Vorstbestrijding | In Vlaamse wijngaard

Op Wijndomein Valke Vleug werden afgelopen nacht 450 kaarsen ingezet om de druivelaars te beschermen tegen vorstschade. Tot de IJsheiligen, midden mei, vormt nachtvorst een groot gevaar voor de wijnbouw. Wijndomein Valke Vleug beschikt over 4,2 hectaren met 9 druivenrassen, waaronder chardonnay, pinot auxerrois, pinot noir en pinot neunier. Als de temperatuur daalt onder 2 graden onder nul worden de knoppen permanent beschadigd. “Nog een maand tot de IJsheiligen. Dit is een zeer kwetsbare periode, niet alleen voor de fruitteelt maar ook voor wijnbouwers”, aldus Pieter Raeymaekers, mede-oprichter en wijnmaker op Valke Vleug.

Nachtvorst is een risico in alle wijnbouw in koelere klimaten. Het werk in de wijngaard van Valke Vleug gaat door, met de nodige social distancing en voorzorgen. Dinsdag bracht het wijngaardteam van 3 personen alles in gereedheid om de eventuele vorst van de volgende nacht te bestrijden. Om de 5 meter werden tussen de ranken grote kaarsen klaar gezet. Om 2u30 werd alarm geslagen omdat de vorstgrens dreigde bereikt te worden. Tegen 4u waren alle 450 kaarsen aangestoken. De speciale vorstkaarsen doen de grondtemperatuur net met anderhalve graad stijgen.

Naast vele nachtelijke uren werk is deze bescherming ook een budgettaire streep door de rekening. “We hopen dat dit voldoende was om de knoppen te beschermen, en het bij deze éne keer blijft dit seizoen. Laten we vooruit kijken en vertrouwen op een mooie lente en zomer.” besluit wijnmaker Pieter Raeymaekers en zijn ploeg.

Bron: persbericht


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl