Valentijnsdag? | Valentijnswijn: Rosé!

De dag der liefde, de dag van rode hartjes, de dag voor liefdesverklaringen, anonieme amoureuze brieven en de dag van een commercieel circus. Ook in Nederland. Het land kleurt rood op Valentijnsdag. De kleuren rood en rosé horen bij deze dag want hartjes zijn rood. Dat is duidelijk, maar dan blijft de vraag: waar komt Valentijnsdag eigenlijk vandaan? Het kan toch moeilijk zo uit de lucht zijn komen vallen. Wat blijkt, Valentijnsdag heeft een rooms-katholieke achtergrond. Paus Gelasius I riep in 496 na Christus 14 februari uit tot dag van de Heilige Valentijn, waarschijnlijk vanwege de feestdag van twee christelijke martelaren, beiden Valentinus genaamd. Ook is er een link naar keizer Claudius – weet u nog: van I, Cl, Cl, Cl, Cl, Claudius – die zijn soldaten verbood te trouwen, want alle aandacht moest naar de strijd. Ene bisschop Valentijn trok zich niks van het verbod aan en huwden vrolijk soldaten met hun geliefden. Dat koste hem letterlijk z’n kop en naar verluidt wist hij voordat het vonnis werd voltrokken, nog net een briefje te sturen naar de dochter van de gevangenisbewaarder. ‘Van je Valentijn’ stond erop. Deze feeërieke dag heeft dus niet echt een romantische oorsprong. Hoe zit het nu met Valentijnsdag en wijn? Is er zoiets als Valentijnswijn?

Een paar jaar geleden vroeg Winebusiness.nl aan enkele importeurs of zij iets speciaals deden met Valentijnsdag? [1] En het is rosé wat de klok slaat.

Dus linksom of rechtsom, Valentijnsdag staat anno 2020 op de (wijn) agenda.

Overigens was Paus Gelasius I een Berber uit Afrika.

Drinksbusiness.com presenteert dit jaar een top Valentijnswijnen en champagnes, allemaal rosé.

Charlotte van Zummeren

[1] Dievertje Diesch van Fourcroy Nederland antwoordde (een paar jaar geleden) ‘ons champagne huis Deutz komt speciaal met een half flesje rosé voor Valentijn. Schattig om te zien en heerlijk om te proeven. Als je al niet verliefd bent, wordt je het wel’.  Michiel Fahrenhorst van Walraven|Sax verklaarde desgevraagd ‘Wij hebben de Fresita uit Patagonia. Deze rode mousserende wijn dankt zijn kleur aan de toevoeging van handgeplukte bosaardbeien die uit Patagonië komen, wat een fantastisch fruitig karakter oplevert. Het alcohol percentage van deze wijn is slechts 8%, waardoor de wijn lekker fris is. Het mooie van deze mousserende wijn is dat het geen toegevoegde kleur- en smaakstoffen bevat.’. Okhuysen, de meest populaire wijnhandel uit Noord-Holland doet niets speciaals met Valentijnsdag, maar: ‘we verkopen in onze winkel aan de Gierstraat in Haarlem altijd veel meer van onze Champagne Devaux, vooral de rosé champagne. En de Huerta del Rey, een semi-seco uit Vallodolid, loopt dan ook als een trein.’ Aldus Brenda ten Brinke van Okhuysen.

 


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu