Wine professional 2020 | De Dinsdag

De tweede dag van de Wine Professional is altijd wat rustiger dan de eerste drukke maandag. Horecamedewerkers zijn vaak op maandag vrij en komen dan massaal naar de Horecava en Wine Professional met als gevolg gangen waar niet doorheen te lopen valt. Maar op de dinsdag is de doorgang wat feestelijker.

Het feest begint al met de metrohalte Europaplein die pal voor de deur van de Rai is gesitueerd. Voorheen was het station Rai de halte voor het congrescentrum en dat is toch ietsje verder. Ontzettend handig dus deze halte Europaplein, want parkeren is ook een probleem bij drukbezochte evenementen. Met de Noord-Zuid lijn sta je gelijk voor de deur en loop je zo door naar de entree van de Wine Professional.

Daar wacht een vriendelijk team je op voor je dagpas en krijg je een papieren polsband voor re-entry. Meteen na de ingang staat rechts en links Melman Communications met Rioja wijnen en Albert de Jong met sylvaner uit Franken. Bocksbeutels blijven toch leuke flessen en de sylvaners passen zich moeiteloos aan het verschillende terroir aldaar.

Rioja met Smulders MW

Ondergetekende kon gelijk aanschuiven bij een masterclass van Frank Smulders MW over de Rioja DOCa. Smulders MW staat garant voor een inhoudelijke tasting. De Rioja is het grootste wijngebied van Spanje met 60.000 hectare en het oudste. Wereldwijd is aan consumenten gevraagd welke wijngebieden zij konden noemen en dat bleek Bordeaux en Rioja op de tweede plaats.

Een belangrijke ontwikkeling noemt Smulders MW de ontwikkeling van de witte wijn in Rioja. Moest hij pakweg 15 jaar geleden nog aan mensen uitleggen dat Vina Tondonia bijzondere witte wijn maakt in de Rioja, tegenwoordig kun je de witte wijnen van Tondonia alleen nog maar kopen als je ook zes dozen rode wijn koopt. Kun je nagaan.

Als proof of the pudding proeven we een frisfruitige tempranillo blanco van Bodegas Sonsierra, gevolgd door een fieldblend van viura, malvasia en otras: de Petrium Genérico. Een zacht, ziltig en ook pittig alcoholisch glas. Viura acht Smulders het beste witte ras voor complexiteit en ouderdomspotentieel. Bodegas Franco Espanoles biedt een 100% reserva uit viura uit 2011. Een sherry-achtig glas met houdopvoeding, heel bijzonder.

De vijf rode wijnen komen net zoals de witte uit de drie Rioja gebieden Alavese, Alta en Baja. Sommige wijngaarden zijn weer gesitueerd aan de zijtakken van de rivier de Eboro. Er is in de laatste dertig jaar wel wat veranderd que aanplant. Stond er in 1987 nog 37% garnacha, dat is anno nu 7% Tempranillo vervult de hoofdrol met 87%, gevolgd door 7% garnacha, mazuelo/carignan en slechts 1,8% graciano. Smulders MW waarschuwt voor backlabels op flessen, want omdat een aantal huizen 100% graciano op de markt brengen, is het onmogelijk dat zoveel andere huizen graciano in de blend hebben. Het witte proeven begint met een loepzuiver glas Marques de la Concordia 2017, strak en elegant. Daarna komen een 100% garnacha van Bodegas Jer en een 100% graciano van Senorio de Libano ter tafel. Die bieden meer verdieping. Hispano Bodegas uit 2014 en Bodegas Corral uit 2005 laten zien wat een ongelofelijk potentieel de streek heeft, de wijnen kunnen nog jaren mee.

PitchPR staat te wachten voor de volgende sessie in het Vinodroom.

Dan lopen we uiteraard langs het House of Caviar and Fine Food die al jaren een vaste exposant zijn van de Wine Professional. Worstenmaker Brandt en Levie staat er nu voor het tweede jaar, maar is een duidelijke aanwinst. Aan wijn uiteraard geen gebrek, de hele wereld kun je op de Wine Professional vinden.

Het Forum Gastronomicum en het Proefschrift Theater bieden de hele dag diverse mooie workshops. Helaas hebben we de Librije in samenwerking met Bollinger gemist, maar morgen is er weer dag.

Never a dull moment op de Wine Professional.

ChvZ

Wine Professional

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu