VinVinWines.nl | Domaine d’Henri

Winebusiness.nl is de laatste dagen weer eens in de online wijnverkoop gedoken De NL online wijnverkoop | Van instap tot premium  Daarbij kwam de onlangs opgerichte nieuwe luxe aanbieder VinVin uiteraard ook aan de orde. Het is heel dapper om in deze tijden zo’n premium wine selling site op te starten. Een van de pareltjes van VinVin is Domaine d’Henri van de Laroche-familie. Deze familie is diepgeworteld in de Chablis en gaat generaties terug. De voorouders van de familie Laroche wijnboerden al in Chablis in 1695, mind you! Vandaag de dag, met Michel Laroche aan het hoofd, behoren ze tot de meest gerespecteerde wijnmakers in Frankrijk. Michel Laroche verkocht zijn domaines, maar niet de wijngaarden die in familiebezit zijn. Hiermee startte hij in 2010 Domaine d’Henri, genoemd naar vader Henri.

Samen met zijn gezin beheert Michel vandaag de dag in de Chablis 23 ha in 4 appellations. Daarnaast werkt hij samen met contractgrowers voor de zogenaamde Négoce wijnen. Domaine d’Henri maakt unieke en pure wijnen die met liefde voor natuur en dier zijn geproduceerd. In de wijngaarden wordt dan ook biologisch gewerkt. ‘Chablis, that’s the purest expression of chardonnay’. Dit is de visie van de familie Laroche en staat prominent in hun campagnes en website. Loepzuivere wijnen, daar draait het om bij de familie Laroche. De wijngaarden liggen op de zogenaamde Kimmeridge bodem van klei en kalksteen, kimmeridge is de bodem van de oceaan die hier miljoenen jaren geleden lag. De combinatie van deze bodem en het continentale klimaat van Chablis resulteert in een unieke minerale chardonnay-stijl. Bijzonder zijn de 80 jaar oude wijnstokken in de Premier Cru Fourchaume-wijngaard, die het fruit produceren voor hun Héritage-cuvée.

De eigen wijngaarden zijn tientallen jaren oud, dat geeft enorme verdieping aan de wijnen. En de streekeigen mineraliteit komt door het biologische werken met minimale interventie in de kelder loepzuiver tot uitdrukking.

  • Petit Chablis Les Allées du vignoble: rond en zacht
  • Chablis Les Alleés du Vignoble: strak en droog. Elegant.
  • Chablis Premier Cru Troesmes: een stapje hoger in de verfijning en diepgang
  • Chablis Saint Pierre: Gemaakt van wijnstokken van meer dan 30 jaar oud, geplant in 1988, 1989 en 2001 en gevinifieerd in roestvrijstalen tanks, een fijnzinnige wijn met mineraliteit en fruit.
  • Chablis Premier Cru L’Homme Mort Vieilles Vignes: Het perceel waar deze wijn vandaan komt, geplant in 1970, weerspiegelt het hoogstaande teroir van Fourchaume. 25 procent van de wijn wordt gefermenteerd in oudere eikenhouten vaten. Buitengewoon fijn en ingetogen voor misschien wel de meest uitbundige Premier Cru van Chablis, dit is een intense en zuivere wijn die makkelijk 10 jaar kan ouderen.

Winebusiness.nl had het genoegen de Fourchaume Héritage te proeven. De Héritage is een ‘première trie‘, of selectie, van de beste druiven van ons oudste perceel wijnstokken geplant in 1937. Gevinifieerd in roestvrijstalen tanks (70%) en 228-liter eiken vaten (30%), dit is een elegante en pittige wijn, die complex is met een verfrissende mineraliteit.  Het is een een wijn met een diepgang van hier tot Tokyo, bij iedere slok proef je weer iets anders. Deze wijn wordt in een hele kleine oplage gemaakt. Très chique!

Domaine d’Henri laat zien wat voor enorm potentieel en kwaliteit de wijnen uit deze streek kunnen hebben. Goed en bijzonder dat d’Henri biologisch werkt. Een tophuis. En meer tophuizen vind je bij VinVin

 

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl