Tenuta Monterosola | Toscane met een Zweeds tintje

Via Art House PR kwamen er een paar prachtige samples de kant van Winebusiness.nl op. Het gaat om de winery Monterosola. Deze winery ligt tussen Chianti en Bolgheri bij Volterra en niet van Florence, Pisa en Siena.

Toscane o la la

Toscane is een veelvuldig en breed bezongen vakantieland en wijngebied. Het is één van de grootse wijngebieden in Italië en het heeft een schitterend landschap. Toscane is het meest beboste gebied van Italië en ligt tussen de Apennijnen en de Tyrheense Zee. Toscane heeft een zeer gevarieerd heuvel- en bergachtig landschap. Slechts 10% van Toscane is vlak, vaak als gevolg van de droogleggingen in de 18e en 19e eeuw. Vlaktes liggen voornamelijk in het kustgebied Versilia. Verder is een kwart van Toscane bergachtig en 65% is met heuvels bedekt. Het landschap van het Val d’Orcia staat sinds 2004 op de Werelderfgoederenlijst van de Unesco.

Opvallend is dat, in tegenstelling tot het aangrenzende Umbrië, Toscane veel meer bewerkt en gevormd is door mensenhanden. Steden en dorpen zoals San Gimignano liggen vaak op een heuvel, binnen hun middeleeuwse ommuring. De stad Florence daarentegen ligt juist in het dal.

In het hart van Toscane ligt een gebied met heuvels en bergen, dat meestal Antiappennino genoemd wordt. De belangrijkste bergketens die hiertoe behoren zijn van noord naar zuid de Monte Pisano, de Colline Metallifere en de kustformaties Monti dell’Uccellina en Monte Argentario. In het geografische hart van Toscane ligt Chianti, een ca. 80.000 ha groot heuvellandschap dat zicht uitstrekt tussen Florence en Siena. Tenuta Monterosola ligt tussen Chianti en Bolgheri.

Monterosola

Tenuta Monterosola begon in 2003 maar is sinds de komst van de Zweedse familie Thomaeus in 2013 aan een heuse opmars bezig. De state-of-the-art-winery heeft het nieuwste van het nieuwste op vinificatiegebied. De winery ligt boven op een heuvel, er is een proefzaal, een bezoekersruimte en iedereen is van harte welkom om te komen proeven.

De wijnen die Monterosola maakt zijn gebotteld in flessen met mooie zwart-witte labels. Het zijn de Cassero van vermentino, de Primo Passo van viognier, grechetto en manzoni bianco, de Mastio van sangiovese en de Crescendo van sangiovese. Wijnen met een bite en structuur. Deze opsomming is niet uitputtend. De wijnen zijn niet goedkoop – deze kosten tussen de 15 en 27 Euro – maar je krijgt waar voor je geld.

Het is alleen jammer dat ze op dit moment niet in Nederland te koop zijn.

Monterosola maakt goede Toscaanse wijnen met een Zweedse touch.

 

ChvZ

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl