Spaanse wijnen met NL roots | @Axial Vinos

De Nederlandse familie Geirnaerdt – van Ekeris vertrok twintig jaar geleden naar Spanje om zelf wijn te gaan maken. Met grote liefde voor het land, een berg kennis van geologie en een zwak voor Spaanse wijn gingen zij aan de slag. Na jaren in de Spaanse wijnwereld te hebben gewerkt zijn Louis en Eugenie nu eigenaar van drie wineries onder de paraplu Axial Vinos. In alle wijnhuizen speelt de garnacha een grote rol. Het avontuur startte met de overname van twee wineries waar zij al langer mee samenwerkten, Pagos del Moncayo in Campo de Borja in 2011 en in 2013 La Casa de Lúculo in Navarra.

De productie van Pagos del Moncayo is duurzaam met handmatige oogst, maceratie in open vaten en traditioneel druiven persen met blote voeten. Door deze duurzame aanpak zijn ze gecertificeerd door Eco-Prowine. De uitzonderlijke Prados wijnen worden gemaakt van garnacha en syrah.

La Casa de Lúculo is biologisch gecertificeerd en maakt garnacha van oude stokken in Navarra. Het is een voornamelijk feminien bedrijf. Aan het roer staat een vrouwelijke wijnmaker en in zowel productie als directie werken voornamelijk vrouwen. La Casa de Lúculo is gestart als project om oude wijnstokken te herstellen maar heeft inmiddels als doel om wijnen uit Navarra naar een nieuw niveau te tillen.

Eigen winery: Bodem Bodegas

De familie Geirnaerdt – van Ekerik wilde ook een eigen wijnhuis opstarten, en dat gebeurde. In 2016 vond de familie in Cariñena plek om een volledig eigen wijnhuis te verwezenlijken. Hier is de duurzame winery Bodem gebouwd. De winery draait volledig op zonne-energie en elke handeling, van de wijngaarden tot aan de keuze voor de wijnfles, is geijkt op CO2-reductie. Ook hier speelt de garnacha de hoofdrol.

Bordeaux Agro Science

Dat terroir een belangrijke rol speelt, is evident. Dat blijkt al uit de naam van de winery. De naam van het vlaggenschip Las Margas verwijst ook naar het terroir i.c. mergel.

Sinds 2019 werkt Bodem samen met Bordeaux Agri Science, die onderzoek doet naar het terroir in de Sierra Algairén regio en de impact op de garnacha. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen gaande: voor een nieuwe rode wijn zijn er vijf plots geselecteerd en ook voor nieuwe aanplant wordt het beste terroir geselecteerd. Daarnaast heeft dit jaar de eerste oogst van de garnacha blanca plaatsgevonden. Als alles goed gaat komt er volgend jaar ook een witte Las Margas op de markt.

Garnacha

Alle wijnhuizen hebben een sterk eigen verhaal en een eigen stijl. De gemene deler is de garnacha. De familie heeft inmiddels zoveel ervaring met deze druif dat zij zich met trots garnachaspecialisten noemen en de slogan mastering garnacha hanteren. De focus ligt niet alleen op garnacha, Axial Vinos produceert ook geweldige wijnen gemaakt van 100% Syrah en diverse rode blends.

NL wijnwebshop

De wijnen vinden wereldwijd hun afzet via de Spaanse onderneming van de familie: Axial Vinos en zijn veelvuldig bekroond door vooraanstaande wijncritici zoals Robert Parker en James Suckling. Over de hele wereld kun je de wijnen in midden en hoger segment horeca drinken, maar sinds dit jaar zijn De wijnen van Axial Vinos ook voor de Nederlandse consument verkrijgbaar. Via de webshop: Axial Vinos , kun je de wijnen direct van de bodega bestellen.

Winebusiness.nl proefde de Lucolo en de Las Margas, een witte en een rode garnacha. Bij de Lucolo vielen de mooie zuren op en dat is belangrijk bij het geweld van de garnache en de Las Margas: een zwoele, volle en rijke wijn. Dit zijn twee prijskwaliteit toppers. Leuk dat een Nederlandse familie zo aan de weg timmert met goede Spaanse wijn.

 

ChvZ

 

Bron: pb


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl