Maandag 29 maart 24Kitchen | Vlees, vis en vegan

Om 18.00 uur zit Nederland te genieten van een bordje stamppot (mét juskuiltje) of een traditioneel AVG-tje. Althans, dat is het traditionele beeld van de Nederlandse eetcultuur. Is de Hollandse Pot nog altijd onverminderd populair of kiezen we vaker voor een snelle pasta? Koken we zelf, gaan we voor pakjes en zakjes of winnen de verspakketten het in de keuken?

24Kitchen heeft een groot onderzoek uitgevoerd om erachter te komen wat de smaak van Nederland is. Culinair alleskunner Janny van der Heijden gaat met deze resultaten op pad in het nieuwe programma De Smaak van Nederland. Ze gaat onder andere met sterrenchef Joris Bijdendijk (RIJKS) op zoek naar onze eeuwenoude eetcultuur en maakt met rapper Donnie een nieuwe cafetariasnack.

De Smaak van Nederland is vanaf 22 februari elke maandag om 22.00 uur te zien op 24Kitchen. 

De Smaak van Nederland 

In het nieuwe 24Kitchen-programma De Smaak van Nederland reist Janny van der Heijden door Nederland om erachter te komen wat de Nederlander écht lekker vindt en wat onze eetcultuur is. In zes afleveringen met elk een eigen thema, heeft Janny bijzondere ontmoetingen, proeft ze traditionele en gerechten uit buitenlandse keukens én ontdekt ze De Smaak van Nederland.

Onderzoeksresultaten 

Voor het programma De Smaak van Nederland is er een groot onderzoek uitgevoerd onder 2500 Nederlanders, verdeeld over alle provincies, in alle leeftijden en achtergronden. Dit zijn de meest opvallende resultaten.

  • De aardappel moet het afleggen tegen pasta. In de top 10 van gerechten die het vaakst worden gemaakt en het liefst worden gegeten, zijn nummer 1, 2 en 3 pastagerechten. Pas op nummer 4 volgt de Hollandse Pot.
  • We kiezen massaal voor Italiaans. 70% van de Nederlanders zet minimaal 1 keer per week een gerecht uit de Italiaanse keuken op tafel.
  • In Friesland houden ze nog vast aan de oer-Hollandse eetgewoontes. Daar verschijnt het vaakst een traditioneel Hollands gerecht op tafel. In Flevoland het minst vaak. Limburgers staan vooral bekend om hun liefde voor de snackbar. Zij zijn daar van alle Nederlanders het vaakst te vinden.
  • De helft van Nederland heeft een favoriet streekgerecht. En 30% van de Nederlanders eet hun favoriete streekgerecht/product elke week en/of maakt het zelf. Denk hierbij aan het Brabantse worstenbroodje, de Groninger eierbal, Twentse bakleverworst, Zeeuwse bolus en Limburgs zuurvlees.
  • De helft van de Nederlanders eet nog steeds stipt om 18.00 uur. 70% van de Nederlanders eet aan tafel.
  • Jongeren eten vaker gerechten uit buitenlandse keukens, gebruiken vaker pakjes/zakjes of verspakketten en eten vaker vegetarisch. Ook bestellen jongeren vaker eten én eten ze vaker buiten de deur. Als je hen vraagt wat typisch Nederlands eten is, noemen ze met kaas, stroopwafels, drop en kroketten.
  • Ouderen eten vaker Hollandse pot en koken vaker met verse en biologische ingrediënten. Stamppotten en haring bestempelen zij als typisch Nederlands eten.

De Smaak van Nederland is vanaf 22 februari elke maandag om 22.00 uur te zien op 24Kitchen.

Vlees, vis en vegan – maandag 22 maart 22.00 uur

Hoe vegan is Nederland inmiddels of willen we toch nog steeds liever een stukje vlees of verse vis? Uit onderzoek blijkt dat afgelopen drie jaar het eten van vlees is afgenomen. De belangrijkste redenen om minder vlees te eten zijn: milieu, gezondheid en dierenwelzijn. In de laatste aflevering test Janny echte vleeseters, bezoekt ze de visafslag en een vegan lab.


Rubriek(en):
Culinair
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl