Texel | Culinair op ’n aare manier

De zestiende editie van Texel Culinair stond in het teken van ‘foodswap’. Deelnemers werden uitgedaagd gerechtjes te presenteren waarbij een ingrediënt wordt omgewisseld voor een gezondere variant. In het weekend van 13 t/m 15 september 2019 gingen de chef-koks van 25 restaurants de culinaire strijd aan voor de meest opvallende en smaakvolle ingrediënten-wissel waarbij de chef-koks zoveel mogelijk gebruik maakten van Texelse ingrediënten. Texel Culinair trekt jaarlijks zo’n 15.000 bezoekers, waarvoor de koks honderden kleine gerechtjes maken. Drie dagen eten met een culinair tintje op ’n aare manier, dat was Texel Culinair 2019.

’n Aare manier

Andreas Schraag, voorzitter Texel Culinair: “Na gans, rund, zeegroenten en vis als thema ingrediënt hebben we dit jaar gekozen voor de foodswap; een ‘andere manier’ van eten klaarmaken. Op ‘sien Texels’ zeggen we dan ’n aare manier. We haken in op de uit Brooklyn overgewaaide trend van foodswap; je kunt er echt alle kanten mee op, je bent niet gebonden aan één gerecht of één ‘wissel’. Ik ben dan ook echt heel erg benieuwd waar de chef-koks ons mee gaan verrassen binnen dit thema!

Ruilen van voeding

Foodswap betekent letterlijk: het ruilen van voeding. De trend is ontstaan in New York, waar mensen onderling eten ruilden. Sinds dit jaar wordt de term ook gebruikt wanneer (ongezonde) ingrediënten vervangen worden door een gezonder alternatief. Naast het gegeven dat plantaardig eten populairder wordt, wordt steeds meer gezocht naar plantaardige alternatieven voor vlees, suiker of koolhydraten. Herkenbare voorbeelden zijn de bietenbal, bloemkoolrijst en courgette spaghetti, maar ook het gebruik van banaan in plaats van suiker wordt steeds populairder.

Editie 2019

De editie van dit jaar had het geluk van een mooie nazomer. Zoals alle andere edities wisten veel mensen het event te vinden. Op vrijdagmiddag trapte Marcus Polman af met een workshop over rood vlees en biefstuk bakken. Kort gesteld leidt een plaatstalen pan met het vlees op kamertemperatuur en roomboter of chi tot het beste resultaat. En lekkere dikke stukken. Hoewel vlees nu het nieuwe roken is, blijft dat als je het eet, het goed moet zijn. Texel heeft nog meer te bieden. Zo bezocht Winebusiness.nl de Texelse stokerij en Wijngaard de Kroon. Daarover berichten we later.

Over Texel Culinair

Texel Culinair is een jaarlijks terugkerend evenement waar alleen Texelse restaurants aan deelnemen. Het grootste culinaire evenement van het eiland vindt dit jaar plaats op 13, 14 en 15 september in De Koog op Texel. Deelnemende restaurants hebben ieder drie gerechtjes; een voor-, hoofd- en nagerechtje. Voor deze 16e editie zijn 25 restaurants aangemeld. ‘Kôgertjes’ (€ 2,- per stuk) zijn het betaalmiddel op Texel Culinair en tijdens het evenement verkrijgbaar in De Koog. Texel Culinair wordt mede mogelijk gemaakt door Sligro, Texelse bierbrouwerij en VVV Texel.

Foto: @LisetteSchooTexelCulinair

 


Rubriek(en):
Culinair
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl