Vruchten uit Galicië | Fiesta del Marisco de O Grove

Het Zeevruchtenfestival Festa do Marisco de O Grove wordt al sinds 1963 gevierd in O Grove, in de Spaanse regio Galicië. Ontstaan als een soort dankfeest voor de zeevruchten – de visvangst is één van de belangrijkste economische pijlers van deze kuststreek – is het festival in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste in zijn soort dat zich in diverse opzichten onderscheidt van soortgelijke feesten in andere gemeenten in Galicië. Het festival heeft het predikaat ‘feest van nationaal toeristisch belang’ maar de gemeente O Grove zou het graag tot ‘feest van internationaal toeristisch belang’ verklaard zien.

Met dit in gedachten maar ook zeker om het festival meer bekendheid te geven buiten de Spaanse grenzen was een delegatie uit O Grove naar Amsterdam afgereisd om de 56ste editie van het Festa do Marisco aan de Nederlandse gastronomische pers te presenteren. Een presentatie georganiseerd in samenwerking met het Spaans Verkeersbureau uit Den Haag en waarbij ook de directeur van dit Bureau aanwezig was.

Naast de burgemeester José Antonio Cacabelos van O Grove was ook de directeur toeristische promotie van Galicië, Carmen Pita, naar Nederland gekomen en chefkok Álvaro Fuentes van Taberna Meloxeira. Niet alleen om de aanwezige pers te laten proeven van de heerlijke zeevruchten maar ook van de goede Albariño-wijn uit Galicië. Tijdens een show cooking lichtte chefkok Álvaro Fuentes een klein tipje op van de sluier van de excellente lokale keuken en liet zien hoe men een delicieuze empanada maakt met mosselen en chorizo.

Manuel Rodríguez, van het bedrijf Rodrimar, bereidde een smaakvolle pulpo. Na een korte presentatie over het Festa do Marisca en de show cooking kon de pers genieten diverse gerechten met zeevruchten, bereid door Álvaro Fuentes en zijn team, begeleid door een heerlijk glaasje Albariño-wijn en afgesloten met een verrukkelijk stukje tarta de almendra de Santiago (amandeltaart uit Santiago) gemaakt in O Grove. Ondertussen genietend van het uitzicht over Amsterdam op deze zonnige dag vanaf de elfde verdieping van Leven Eleven. De 56ste editie van het Festa do Marisco de O Grove vindt dit jaar plaats van 3 t/m 13 oktober met naast heel veel aandacht voor de zeevruchten en gastronomie ook een cultureel programma met diverse concerten en optredens.

Turismo Grove

Foto: Alvaro Fuentes


Rubriek(en):
Culinair
Hoofdmenu