Taittinger | & Marc Hebrart

Champagne, running around my brain’. Lester Bullock, beter bekend als Dillinger, had beter het witte poeder door bubbels kunnen vervangen om een kersthit te scoren. Want tijdens december en zeker de laatste donkere dagen van het jaar draait alles om champagne. Immers dat éne glas champagne dat veel Nederlanders gemiddeld per jaar drinken, wordt steevast op de klok van twaalf op Oudejaar gedronken. Terwijl er zoveel redenen en gelegenheden zijn om het op andere momenten te drinken. En dat is de laatste jaren aardig gelukt. De import van champagne is door corona aardig gestegen.

Wat is dat toch met champagne dat het leidt tot bloemlezingen en liefdesverklaringen? Dat Churchill bijvoorbeeld veel dronk was bekend, maar dat hij zijn Champagne in pints (halve liters) dronk en in zijn laatste tien jaar zo’n 600 flessen per jaar consumeerde, is toch imponerend. En herinnert u zich nog de ouderwetse coupeglazen voor champagne? Naar verluidt is de maat van de coupe gebaseerd op de cup maat van de onfortuinlijke koningin Marie-Antoinette.

Wat is het dan toch dat champagne zo speciaal maakt? Om te beginnen is het een lichte drank, de bubbels maken het lekker aangenaam. Ten tweede is het productieproces uniek: de bubbels worden in de fles zelf aangemaakt. Deze productiemethode leidt wel tot grote kosten. Iedere fles ligt tenslotte verplicht een aantal maanden te rusten om mousserend te worden. Dit predicaat heet methode traditionelle en dit kan op de labels van meer bubbelwijnen staan. Echter: als er Champagne op het etiket staat, moet de wijn uit het herkomstgebied Champagne komen. De brancheorganisatie beschermt de naam champagne te vuur en te zwaard. Denk maar eens aan de Andrelon Champagne shampoo van enige tijd geleden. De Champagnestreek kreeg hier lucht van, procedeerde en Unilever kon alle shampooflessen uit de schappen halen. Geschat verlies: 4 miljoen Euro.

Champagne is een streek van facts and figurs met een kleine 300 champagnehuizen, 45 coöperaties, 1458 merknamen, veelvoud aan huismerken en 1500 boeren op 35.000 hectaren. De meeste boeren verkopen hun druiven aan de grote spelers. De prijs van wijndruiven is namelijk aanzienlijk hoger dan die van de druiven die wij op de markt kopen.

Wat maakt champagne nu zo uniek?

De noordelijke ligging en het terroir, ooit lag daar een binnenzee, het bekken van Parijs. De grond heeft daardoor fossielen en mineraliteit. De kalk- en krijtbodem ter plekke is soms wel 200 meter diep en is daardoor uitermate geschikt om de wijnen te laten rijpen. De wijn rijpt bij z’n tweede gisting 18 maanden op gist en daardoor wordt de mousse fijner. Deze mousse is essentieel voor de kwaliteit van champagne.

Champagnegebieden

In totaal beslaat het Champagne gebied 35.000 hectare verdeeld over 5 regio’s; Vallée de la Marne, Montagne de Reims, Côte des Blancs, Côte de Sézanne (vroeger onderdeel van Côtes des blancs) en Côte des Bar (ook wel bekend als Aube). Côtes de Blancs heeft vooral chardonnay, Vallée de la Marne is sterk in pinot meunier en Côtes des Bar is dé plek voor pinot noir.

Kwaliteit

De kwaliteit van een champagne kun je zien aan de aanduiding Grand Cru en Premier Cru. Die aanduidingen worden gegeven aan de gemeentes waar de betreffende wijngaarden liggen. Er zijn ruim driehonderd gemeentes in de Champagne regio. Grand Cru gemeentes is de crème de la crème voor de beste kwaliteit champagne. 17 van de 301 gemeentes zijn Grand Cru. Premier Cru. 34 van de 301 champagne gemeentes zijn Premier Cru, dus ook van uitstekende kwaliteit.

Hieronder twee huizen met wijngaarden in Premier en Grand Cru gemeenten. Zowel Taittinger  als  Marc Hebrart zitten in het portfolio van VINVINWines

Taittinger en Marc Hebrart

Over Champagne Taittinger

Het champagnehuis dat zijn oorsprong vindt in 1734, werd in 1932 overgenomen door Pierre Taittinger en draagt sindsdien zijn internationaal vermaarde naam. Door de jaren heen verkreeg Taittinger steeds meer bekendheid tussen de grote champagnehuizen door de nadruk te leggen op innovatie en zich te concentreren op chardonnay die zorgt voor de kenmerkende stijl, finesse en elegantie van dit champagnehuis. De familie heeft 289 hectare wijngaarden in bezit, gelegen op de beste locaties rondom Reims. In 2005 kende Taittinger tijdelijk een investeringsmaatschappij als eigenaar, maar in 2006 kocht de familie het huis terug omdat de waarden en kwaliteit van de Champagne Taittinger niet gewaarborgd werden. Tegenwoordig staan Clovis Taittinger en zijn zus Vitalie samen met een jong en ervaren team aan het roer, en is het champagnehuis het grootste familiebedrijf in de Champagnestreek. Kwaliteit en een uitgebreid assortiment van speciale cuvees, zoals de Grands Crus Prelude – pinot noir gedomineerd – de Vintage 2015 – een gelagerde champagne met veel diepgang – en de internationaal geprezen Brut Reserve – de instapper is het visitekaartje -, verrijken het unieke portfolio.

Over Marc Hebrart

Jean-Paul Hébrart nam Marc Hébrart in 1997 over van zijn vader. Jean-Paul heeft het landgoed in de afgelopen 20 jaar langzaam ontwikkeld tot een van de allerbeste huizen in de Marne met percelen in o.a. Le Léon, Mareuil-sur-Aÿ, Dizy, Avize, Oiry en Chouilly. Jean-Paul oogst, perst en vinifieert elk van zijn meer dan 85 percelen afzonderlijk om harmonieuze wijnen te maken die het terroir weerspiegelen. Een meerderheid van de wijnen voor de champagnes wordt gefermenteerd in staal, een kleiner gedeelte krijgt een opvoeding op oude barriques. Om maar een idee te geven van de reputatie van Hébrart; In 2014 werd Hebrart genoemd als één van de 100 beste wijnproducenten ter wereld door het Wine and Spirits Magazine.

De champagnes van Hébrart zijn allen Premier Cru – hoewel hij ook druiven oogst in Grand Cru gemeentes – , op het label wordt de regio aangegeven en de datum van dégorgement. Door de lichtvoetigheid, diepgang en fruitigheid zijn het memorabele champagnes. De Rosé – zowel fruitig  als gelaagd – , Blancs de Blancs – loepzuivere en mineralig –  en Mes Favorites – overwegend pinot noir, een pittige champagne – zijn pareltjes van champagnes

Serveertip

Nog één ding: serveer champagne niet te koud, zoals zo vaak wordt geopperd. Kou houdt iedere smaak uit het glas. Haal de fles uit de koelkast, open hem en laat deze dan gerust een kwartiertje staan. De beloning volgt snel.

Charlotte van Zummeren

 

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl