Vini Bio | Champagne Leclerc Briant

De jaarlijkse terugkerende Vini Bio proeverij, georganiseerd door Melman Communications, heeft in 2019 haar tenten opgeslagen in het Van der Valk hotel in het Amstel Business Park. Een bijzonder handig adres, want goed bereikbaar en met voldoende parkeergelegenheid. En kom daar maar eens om in Amsterdam. De proeverij was op de eerste verdieping, de masterclasses op de tweede. De master class over de champagnes van Leclerc Briant kon op grote belangstelling rekenen en dat is niet verwonderlijk. Wijnmaker en oenoloog Hervé Jestin is gespecialiseerd in biodynamie en dat is aan alles te merken. Hij legt al snel uit dat hij zichzelf geen wijnmaker vindt, want hij werkt met de natuur. Rudolph Steiner, de aartsvader van de biodynamie, doceerde hoe je met de natuur met omgaan, niet hoe je wijnen maakt. Zo vult Jestin aan. En die natuur kan van ver komen. Zo stond in het afgelopen jaar de planeet Mars, die van invloed is op de eerste fermentatie, veel dichter bij de aarde dan normaal. 75 miljoen kilometer in plaats van 240 miljoen kilometer. Veel wijnmakers hebben daar last van gehad, zo licht Hervé toe. En dat had ook invloed op de malolactische fermentatie.

Leclerc Briant

Al generaties is Leclerc Briant uit Epernay het toonbeeld van natuurlijk in het Champagnegebied. In 1947 ging men terug naar organische bemesting. In 1962 werd voor het eerst volledig biologisch gewerkt en in 1990 werden de eerste wijngaard biodynamisch verbouwd. Leclerc Briant werkt sinds 2003 gecertificeerd biologisch (AB beeldmerk) en in 2008 werd de overstap afgerond naar biodynamie (Demeter). Leclerc Briant produceert slechts 70.000 flessen. Het zijn letterlijk met de hand gemaakte wijnen.

Abyss

Op deze master class werd de Abyss geschonken. De cuvee Abyss van Leclerc-Briant werd speciaal gecreëerd voor verdere ontwikkeling op de zeebodem in samenwerking met Amphoris, een bedrijf gespecialiseerd in onderzeese projecten. In speciale 500-flessen-kratten rustten de champagnes op 60 meter diepte. Daar is de buiten druk net zo hoog als de binnendruk – 6 bar – en door de constante beweging van het water ontwikkelt de champagne zich. Het jaar 2013 wat geschonken werd kreeg 3 jaar geleden zijn dégorgement. De 15 maanden onder water zijn zuurstofarm en dosage is nul, maar daar hoef je bij Abyss niet van te schrikken. De fles komt letterlijk van de zeebodem, het zand zit er nog op. Qua smaak? Het is een volle, rijke vintagechampage. Echt mooi.

Daarna werd Croisette ingeschonken. De chardonnaydruiven uit 2015 komen van een wijngaard in Epernay. De wijn rust op second-hand-barrique van witte Bordeaux. Ook hier geen dosage. Deze champagne is wat straffer dan de Abyss, waarschijnlijk komt hij beter tot zijn recht bij een maaltijd.

Leclerc Briant is een bijzonder huis. Overtuigende biodynamie, een wijnmaker met een filosofische inslag en mooie producten. Het is een huis van Well of Wine en onder andere verkrijgbaar bij Bosman Wijnkopers Bosman Leclerc Briant

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl