Valentijnswijn | Valentin rosé

Een mooiere naam voor een Valentijnswijn kun je niet bedenken: Valentin (van Lurton). 14 februari is Valentijnsdag. De dag der liefde, de dag van rode hartjes, de dag voor liefdesverklaringen, anonieme amoureuze brieven en de dag van een commercieel circus. Ook in Nederland. Het land kleurt rood op Valentijnsdag. De kleuren rood en rosé horen bij deze dag, hartjes zijn namelijk rood. Dat is duidelijk, maar dan blijft de vraag: waar komt Valentijnsdag eigenlijk vandaan? Het kan toch moeilijk zo uit de lucht zijn komen vallen. Wat blijkt, Valentijnsdag heeft een rooms-katholieke achtergrond. Paus Gelasius I riep in 496 na Christus 14 februari uit tot dag van de Heilige Valentijn, waarschijnlijk vanwege de feestdag van twee christelijke martelaren, beiden Valentinus genaamd. Ook is er een link naar keizer Claudius – weet u nog: van I, Cl, Cl, Cl, Cl, Claudius – die zijn soldaten verbood te trouwen, want alle aandacht moest naar de strijd. Ene bisschop Valentijn trok zich niks van het verbod aan en huwden vrolijk soldaten met hun geliefden. Dat koste hem letterlijk z’n kop en naar verluidt wist hij voordat het vonnis werd voltrokken, nog net een briefje te sturen naar de dochter van de gevangenisbewaarder. ‘Van je Valentijn’ stond erop. Deze feeërieke dag heeft dus niet echt een romantische oorsprong.

Hoe zit het nu met Valentijnsdag en wijn? Is er zoiets als Valentijnswijn?

Er bestaat geen Valentijnswijn met de naam – voor zover bekend -, maar meerdere importeurs melden wel dat de verkoop van rosé en rosé bubbels in die periode stijgt.

In dit artikel bespreken we de Valentin rosé van Hermanos Lurton. Bij het dorpje Mataporzuelos, in het hart van Rueda, ligt de wijngaard Valentin van slechts 1 hectare groot is en waar Hermanos Lurton deze mooie rosé maakt. De druiven worden na de oogst in een klimaatkamer een nacht gekoeld zodat ze tot rust zijn gekomen. Daarna fermentatie met inheemse gisten deels op tank en deels op Franse vaten. Aansluitend rijpt wijn 3 tot 4 maanden op de lees. Zalmkleurig met tropisch fruit, bloemig, notig met een vleugje caramel. Fruitig en goed in balans. Het is een krachtige rosé met veel backbone, een uitstekende maaltijdbegeleider!

Proost alvast en een liefdevolle dag toegewenst.

Nog even over de paus van hierboven, deze Paus Gelasius I was een Berber uit Afrika.

ChvZ

 


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl