Wine Professional | De Woensdag

De woensdag is voor de Wine Professional de laatste dag want de WP gaat een dagje minder lang door dan de Horecava. Vandaag checken we in bij de WP en gaan dan direct door naar de Horecava, want ook daar staan wijnimporteurs. De Horecava is een gigantische beurs met wel vijf entrées verspreid over het terrein van de Rai. Veel mensen leken bijvoorbeeld op weg naar de Wine Professional, maar sloegen vervolgens niet rechts maar linksaf. Daar bleek ook nog een entree van de Horecava te zijn. Wij spoeden ons door de regen naar ingang K. Met onze pas van de Wine Professional krijgen we vlot toegang en dan lopen we door naar hal 5, want daar is de wijnhal met ORB, Les Genereux, de Flying Wine bar van PitchPR en de mooie houten stand van LFE.

LFE is een grote importeur, nr. 3 van Nederland. Naast een uitgebreid instapassortiment heeft LFE ook prachtige wijnhuizen in het portfolio voor de horeca en de betere wijnhandel. Vandaag laat André Koopman witte pareltjes proeven van Tariquet, Casa Silva, Esk Valley, Talmard en rode specialiteiten van het Amerikaanse huis Black Stallion. En dan kwamen we nog niet toe aan kanjers als Bellingham, Marques de Cacares en Villa Maria. Maarten van den Dungen is aanwezig om die middag een kleine masterclass te geven voor geïnteresseerden met wijnen van Bellingham. En zo zijn er meer onderwerpen van LFE-specialisten hun expertise met kleine bijeenkomsten over laten schijnen.

Wij rennen door de inmiddels stromende regen weer terug naar de Wine Professional voor een workshop met gerechtjes van restaurant & wijnbar Merlot in Amersfoort met wijnen van Okhuysen. Eigenaar Vincent Tomassen licht meteen toe dat Merlot geen echte filosofie heeft, hooguit zoveel mogelijk producten van dichtbij en een voorkeur voor kweekvis. Het blijkt dat Jonnie Boer daar op de maandag een lans voor heeft gebroken en Merlot sluit zich daar van harte bij aan. Als eerste gerecht komt een mootje forel op tafel met mierikswortel en een koude groene saus. De Orvieto van Salviano uit Umbrië paste daar goed bij. Tomassen ligt gelijk toe dat wijnspijscombinaties geen must zijn voor zijn klanten, iedereen eet en drinkt maar waar hij zin in heeft. En dat is heel terecht, want de meeste mensen bestellen de wijn die ze lekker vinden en het gerecht wat ze lekker vinden. Of het combineert, is een tweede. Leven en laten leven.

Het tweede gerechtje is vega met aardpeer en o.a. dikke groene saus, een gerechtje met meerdere smaken. Knap. Hierbij komen drie gruner veltliners van Gross. De wijnmaakster is aanwezig en wijdt vriendelijk en goed uit over haar wijnen: een fruitige instapper, een gemischter satz en een Reserve.

Naderhand praten we even bij met Wouter van Brandt & Levie, worstenmakers uit Amsterdam. Gisteren schreef ik dat ze hier voor de tweede keer staan, maar het is derde keer. Altijd bij Wijnimport Bart omdat ze daar door het jaar ook mee samenwerken voor bijvoorbeeld kerstpakketten. Brandt & Levie maken verslavend lekkere worsten. Ze snijden er gedurende de Wine Professional een stuk of honderd op, zo vertelt Wouter.

Halverwege de beurs staat Bourgondisch Lifestyle al 14 jaar haar mannetje op de WP met een uitgelezen assortiment en dito uitleg. Het water loopt je in de mond.

Vervolgens stuiten we op de immer enthousiaste Alain Jacobs van het informatiebureau voor Duitse wijn en die laat in een recordtempo prijswinnaars proeven van Duitse wijnen die zijn beoordeeld door een panel van de Wine & Food Association. Wat heeft dat land toch een potentieel. De WP is een beurs voor professionals, maar Jacobs staat ook op bijvoorbeeld de Huishoudbeurs. Daar deelt hij handige dropstops met suggesties voor Duitse wijn bij verschillende supermarkten. Slim.

Verderop komen we Sebastiaan van Lissum tegen die trotse vader is geworden van een twee-eiige tweeling, Jan Julius en Max David. Nogmaals van harte gefeliciteerd! Tot slot proeven we op de stand van Ghislaine Melman nog een witte en rosé Rioja van C’est le vin van Xander de Bas en dan rennen we naar de NoordZuidlijn om een verslag te schrijven van deze dag.

Never a dull moment op de Wine Professional 2020.

Tot volgend jaar!

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl