Valentijnsdag? | Valentijnswijn: Rosé Prosecco!

Buiten zien we Anton-Pieck-taferelen met bergen sneeuw en ouders die sleeën voortrekken met kinderen erop. Nederland geniet massaal van de plots invallende winter. Hoe kan het toch variëren in februari in ons kleine kikkerlandje. Op 2 februari 2002 trouwden Willem-Alexander en Maxima en het was toen een stralende dag met temperaturen die opliepen tot 17 graden. Deze week kunnen we -15 verwachten. Het kan verkeren. Met deze barre temperaturen zullen we ook Valentijnsdag gaan beleven.

14 februari is Valentijnsdag.

De dag der liefde, de dag van rode hartjes, de dag voor liefdesverklaringen, anonieme amoureuze brieven en de dag van een commercieel circus. Ook in Nederland. Het land kleurt rood op Valentijnsdag. De kleuren rood en rosé horen bij deze dag, hartjes zijn namelijk rood. Dat is duidelijk, maar dan blijft de vraag: waar komt Valentijnsdag eigenlijk vandaan? Het kan toch moeilijk zo uit de lucht zijn komen vallen. Wat blijkt, Valentijnsdag heeft een rooms-katholieke achtergrond. Paus Gelasius I riep in 496 na Christus 14 februari uit tot dag van de Heilige Valentijn, waarschijnlijk vanwege de feestdag van twee christelijke martelaren, beiden Valentinus genaamd. Ook is er een link naar keizer Claudius – weet u nog: van I, Cl, Cl, Cl, Cl, Claudius – die zijn soldaten verbood te trouwen, want alle aandacht moest naar de strijd. Ene bisschop Valentijn trok zich niks van het verbod aan en huwden vrolijk soldaten met hun geliefden. Dat koste hem letterlijk z’n kop en naar verluidt wist hij voordat het vonnis werd voltrokken, nog net een briefje te sturen naar de dochter van de gevangenisbewaarder. ‘Van je Valentijn’ stond erop. Deze feeërieke dag heeft dus niet echt een romantische oorsprong.

Hoe zit het nu met Valentijnsdag en wijn? Is er zoiets als Valentijnswijn?

Er bestaat geen Valentijnswijn met de naam – voor zover bekend -, maar meerdere importeurs melden wel dat de verkoop van rosé bubbels en met name prosecco in die periode stijgt. Laten we eens een paar rosé prosecco’s in het zonnetje zetten. Prosecco wordt in het algemeen gemaakt volgens de charmat-methode, de bubbels ontstaan in een tank. Een kleine toevoeging van pinot nero zorgt voor de aantrekkelijke rosé kleur en wat diepere smaak. Prosecco hebben een aangenaam laag alcoholpercentage tussen de 11 en 12.

Follador Laelia Prosecco DOC Treviso Rosé Brut Millesimato 2019: Follador is een kwaliteitsproducent die topprosecco’s maakt. Deze elegante rosé bubbel is van glera en pinot nero. DOC Treviso staat een treetje hoger op de prosecco-kwalificatie-ladder. Dit is een strakke, fruitige en vrolijke prosecco met een appeltje, peertje en aardbeien in het pallatum. Importeur Oud, Reuchlin & Boelen. Verkrijgbaar in de betere wijnwinkel.

 

 

Bellussi DOC Prosecco Brut Rosé: Bellussi bottelt zijn prosecco’s in prachtige flessen met voelbare druppeltjes, dit zijn flessen waar je helemaal blij van wordt (of verliefd). De Bellussi rosé is van glera en pinot nero. Van dit glas word je helemaal blij. Zalmkleurig,  mooie – niet te opdringerige – mousse en heerlijk fruitig met een goede structuur. Een feestje! Importeur is De Monnik Dranken. Verkrijgbaar in de betere wijnwinkel.

 

 

Solatio Rosé DOC Prosecco : Deze prosecco van glera en pinot nero is een zacht bruisende rosé met de friszoete smaak van rijpe aardbei en kers en het opwekkende zuur van appel. Verkrijgbaar bij Albert Heijn.

 

 

 

Proost alvast en een liefdevolle dag toegewenst.

Nog even over de paus van hierboven, deze Paus Gelasius I was een Berber uit Afrika.

Charlotte van Zummeren

Foto: Pixabay @Mathias Böckel


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl