Stellenbosch | L’Avenir | Coetzee

Dirk Coetzee was even in NL en die gelegenheid grepen we aan om hem te spreken. Hij heeft een bijzonder verhaal te vertellen. En hoewel we door logistieke omstandigheden zijn wijnen op dat moment niet konden proeven, praat Dirk er zo enthousiasmerend over dat je de smaak te pakken krijgt. Coetzee is in Stellenbosch opgeleid en heeft daarna gewerkt in Australië en Sonoma. Maar zijn bloed is Zuid-Afrikaans en daar wilde hij naar terug. ‘I love the diversity of South Africa and especially the wilderniss. Where I work in Stllenbosch it looks a lot like Europe, but the real South Africa is the bush.’ Sinds 2009 werkt hij bij l’Avenir, een van de oudste wijnbedrijven in Zuid-Afrika. Vroeger heette dit bedrijf Weltevreden. In 2005 nam de Franse wijngroep Advini Weltevreden over en deze groep had meer met een Franse naam.

L’Avenir heeft belangen in Ken Forrester en nam 2 jaar geleden Le Bonheur over. Met deze bedrijven vorm L’Avenir Advini SA, een aparte afdeling van de grote groep.  L’Avenir heeft een uitstekende reputatie en krijgt al sinds jaar en dag goede beoordelingen. In 1997 werd hun chenin blanc verkozen tot beste van Zuid-Afrika en in 2004 werden hun pinotages vaak genoemd in de Top Ten Pinotage Competition. Enige tijd geleden is L’Avenir verkozen tot New World Winery of the Year door Wine Enthousiast. Niet alleen professionals loven het bedrijf, ook toeristen komen er graag. L’Avenir Country Lodge, het sfeervolle hotel wat op het landgoed ligt, ligt in de vallei onder de Simonsberg Mountains. Langs de bekende weg R 45 war bijvoorbeeld ook Kanonkop aan ligt.

Het wijnhuis ligt in de kloof in het land, waardoor de wijngaarden op hellingen in diverse richtingen liggen. Dit creëert een natuurlijke diversiteit aan stijlen. De bodem is gevarieerd en bevat glenrosa. Glenrosa bestaat o.a. uit schalie. L’Avenir is bekend om zijn high class chenin blanc en pinotages. Hoewel L’Avenir jong is, liggen de wijngaarden er al sinds het ontstaan van de Stellenbosch regio. Uiteraard zijn deze herhaaldelijk herplant. De gemiddelde leeftijd van de stokken blijft bewust oud. L’Avenir richt zich vooral op chenin blanc en pinotage. Het bedrijf maakt ook nog een merlot-cabernet sauvignon en een instaprange wijnen: Mountainview. Alles is te verkrijgen via de Wijnkring, zie link onderaan het artikel.

Coetzee is een echte pinotage vriend. Samen met een aantal andere wijnmakers zit hij in Next Gen Pinotage gezelschap. Als je hem vraagt hoe het komt dat de pinotage in de loop der jaren zoveel beter is geworden, raakt hij voorlopig niet uitgesproken. ‘Wwe used to plant it in the Stellenbosch region on southern slopes. We treated it like cabernet sauvignon. It is much better to plant pinotage on nothern slopes also outside Stellenbosch and to plant it on slate and granite.’ Verder vindt hij het omlaag brengen van de Ph belangrijk én een kortere inweking. ‘Pinotage ferments like a beast. You are always to late in that process, you have to act before fermentation.

L’Avenir maakt een aantal prachtige sappige en complexe pinotages die perfect in balans zijn. De Provenance en de Single Block laten het beste van de druif zien. De single block chenin blanc is tropisch en zwoel met fijne zuren. De wijn kan soms licht boytritis hebben, waardoor hij extra complex wordt. De Single Block Chenin blanc kan concurreren met de beste Loire wijnen. Of omgekeerd natuurlijk. De pinotages zijn sappig, strak en elegant en rijk aan zwart fruit. Het zijn echt revelaties. Het klopt allemaal als een bus. L’Avenir had en heeft de toekomst.

ChvZ

L’Avenir Wijnkring


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu