Vin de Savoie | Domaine Genoux

De naam van Savoie zie je terug in veel producten en in de geschiedenis. Om te beginnen Savooie kool in de versies spits-, groen of geel. Ook bestaat er een yoghurt uit de Savoie die bijzonder moet zijn. Er zijn een paar koninginnen van Savoie geweest: Margherita leefde van 1851 tot 1936 en dankt haar faam aan de pizza die haar naam meekreeg. Koningin Maria Christina geboren in 1812 stierf jong, ze werd 24 jaar. Haar bijnaam was La Reginalla Santa en zij werd in 1872 zalig verklaard. Leuke feiten, zult u denken, maar wat heeft dit met wijn te maken? Dat is net het punt. Er komt vrij veel wijn uit deze streek, maar op een of andere manier zijn ze niet zo bekend.

Maar daar kan nu verandering in komen. Wijnkoperij Okhuijsen werd in dit reisloze corona-tijdperk zelf benaderd door Domaine Genoux – gevestigd op het Chateau de Merande – uit de Savoie en viel als een blok voor dit huis.

Savoie – inclusief Haut-Savoie – wordt begrensd door het meer van Genève, de Rhône  en de Isère. Als wijnbouwstreek loopt de geschiedenis terug tot 500 voor Christus. Tijdens de Romeinse overheersing lag de regio op een knooppunt van het Romeinse leger die de wijn als handelsmiddel gebruikte. De wijngaarden liggen nu nog steeds verspreid over het bergachtige landschap en dat maakt goedkoop werken lastig. De wijnen zijn dan ook niet van het voordelige soort. De witte druivenrassen zijn jacquere, altesse, bergeron/rousanne, gringet en chasselas en voor rood gamay en mondeuse. De AOC Vin de Savoie is een paraplu appellation waarvan de namen van de cru’s, zoals Apremont, Aprin en Cruet, bekender zullen overkomen dat overkoepelende AOC. Crépy, Seyssel en Roussette hebben een eigen AOC.

Domaine Genoux

Eigenaren van Château de Mérande zijn André en Daniel Genoux, zesde generatie wijnmakers, die alles uit de bijzondere wijngaarden proberen te halen, deze liggen op de steile hellingen die zo kenmerkend zijn voor deze wijnstreek. In 2009 is het domein biologisch gecertificeerd en wordt er vol overtuiging biologisch-dynamisch gewerkt in de wijngaarden. Château de Mérande is schitterend gelegen aan de voet van de Franse Alpen in de Combe de Savoie bij het dorpje Arbin, aan de rivier de Isère. Het domein beslaat twaalf hectare wijngaarden. Zeven hectare is beplant met de blauwe mondeuse. Door de ligging en zonrijke expositie van de steile wijngaarden rondom het dorp wordt deze druif hier perfect rijp. Twee hectare is beplant met roussanne (oftewel bergeron), die zijn grote reputatie heeft opgebouwd in de noordelijke Rhône, maar hier zijn eigen herkomstbenaming heeft, Chignin-Bergeron. De rest van de wijngaarden staat aangeplant met de druiven jacquère, altesse (voor de roussette de Savoie), wat gamay noir à jus blanc en de bijna vergeten persan. Alle wijnen zijn knisperfris en bezitten een verkwikkende zuurgraad, maar zijn daarnaast gul en rijk.

Winebusiness.nl proefde de gebottelde berglucht Apremont, de fluweelzachte Chignin-Begeron en de boersige 100% mondeuse Arbin La Belle Romaine en was gelijk overtuigd. Prachtige wijnen!

ChvZ

Okhuysen Genoux

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl