Uruguay | Bodegas Carrau

Morgen staan 2 wijnlanden tegenover elkaar in de kwartfinale van het WK voetbal: Uruguay en Frankrijk. Dat Frankrijk een wijnland is, weet iedereen wel. Maar Uruguay? Na Argentinië, Chili en Brazilië is Uruguay het 4e grootste producerende wijnland van Zuid-Amerika. Het land bezit ongeveer 8.500 hectare aan wijngaarden. Beduidend minder dan Frankrijk met zijn 800.000 hectare, maar Uruguay heeft maar 35% van diens oppervlakte en een kortere wijnbouwgeschiedenis. Het zijn vooral immigranten geweest die het wijnmaken naar Uruguay hebben gebracht. En een van die immigrantenfamilies is de familie Carrau.

De familie Carrau begon met wijnmaken in 1752 in Catalonië in Spanje. In 1930 verhuisde de familie naar Uruguay, waar zij in eerste instantie meedraaiden in andere wineries. Wijnbouw stond toen nog in de kinderschoenen in Uruguay. In 1976 werd Bodegas Carrau opgericht in de omgeving van Montevideo. Bodegas Carrau is nu een wijnbedrijf met een geschiedenis van 10 generaties wijnbouw en 266 jaar ervaring.

De familie heeft wijngaarden in het noorden van Uruguay, daar is hun Carra Chapeu winery. Half in Uruguay en half in Brazilië ligt hun Trindad Hill vineyard en daar wordt nu een hypermoderne kleine winery gebouwd. De Braziliaanse streek boven de grens met Uruguay is ook een wijnstreek. Zo maakt de familie Carrau straks wijn uit Uruguay én Brazilië. Bij Montevideo is de Colon winery van de familie Carrau.

In het noorden staat de meeste tannat aangeplant, als ook pinot noir, sauvignon blanc en cabernet sauvignon. Tannat, de druif die het zo goed doet in Uruguay, is ook bij Carrau belangrijk. Wat verder opvalt bij de wijnen van de familie Carrau is de goede prijskwaliteit verhouding.

De wijnen

Voor alle wijnen van Carrau geldt: serveer ze koel, ook de rode!

Sauvignon Blanc – € 7,99 : tropisch en zacht met fijne zuren

Tannat – € 7,99 : een fruitige instap tannat. Lichte houtinvloeden, zwart fruitmandje

Chardonnay Reserva – € 10,99 : 8 maanden op de lie op barrique. Zacht, boterig, hazelnoot en fruit.

Tannat Reserva – € 10,99 : 1 ½ jaar Frans en Amerikaans  hout. Veel zwart fruit en lengte in de afdronk.

Cabernet de Reserva – € 10,99 :een stevige jongen, cassis en kruidigheid

Petit Verdot – € 10,99 : een aardse wijn met boerderijtonen. 100% petit verdot is een bijzonderheid en dit is een fraai exemplaar.

Tannat/Cabernet Gran Reserva – € 15,99 : kracht en stevigheid en heel veel fruit

Petit Manseng Gran Reserva – € 15,99 : tropisch en mineralig. Licht zoetje, aangename zuren

Amat Tannat – € 22,99 : een zwoele en geconcentreerde wijn uit het noorden : Carra Chapeu. Jaargang nu is 2011, kan moeiteloos verder ouderen. Een dinerwijn.

 

Uruguay is een echt voetballand en vleesland. Op de pampa’s hebben de koeien alle tijd en ruimte om te grazen. Als er iets goed combineert is het BBQ in de zon met voetbal op de achtergrond en een glas Uruguayaanse wijn in het glas. Dat kan morgen! Hoewel ik ze dat in Frankrijk niet zie doen.

ChvZ

 

Verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel. Info voor een adres bij u in de buurt: info@monnik-dranken.nl


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu