Viňa Ventisquero & Reypenaer | Reypenaer en Viňa Ventisquero

Nederland is voor Chili een van de grootste exportlanden. Nederlanders houden van Chileense wijnen. En Nederlanders houden van kaas, van Nederlandse kaas. Laat er nu in de laatste drie maanden van het illustere jaar 2020 bij de betere wijnhandel en slijterij een actie bestaan om Chileense wijnen met Nederlandse kazen te combineren. Een kleine intro van beiden.

Viňa Ventisquero

Het relatief jonge wijnhuis Ventisquero, de eerste jaargang was in 2001, heeft als eerste van Chili het groene certificaat Sustainable Wine of Chile gehaald en is daarmee toonaangevend voor de moderne manier van wijnbouwen in Chili. Alle wijnen van Ventisquero worden gemaakt van druiven van eigen wijngaarden, er wordt niets gekocht. Dus ze weten precies wat er in de wijngaarden gebeurt. De winery werd gebouwd in Maipo Valley en daaromheen werden de eerste wijngaarden aangeplant, kort daarop gevolgd door wijngaarden in Casablanca Valley en Apalta Valley.
Ventisquero heeft vijf ranges in de portfolio, één daarvan bevat de acht wijnen van de Reserva lijn. De wijnen hiervan combineren perfect met kazen van Reypenaer.

Reypenaer

Reypenaer is een echt Hollands bedrijf. Op de website vertellen ze: Opa Piet begon in 1936 met de handel in kaas als ruilmiddel voor kruidenierswaren. In 1947 nam zoon Jan het bedrijf over en legde zich volledig toe op het rijpen van kaas. In 1975 diende de derde generatie zich aan met dochter Riet, zoon Jan en sinds 1995 zoon Rien. Vanaf 2019 diende ook de vierde generatie zich aan met Jan, zoon van Rien. Nederlandser kan haast niet. De kazen rijpen al sinds jaar en dag in Woerden. Reypenaer kazen hebben meerdere prijzen gewonnen, waaronder drie keer Supreme Champion bij de Nantwich International Cheese Show in Engeland.

Kaas en wijn

Voor deze actie zet Reypenaer een kaaspakket in van 4 kazen die in een driehoek zijn verpakt met een draaglint. En zoals eerder gesteld, er zijn acht Ventisquero Reserva wijnen.

Laten we eens gaan proeven.

Als eerste de Chèvre Affiné (4 maanden gerijpt). Een stevige, romige en zachte kaas met lichte zuren. Niet te vergelijken met een geitenkaasje uit de Loire, echt een heel eigen stijl. Perfect met de Ventisquero Reserva Pinot Noir, een wijn met structuur, veel fruit en het kenmerkende droogje van de pinot noir. Veel wijn voor je geld. Ook de Ventisquero Reserva Sauvignon Blanc (zwoel, tropisch, zacht met mooie zuren) wordt nog zachter door de Chèvre Affiné. De Ventisquero Reserva Pais Moscatel is een blend van de stevige inheemse pais met moscatel voor de soepelheid. Een bijzondere, lichte en niet alledaagse rode wijn, deze kan de dans met de Chèvre Affinné moeiteloos aan.

Tip: koel de rode wijnen. Leg ze een half uurtje in de ijskast voor opening.

Als tweede de Wyngaard Affiné Deze zachte, jonge kaas is geschikt als broodbeleg, maar ook in dit kaaskwartet blaast hij zijn partijtje mee door zijn pittige jeugdigheid. De zacht, fruitige, crèmige Ventisquero Reserva Chardonnay blijft bij deze Affiné zichzelf. De sappige jammy-fruitige Ventisquero Reserva Merlot wordt bij deze Affiné een hemels sapje. In Chili spreken ze de t van merlot trouwens wel uit, merlót!

Tip: Koel de rode wijnen hier ook.

Als derde de Reypenaer (1 jaar gerijpt). De Reijpenaer is een intense, strakke, romige en ziltige kaas met (toch) veel soepelheid. De stevige, voluptueuze wijn  Ventisquero Reserva Cabernet Sauvignon met cassistonen ontdoet zich in combinatie met de Reypenaer van zijn stroefheid. Werkelijk een perfecte combinatie.

Tip: Leg de rode wijn een half uurtje van tevoren in de ijskast.

Als vierde de brokkelige Reypenaer VSOP (2 jaar gerijpt), deze oude kaas heeft een overweldigende geur en smaak. De fijne ziltige mineraalkristallen in de kaas zijn het resultaat van de twee jaar lange rijping. Dit is een echte snoepkaas voor na het eten of enig ander moment van de dag. De Ventisquero Reserva Carmenère is met zijn uitbundige fruit, lichte mintje en zachte tannines een ideale partner voor deze VSOP. Ook de strak elegante, licht peperige Ventisquero Reserva Syrah is een goede partner van de VSOP.

Tip: koel de rode wijnen.

Actie voorwaaarden

De actie loop tot en met 31 december. Bij aankoop van een fles Ventisquero Reserva à € 9,50 komt een korting van €5,- euro per Reypenaer kaaskwartet. De kortingscodes bevinden zich op de halslabels van de Ventisquero Reserva wijnen. De kortingscode wordt zichtbaar onder het kraslaagje.  Via deze link Reypenaer Kaaskwartet kan het kaaskwartet besteld worden.

De wijnen van Ventisquero zijn verkrijgbaar bij de betere wijnhandel en slijterij.

Ventisquero maakt prachtige wijnen en Reypenaer verrukkelijke kazen. Het is hartstikke leuk om een avond van wijnen en kazen te snoepen. Smaak blijft iets persoonlijks en dat geldt ook voor de keuzes hierboven. Probeer en combineer gewoon zelf. Goed idee voor de komende lange avonden!

 

Charlotte van Zummeren

 

NB: Zonder kortingscode kost het kaaskwartet  €28,95, met kortingscode €23,95 (+ gratis verzending in NL). Elke kortingscode is uniek en kan maar één keer worden gebruikt. De kaaspakketten worden alleen op adressen binnen Nederland bezorgd.

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl