Wijn uit het – PET – vat

De wijnleveranciers van Rank komen met iets nieuws: Rank wijn in vat. Karakteristieke kwaliteitswijn die bij de boer in kunststof vaten gaat en in het restaurant uit de tap komt. Revolutionair en dé manier om alles uit de smaak te halen. Albert te Voortwis (36) en zijn vrouw Jantiene (35) zijn ruim tien jaar wijnspecialisten en importeren onder de naam Rank natuurlijke gemaakte wijnen van Europese bodem. Wijnen met een karaktervolle smaak en zo min mogelijke toevoegingen. De twee progressieve, no nonsense wijnimporteurs doen alles voor de smaak, niet omdat het hoort of nu eenmaal altijd zo gedaan is. Vanuit die werkwijze is ‘Rank wijn in vat’ ontstaan: de kwaliteitswijn die je van Rank gewend bent, maar dan in PET-vaten vervoerd en opgeslagen. Zo blijft de wijn op zijn best.

Deze manier van wijn opslaan, vervoeren en schenken is tamelijk ongewoon. Maar Rank wijn in vat blijft te allen tijde in perfecte conditie omdat het optimaal beschermd is tegen de elementen. Wijn in glazen flessen is namelijk vatbaar voor licht, lucht en temperatuurwisselingen, de vijanden van consistente smaak. En als de fles eenmaal geopend is, is de wijn een tikkende tijdbom totdat het oxideert. Rank wijn in vat garandeert een constante en optimale smaak en kwaliteit.

KeyKeg

Rank gebruikt lichtgewicht, dubbelwandige vaten van polyethyleentereftalaat (PET). Dit Nederlandse ontwerp met de naam KeyKeg kan op elke tapinstallatie aangesloten worden. Voor het tappen is niet per se stikstof nodig, er kan zelfs met perslucht getapt worden. Het vat wordt vol lucht gepompt en de gelamineerde aluminium binnenzak die erin zit wordt leeg gedrukt (het bag-in-ball-principe). De wijn komt daardoor niet in aanraking met het tapgas of met zuurstof.

Horecazaken hebben veel baat bij Rank wijn in vat. Zo is het, naast die perfect behouden smaak, ook een stuk goedkoper dan wijn op fles. Flessen, etiketten en kurken zijn immers overbodig en met hetzelfde gemak kan er meer dan twee keer zoveel wijn worden vervoerd. Met hetzelfde budget kan een sommelier of eigenaar daardoor betere wijn inkopen.
In het restaurant of café bespaart Rank wijn in vat tijd, ruimte én afval. Eén vat van 20 liter vervangt 26 wijnflessen en horecapersoneel hoeft geen kurken te trekken, dozen te scheuren of glas naar de glasbak brengen. Alle aandacht gaat naar de gast, die snel en gestroomlijnd wordt bediend. En omdat de wijn stabiel blijft, smaakt het eerste glas Rank wijn in vat, net zo lekker als het laatste.

Rank & Lindenhoff

Tien jaar geleden namen Albert en Jantiene de leiding over van Lindenhoff wijn, letterlijk de kleine broer van de gerenommeerde horecaleverancier Lindenhoff, in 1989 opgericht door Alberts vader. Het assortiment van bijna honderd wijnen werd flink vernieuwd en met ‘Rank wijn in vat’ wordt nu ook de distributie gemoderniseerd. De afgelopen jaren werd daarvoor veel onderzoek gedaan naar de nieuwste verpakkingen en de selectie van wijnboeren op smaak en kwaliteit.
Waarom drinken we voornamelijk nog wijn uit fles? Omdat we dat zo gewend zijn. Omdat we – ten onrechte – denken dat er geen kwaliteitswijn uit de tap kan komen. Omdat de gast verwacht dat de wijn aan tafel wordt ontkurkt en geproefd. En omdat de sommelier of eigenaar dan weer denkt dat de gast nooit anders zou willen. Tijd voor een nuchtere blik. En voor vooruitgang. Rank wijn in vat stelt horeca in staat betere wijn in te kopen met hetzelfde budget. Gasten profiteren daarvan, ook al moeten zij misschien even wennen aan het idee. Vandaar de missie van Albert en Jantiene om met Rank wijn getapte kwaliteitswijn normaal te maken. Restaurants als Buitenplaats Plantage, Mr. & Mrs. Watson en Aloha Rotterdam schenken met het oog op duurzaamheid al Rank wijn in vat. Dit jaar hebben ook de eerste sterrenrestaurants De Kromme Dissel en Hotel Landgoed Het Roode Koper gekozen voor Rank wijn in vat.

Bron: persbericht


Rubriek(en):
Culinair
Hoofdmenu