Wine Paris & Vinexpo 2020 | Een impressie ter plekke

Wine Paris en Vinexpo geven dit jaar voor het eerst samen een acte de presence in Parijs. Wine Paris, een samenvoeging van Vinisud en Vinovision, trapte vorig jaar als eerste af in de Franse hoofdstad. Vinexpo verliet haar vaste haven Bordeaux om dit jaar in Parijs een impuls te krijgen.

Samen hebben de twee beurzen meer dan 3.000 exposanten, het precieze aantal exposanten en bezoekers wordt later bekend gemaakt. Dat maakt dit Parijse event een kleinere beurs dan bijvoorbeeld ProWein in Düsseldorf, maar dat heeft ook zo zijn voordelen. Waarover later.

Wine Paris focust zich voornamelijk op mediterrane en cool climate wines, terwijl Vinexpo naast Franse exposanten ook de rest van de wereld in het portfolio heeft.

Een bezoek

The proof of the pudding is in the eating, dus op naar Parijs. Parijs heeft het voordeel van de TGV die in drie uur tijd van Amsterdam naar Parijs rijdt. Dat wil zeggen als er geen storm is geweest zoals de afgelopen dagen die de dienstregeling verstoort. Ondergetekende had een uur vertraging in de TGV, terwijl Ghislaine Melman – PR-bureau voor Wine Paris in Nederland – te maken kreeg met een vertraging van 2 uur en moest staan tot aan Brussel. Coen Rosdorff van Promosalons – de vertegenwoordiging van Vinexpo in Nederland – was al in het weekend voor de storm gegaan zonder noemenswaardige vertraging. Zowel Melman als Rosdorff hielden tijdens de reis van de ondergetekende contact over de voortgang.

Van Gare du Nord naar Paris Expo Porte de Versailles – het beursadres – is het een klein uur met de metro en dat is in Parijs prima geregeld. De metro stopt voor de deur en dan zijn er vier hallen. Wine Paris zit net zoals vorig jaar in Hal 4 met Zuid-Franse, mediterrane en cool climate wijnen en dit is ook meteen een drukke hal. Met een roltrap binnendoor of met loopbanden buitenom arriveer je in Hal 6 van de Vinexpo met andere Franse gebieden zoals de Elzas, Champagne en Bourgogne. Via Hal 6 kom je met de trap of lift in de perskamers. Buitenom bereik je Hal 7.1 en 7.2, waar de Vinexpo resideert met Franse, Europese en Nieuwe Wereld wijnen.

De toegangspas is geldig voor beide beurzen en het leuke van Paris Expo Porte de Versailles is dat er veel eetgelegenheden met zitplekken zijn in en om de beurs. Het is een levendig geheel.

De Provence is zoals gebruikelijk weer aanwezig met een open en vrolijke stand waar je zelf kunt proeven. Een ideaal concept omdat je zo niet iemand kunt ‘afwijzen’ als je keuzes maakt in het proeven. Er stonden een kleine honderd wijnen open. De wijnen die op de Nederlandse markt present zijn, zijn en blijven favoriet: Chateau de l’Aumerade, Chatau Gassier en Chateau Cavelier. Opvallend hier ook, want de wijnen staan met Franse richtprijzen vermeld – tussen de 5 – 7 Euro bijvoorbeeld, dat de prijs wel degelijk wat uitmaakt in de Provence. Hoe hoger de prijs, hoe beter in het algemeen.

Verderop geeft Elixabeth Gabay MW met Fabien Lainé een proeverij met de niche witte St. Chinian en hapjes met witte truffel. De grenache gedomineerde witte St. Chinian van de schist bodems combineren uitstekend met witte truffel. Een aanrader! Verder gaan we langs bij Preignes le Vieux, Calmel & Joseph en Domaine Gayda waar we de delegatie van LFE nét mislopen.

Yael Gai van Golan Heights Winery stond vorig jaar op de beurs, maar is dit jaar bezoeker om te kijken of het weer een optie is om er volgend jaar te staan. Met al die beurzen wereldwijd moet een winery keuzes maken.

De beursorganisaties organiseren nog veel meer, zoals de lange proefbar Infinite Bar, foodpairing met kaviaar en het LAB voor de sterke dranken die ook vertegenwoordigd zijn. Er is gewoon veel te doen.

Wine Paris regelde het hotel op 10 minuten lopen van de beurs en heeft ook nog een eigen restaurant op de beurs met vele open wijnen. Vinexpo en Wine Paris mogen dan kleiner zijn dan ProWein, het heeft zoals gezegd ook voordelen. Het record lopen van ondergetekende op ProWein ligt op 27 kilometer in 3 dagen, terwijl op deze beurs in twee beursdagen 12 kilometer op de teller staat. En we hebben evenveel geproefd.

Hoe populair de beurs is blijkt wel bij het diner avonds met Ghislaine Melman in een brasserie tegenover de beurs. Eerst zijn er nog genoeg plaatsen, maar tegen achten zit de Brasserie stampvol – en het is een grote zaak – en iedereen heeft een toegangsbewijs van Wine Paris en Vinexpo om de nek hangen.

Kortom, het was een drukbezochte mooie beurs.

 

Charlotte van Zummeren

 

Met dank aan Catherine Bourguignon, Ghislaine Melman en Coen Rosdorff.


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu