Wijnbar Rouge & Blanc | Kruisherenhotel Maastricht

Het met 5 sterren geclassificeerde Kruisherenhotel Maastricht ligt in het centrum van Maastricht in het voormalige 15e-eeuwse Kruisherenklooster. Het ligt op ongeveer 10 minuten van het Vrijthof in een rustige omgeving, een oase van rust zelfs in het drukke centrum. In dit hotel zit ook een wijnbar en die heet Rouge & Blanc, en deze wijnbar bezocht Winebusiness.nl met het Preuvenemint. De monumentale, gotische kerk is door Camille Oostwegel getransformeerd tot designhotel. Met die aantekening dat kerk niet verbouwd mocht worden tot een hotel, maar dat er wel een hotel kon worden ingebouwd.

De inrichting is een creatie van interieurarchitect Henk Vos in samenwerking met internationale ontwerpers als Le Corbusier, Ingo Maurer en Philip Starck. Het geheel is een combinatie van ‘oud’ en ‘nieuw’. Zo zijn bijvoorbeeld de houten achterpanden van de kerk hergebruikt bij de receptie. De kantoren van hotelmedewerkers en manager zijn geplaatst in een modern wit ‘ei’ en een in doorzichtig glas wat desgewenst ‘admiraal’ gemaakt kan worden, ondoorzichtig. De indrukwekkende koperen ‘flessenhals’ entree zuigt bezoekers als het ware naar binnen. De originele deur staat een stuk verderop tegen de muur geparkeerd, want alles in het Kruisherenhotel kan weer worden teruggebracht naar de oude staat, van de luxe hotelkamers tot wijnbar Rouge & Blanc.

De wijnbar is altijd voor iedereen toegankelijk. De wijnkelder is bovengronds en doorzichtig. Restaurant manager Bart Vanderstukken – behalve een aimabel mens en groot wijnkenner ook een uitstekende gastheer – legt uit dat er veel in de bovengrondse wijnkelder ligt, maar dat er onder de wijnbar ook nog opslagruimte is. Er is een grote wijnkaart die ook in het restaurant wordt gebruikt. De wijnbar zit op de begane grond en heeft een rood interieur met op de achtergrond het glas in lood van de kerk. Bij bepaald daglicht geeft dat een schitterend visueel effect. Het Kruisherenhotel heeft mazzel dat het bisdom bij de ontheiliging van de kerk het glas-in-lood heeft laten zitten, want dat willen ze nog weleens verwijderen.

Achter de bar staan 2 enomatic tapsystemen, daarin zitten wijnen die per week wisselen. Leuk is dat ze de eigen mousserende wijn van Camille in het assortiment zit. Bollicini de Pirandello is een Limburgse prosecco, de druiven groeien op het Winselerhof. Van wijngoed Thorn komt de pinot gris en dornfelder. Op de kaart staat nog een heerlijke rosé van The Emily uit Zuid-Afrika van chardonnay en pinot noir, lijkt het meest op een Sancerre rosé. Ook de knisperig frutige Lugano is een aanrader. De Lanquedoc chardonnay van Chateau de Brau is een toppertje. Dit is maar kleine selectie. Bij de link hieronder kunt u de hele kaart zien. Prijzen zijn voor een vijfsterren hotel uiterst vriendelijk, tussen de 5 en 9 Euro per glas.

Te vroeg voor wijn?  Wine Bar Rouge & Blanc serveert tevens koffie, thee en Limburgse vlaai.

Het samenspel van een kerkgebouw, geschiedenis en design laat een overweldigende indruk achter. Het is goed toeven in de wijnbar van het Kruisherenhotel.

 

Wijnbar Rouge & Blanc


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu