij deed er nog niets mee. Zijn zoon Jean ging echt wijn produceren. Jean had oog voor de pure expressie van het terroir in de Sancerre. De wijngaarden liggen voornamelijk in het oosten van Sancerre; gedeeltelijk op Silex bodems en op kalksteen en klei. Sauvignon blanc vervult uiteraard een belangrijke rol. Jean’s zonen Denis en Jean-Louis, bouwden het domein verder uit en begonnen met pinot noir. Jean-Laurent en Jean-Dominique, zoons van Denis en Jean-Louis, leiden nu Domaine Vacheron. Zij hebben het domein naar het huidige, zeer hoge, kwaliteitsniveau getild. De kelders bevinden zich in het charmante Sancerre, gelegen op een heuveltop.

Domaine Vacheron maakt witte en rode Sancerres en een zeer chique L’ Enclos des Remparts, die door het experimentele werken niet het AOP Sancerre mag dragen.

Maar de klasse van een huis herken je in de bais. De Sancerre blanc Vacheron Sancerre blanc is een wijn met veel mineraliteit en lengte, knisperfris en strak elegant. Verrassend goed is de Sancerre rouge  Vacheron Sancerre rouge Een fruitige wijn met lengte én diepgang én het kenmerkende aangename droogje van de pinot noir. Het domaine laat de druiven zo lang mogelijk hangen en werkt met lage opbrengsten, waar voor de Loire bijzonder is. Het is een Burgundy-like pinot noir. Een aanrader.

Biologisch-dynamisch

Domaine Vacheron loopt niet te koop met de bio-dynamie, je vindt het kenmerk op de fact-sheets. Maar het huis werkt dus biologisch-dynamisch. Domaine Vacheron maakt prachtwijnen! De Bruijn Wijnkopers is de trotse importeur.

ChvZ

 

De Bruijn Wijnkopers Domaine Vacheron


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu