Serendipity | Pinot Noir

Chemici hebben een voorsprong in de wijnwereld, want oenologie barst van de chemie. En als je dan ook van wijn houdt, is een en een twee. Zie hier het verhaal van chemisch analist Monique Breuer in een notendop. Pinot noir moest het zijn en zes wijnen zouden uiteindelijk uit 6 landen moeten komen. In 2011 was dit haar droom, in 2014 kwam de eerste wijn op de markt.

Breuer werkt nu niet als chemisch analist, ze is freelance marketeer. Maar dat was niet genoeg. Een carrière in de wijn wilde ze erbij. Ze volgde wijncursussen, ging in een wijnwinkel werken, tot het besef eindelijk indaalde dat ze zelf wijn wilde maken. Van de pinot noir, een rood ras wat doordrinkbare rode wijnen levert. En dan ook nog van 6 landen. Maar het begon bij één land. ‘Ik kon stagelopen bij Cederberg in Zuid-Afrika. David Niewoudt sprak ik in Nederland, en hij was bereid mij die kans te geven.’ Bij Cederberg maakte Monique ook haar eerste wijn. ‘De naam werd Serendipity, wat een onverwachte maar fortuinlijke ontdekking of toevalstreffer betekent. Dat slaat zowel op dat ik wijn heb gevonden als het plezier wat ik er nog steeds aan heb, ondanks al het harde werk.’ In Zuid-Afrika groeien haar druiven in de Hemel-en-Aarde Vallei en ze maakt een pinot noir bij Cederberg. David Niewoudt werkt in Chili samen met Julio Bouchon, twee gerespecteerde wijnmakers die Breuer zo kan bellen. Zo zou Chili ook bij het lijstje voorkeurslanden kunnen komen, maar dit is nog niet een vaststaand feit.

Al pratend merk je wat voor leerproces het is geweest. Bijv. over het gebruik van barriques en de invloed op de wijnen en over het al of niet gebruiken van gecultiveerde gisten. ‘Pinot noirs in Zuid-Afrika kunnen nogal vlezig zijn. Dat heeft te maken met de toasting van de barriques. Naar mijn opinie drukt de vlezigheid het fruit weg en dat wil ik niet in mijn eigen wijnen. Na overleg met de barrique producent ben ik teruggegaan naar Lightly Toast.’ Wijnmaken leer je ook voornamelijk on-the-job, proefondervindelijk. ‘In Zuid-Afrika en de Ahr gebruiken ze toegevoegde gisten, maar in de Bourgogne waar ik in die tijd stage liep, doen ze dat niet. Als je gisten toevoegt moet je constant opletten om het proces te begeleiden want het gaat razendsnel. Als je geen gisten toevoegt gaat het proces geleidelijker. 2018 was in Zuid-Afrika een ontzettend warm jaar en de wijnstok ging op slot, het suikergehalte steeg niet meer en het alcoholgehalte was 12,5.Ik heb toen geen toegevoegde gisten gebruikt. Een hele natuurlijke wijn met nauwelijks interventie. Dit is waar Serendipity voor staat, 2018 is mijn jaar.

Als Winebusiness.nl Monique Breuer spreekt is haar cana corso pup Donna 10 weken, een pup die uiteindelijk zal uitgroeien tot een respectabel grote hond. ‘Ik heb er nog eentje thuis, ik heb deze als gezelschap genomen. Ik ben vaak weg. Hoop dat ze uiteindelijk goed met elkaar overweg kunnen.’ Pup Donna weet in ieder geval in haar eentje drie volwassenen bezig te houden, zoveel is duidelijk. Ondanks alle pup-onrust praat Breuer bevlogen over haar project. ‘Het is niet dat ik er rijk van wordt, integendeel het kost alleen maar geld. Maar ik heb er zoveel lol van.‘ Ze is zich nu aan het oriënteren op nieuwe landen. De keuze voor Oregon, Bourgogne en Nieuw -Zeeland is al gemaakt, en een optioneel zesde land is Italië, Oltrepò Pavese. ‘Misschien niet het meest voor de hand liggende plek, maar de Hemel-en-Aarde-Vallei was dat ook niet in die tijd. Het is pas in de laatste jaren uitgegroeid tot een erkende pinot noir regio.‘ Voordat ze een keuze maakt, gaat ze altijd eerst in het gebied stage lopen, om de ins-en-outs te leren kennen.

Anno 2023 brengt ze box uit met 6 van haar eigen wijnen. Ze maakt naast de Zuid-Afrikaan twee rode spätburgunders in de Ahr, een Spätburgunder een Cuvée Monique. ‘In de Ahr heb ik eerst mee helpen oogsten, en het leek me toen een uitstekend gebied voor het tweede land.’ De Spätburgunders maakt ze daar bij Weingut Peter Kriechel, ook daar krijgt ze weer alle medewerking bij haar project. De druiven van de Cuvée Monique komen voor 15%uit de grandcru wijngaarden Sonnenberg, Rosenthal en Kräuterberg en uit Marienthal. De wijn is vol van smaak en fruit, met zachte tannines, een heerlijk droogje en veel lengte.

Al met al moet ze veel reizen en werken. In de marketing in Nederland en dan op en neer rijden en vliegen om wijn te maken in de Ahr en Zuid-Afrika. Al met al is het een project wat enerzijds veel neemt, maar ook veel energie geeft. ‘De combinatie van twee werelden en twee manieren van werken – kantoor en tussen de wijnstokken – bevalt me wel. Ik heb veel energie en die kan ik zo prima kwijt.

In de Ahr maakt Breuer ook nog een licht gekleurde Blanc de Noir van 11,5%. Een licht tintelende liebliche vrolijkmakende fruitige wijn. Want ook dit type hoort bij pinot noir. Als de 6 landen compleet zijn, wil ze haar portfolio afsluiten met een Champagne van 100% pinot noir.

Binnen 12 jaar van 0 naar wijnmaken met je eigen wijnmerk? Wie doet dat haar na? Je droom leven, dat is wat Monique Breuer doet. Serendipity is een range met klasse pinot noirs, herkenbaar aan backbone, fruit en het typerende pinot noir droogje. Op de factsheets, die voor iedereen op haar site te zien zijn, kun je de wijnstokken tot op de vierkante centimeter terugvinden als ook de details van het wijnmaken. Marketing en chemie gaan hier hand in hand.

Chapeau!

Charlotte van Zummeren

 

De wijnen van Serendipity zijn te koop via www.pinotnoirserendipity.com  en via diverse wijnhandels waaronder o.a. Henri Bloem Amstelveen.

 

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl