Verbunt Verlinden | Onbekende iconen

De proefkaravaan dendert weer voort gedurende het mooie Hollandse voorjaar. Verbunt Verlinden organiseert haar voorjaarsproeverijen altijd bij Salentein in Nijkerk en dat is een waar genoegen. Een prachtig kasteel en restaurant én goede cuisine wat bij de uitgebreide lunch tot lange rijen leidt, zo’n lunch krijgt men dan ook niet iedere dag. Bij de proeverij zelf valt er genoeg leuks te proeven, zoals bijvoorbeeld de Grande Année 2008 van Bollinger en de top rosé van Chateau Roubine. Daarnaast gaf Peter van Houtert een masterclass over de onbekende iconen van Verbunt Verlinden. Van Houtert is een eloquent spreker met veel wijnkennis en hij praatte moeiteloos anderhalf uur vol met interessante feiten.

De volgende wijnen werden ingeschonken:

  • Pewsey Vale The Concours Riesling 2012: een zeven jaar oude riesling van een cool climate gebied in Barossa Valley. Werd in 2017 na vijf jaar rijping op de markt gebracht. Is nu nog een jonge meid, kan moeiteloos nog ouderen.
  • Cazes Les clos de Paulilles Collioure Blanc 2018 – deze appellation ligt vlak bij zee in de buurt van Banyuls. Door wind, zee en erosie is terrasbouw noodzakelijk. Prachtige zuren, mooi vettig. Het alcoholpercentage van ruim 14 is niet merkbaar.
  • Langlois-Chateau Saumur Blanc Vieilles Vignes 2015: 100% chenin van 35 jaar oude wijnstokken. Terra Vitis wijnbouw op kalk en kleigronden. Loire heeft juist baat bij de klimaatverandering, dit soort wijnen kan wel wat stevigheid hebben. Prachtig glas.
  • Château Roubine Lion & Dragon Blanc: sinds 1953 een cru classé, werkt sinds 2015 bio-dynamisch. Maakt 60% rosé, 30% rood en 10% wit van semillon en rolle. Rust op foudres van 400 liter. Een wijn met diepgang en lengte. Men vergeet weleens dat er ook goed rood en wit wordt gemaakt in de Provence.
  • Château Thivin Côte de Brouilly Les 7 Vignes 2016: Thivin kwam mee met Verlinden en maakt alleen Côte de Brouilly, maar daarmee heb je een blauwdruk van de Beaujolais. Van Houtert verwacht dat dit soort rode wijnen die gekoeld kunnen worden, alleen maar populairder worden. Sappig, stevig en smakelijk.
  • Salentein Numina Petit Verdot 2016: Salentein is nu 20 jaar oud, nog jong. In het najaar komt er een proeverij met 20 jaargangen met wijnmaker Galante. Petit verdot zie je niet zo vaak in mono-cepages. Lastige druif: late rijping, kruidig, vol en complex. Maar als het lukt, zoals in deze Salentein Numina heb je toch iets bijzonders in het glas.
  • Château La Garde Pessac-Léognan 2015: een onbekende appellation, ligt tegen Bordeaux aan. Terra Vitis in juni 2017 gebotteld. Sappig en elegant. Merlot, CS en 9% petit verdot.
  • Prats & Symington Chryseia 2015: een samenwerking tussen Bordeaux en Portugal, de eerste jaargang was in 2000. 65% touriga nacional en 35% touriga franca. Een hele elegante stille rode wijn, toch de groeimarkt in de Douro.
  • Errazuriz Vinedo Chadwick 2009: goede wijn behoeft geen krans, dit huis bestaat al sinds 1870 en is nog beroemder geworden door de Berlin Tasting in 2004. Vader Alfonso moest zijn polo-velden ervoor opgeven, want de grond had superieur cabernet terroir. 100% CS en 22 maanden opvoeding op nieuw Frans eiken. Prachtig op dronk, kan nog liggen, maar waarom zou je.

Dat waren negen mooie parels uit het assortiment van Verbunt Verlinden. De dag erna was er weer een proeverij met onbekende iconen. Op de maandagavond werd hij, de aanwezige Fransen en de andere producenten serieus opgeschrikt door het nieuws van de brand in de Notre Dame. Het kan verkeren op een maandag in april.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu