Sicilië | Donnafugata

Het eerst wat opvalt zijn de prachtige kleurrijk vormgegeven labels van de wijnen, een lust voor het oog. Het volgende wat opvalt na de eerste slok is de kwaliteit van de wijnen. We hebben het hier over Donnafugata. Bij dit Siciliaanse wijnhuis staat nu de 5e generatie van de wijnfamilie Rallo aan het roer. Donnafugata produceert environmental friendly en maakt een uitgebreide range wijnen waar bij het ene label nog mooier is dan de andere. Het is moeilijk kiezen welke de mooiste is.

Even terug naar het begin

Donnafugata

Giacomo, de vierde generatie van de wijnmakersfamilie Rallo met meer dan 160 jaar ervaring in kwaliteitswijn, richtte in 1983 Donnafugata op samen met zijn vrouw Gabriella. Tegenwoordig leiden hun kinderen José en Antonio het bedrijf.

De naam Donnafugata verwijst naar de roman van Tomasi di Lampedusa Il Gattopardo (luipaard). Een naam die donna in fuga (vrouw tijdens de vlucht) betekent en verwijst naar een koningin die toevlucht vond in het deel van Sicilië waar de wijngaarden van Donnafugato zich vandaag bevinden. Een verhaal ook je terugziet op de flessen: het beeld van een vrouwenhoofd met verwaaid haar. Donnafugata-labels zijn kunstwerken gemaakt of geïnspireerd door Gabriella Rallo, net als de namen van de wijnen, die een eerbetoonzijn aan kunst en literatuur.

Donnafugata bestaat nu bijna veertig jaar en heeft 5 wineries verspreid op Sicilië en Pantellaria en bewerkt maar liefst 410 hectare aan wijngaarden. 110 mensen werken voor het bedrijf en de wijnen worden in 60 landen verkocht. En dat is terecht. Donnafugata is niet alleen behangen met allerlei kwaliteitslabels als het gaat om schoon werken in de wijngaarden, de wijnen zijn ook stuk voor stuk fantastisch.

Zoals gezegd, het huis maakt een uitgebreid portfolio wijnen. Neem eens een kijkje op de site van de Nederlandse importeur Wijntransport Donnafugata of rechtstreeks bij de familie zelf Donnafugata

Een paar wel ik er hier noemen. De knallend aromatische fruitige wijn van cataratto  Anthilia, de soepele lichte en top fruitige Frappato, licht gekoeld een perfecte zomerwijn. De Sedara van nero d’avola aangevuld met o.a. cabernet is opgevoed op RVS en is zowel krachtig en fruitig als licht verteerbaar. Tancredi is een blend van hoofdzakelijk nero d’avola die wel houtopvoeding heeft gekregen. Een stevige jongen die toch genoeg vrolijkheid en fruitigheid in zich heeft, daar zorgt de nero d’avola wel voor. Op het eiland Pantellaria maakt Donnafugato een Passito Ben Rye van deels ingedroogde zibbibo druiven, en heerlijke vloeibare bonbon na het eten . Ook heel lekker bij kaas.

Donnafugata is letterlijk en figuurlijk een prachtige wijnproducent.

ChvZ

Foto: @donnafugata


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl