‘Een eenheid in veelheid,’ zo kondigt Cathy Moerdijk de coöperatie Kellerei St. Michael-Eppan uit Alto Adige aan. Een daar heeft ze een punt. St. Michael heeft 380 hectares wijngaarden – en is daarmee één van de grootste in Alto Adige – van 360 producenten. 70% van hun productie betreft witte wijn. Het bezit per producent is vaak niet meer dan 1 à 2 hectares. Vandaar dat Alto Adige zoveel coöperaties kent. Hans Telzer is de wijnmaker van St. Michael en hij is vandaag aanwezig in de Goldfinch brasserie van het hoofdstedelijke Waldorf Astoria.
St. Michael is één van de huizen van Well of Wine. Dit bedrijf is opgericht door Hans Dijkstra en inmiddels zijn Cathy Moerdijk en Nico McGough mede-eigenaar. Well of Wine wil graag doorgroeien en een grote kwaliteitsproducent als St. Michael kan daar zeker toe bijdragen. Het assortiment van Well of Wine bestaat verder uit wijnen die worden geproduceerd door vaak kleine, ambachtelijke producenten. Veel van hun wijnen zijn biologisch en waar mogelijk voorzien van een biologisch certificaat.
Hans Terzer zit al dertig jaar bij de Kellerei. De Gambero Rosso noemde hem in 2000 een van de beste wijnmakers in de wereld. Zijn Sant Valentin sauvignon ontvangt al jaren achter elkaar 3 bicchieri, de hoogst mogelijke score.
Alto Adige
Bolzano is het kloppend hart van Alto Adige, in het uiterste Noorden van Italië, tegen de Oostenrijkse grens. Hoewel het vaak in één adem genoemd wordt met het zuidelijker gelegen Trentino zien producenten het als een aparte streek met een eigen karakter en microklimaat. Het landschap is ronduit spectaculair met terrassenwijnbouw op de bergketens en uitgestrekte wijngaarden in de dalen. Met ongeveer 330 zonnedagen per jaar is het genieten geblazen in Alto Adige voor zowel mensen als druiven. De streek is zo populair bij toeristen dat er een tekort is aan hotelkamers en de kamers die er zijn, zijn niet voordelig. Alto Adige telt 500.000 inwoners en ieder jaar komen er 2 miljoen toeristen.
In Alto Adige strijden fruitteelt en wijnbouw om de grond. Er staan nu 12.000 hectares met appelbomen en ruim 5.000 met druiven. De appelteelt en ook die van biologische appels is groot en belangrijk. Tot enkele tientallen jaren geleden was de wijnproductie vooral bulk. Opvallend genoeg zijn het – in tegenstelling tot elders in Italië – juist coöperaties geweest die Alto Adige als kwaliteitsregio op de kaart hebben gezet. Sinds de jaren 1980 zijn ze voor kwaliteit in plaats van kwantiteit gegaan. Het is een versnipperd wijnlandschap met 13 coöperaties die het overgrote deel van de productie voor hun rekening nemen. Er zijn duizenden druiventelers en circa 150 Kellereien. Dan heb je het dus over bezittingen van een paar hectares of minder. Qua snoeimethodes is er nog veel pergola, ook handig in combinatie met tuinbouw, maar Guyot is duidelijk vertegenwoordigd en steeds populairder.
Witte wijn is met zestig procent de grootste partij. Gewürztraminer (574 ha) wordt steeds meer aangeplant. Daarnaast staan er o.a. weissburgunder, chardonnay, silvaner, kerner, vernatsch, schiava, blauburgunder, lagrein en pinot blanc . Ook is er veel pinot grigio aangeplant, 649 ha. Chardonnay en pinot bianco liggen rond de 540. Schiava is met een kleine 789 ha het meest aangeplant. Lagrein heeft 468 ha en pinot noir 443 ha. In totaal staan er ruim 23 druivenrassen. Er wordt geëxperimenteerd met hybriden, o.a. solaris en regent.
Er zijn drie herkomstbenamingen, alle 3 DOC: Lago di Caldaro voor Schiava, Valdadige DOC voor geheel Alto Adige en Trentino en Alto Adige DOC met zeven subregionen: Colli di Bolzano, Meranese, Santa Maddalena, Terlano, Valle Isarco, Valle Venosta en Lago di Caldaro. De wijnen van St. Michael zijn allen gebotteld onder Alto Adige.
De wijnen van St. Michael
Hans Telzer maakt meerdere ranges van de meeste genoemde druivenrassen. Resp. de Linea Classico, de instaplijn met witte en rode wijnen met prijzen tussen de 13 en 20 Euro. De Linea Selezione met rode en witte wijnen variërend in prijs tussen de 14 en 24 Euro. De premium lijn Sanct valentin met witte en rode toppers tusen de dertig en veertig Euro. Tenslotte de icoonwijn Appius een mineralige knisperfrisse bergwijn, een blend van chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc en pinot gris (142 Euro). Het is een range met oplopende kwaliteiten en iedere wijn heeft een uniek eigen karakter. De witte zijn fris en knisperig, echte bergwijnen. De rode zijn over het algemeen wat lichter en zeer fruitig.
Goldfinch
Daar tegenover kookte de keuken van Goldfinch prachtige gerechtjes. Vooral de tarbot met zwarte knoflook en truffel was verrassend goed naar de begeleidende rode Pagis Vernatsch 2016 gekookt. De groene saus bij de steurgarnalen had de noodzakelijke bite van zaden en granen, anders wordt een saus saai.
St. Michael-Eppan, een aanwinst van Well of Wine.
Charlotte van Zummeren