Winekitchen & Tamis | Foodpairing met Miros uit Ribera del Duero

Voor de tweede keer binnen 3 weken organiseerde de Winekitchen in samenwerking met Tamis wijnen een foodpairing met een wijnhuis. Op deze laatste donderdag van oktober werden de wijnen van Miros van Bodega Peňafiel uit Ribera del Duero gecombineerd met speciaal ernaartoe gekookte gerechten van het team van de Winekitchen onder aanvoering van chef-de-cuisine Jessica Snoek.

Even naar Ribera del Duero

Ribera del Duero is een streek die in relatief korte tijd een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Begin jaren negentig omvatte de streek 6.000 hectare, nu is dat 22.000. Hoewel een kleine D.O.is, is de streek groter dan je denkt: 115 km lang bij 35 km breed op het breedste stuk. ‘3 months of winter and 9 months of hell’, is al een gevleugelde uitspraak en word ook door technisch directeur Agustin Alonso vaak geciteerd. Deze Agustin is overigens volgende week in Nederland i.v.m. de van een pop-up wijnbar met uitsluitend wijnen van Ribera del Duero in Akhnaton op de Nieuwezijds Kolk.
Het klimaat lijkt perfect voor druiven: 2400 zonne-uren per jaar en gemiddeld 500 mm regen. Extremen van + 40 graden in de zomer tot – 18 in de winter. Plotselinge stormen en (hagel) buien komen ook voor. Door deze temperatuurwisselingen beschermen de druiven zichzelf met dikke velletjes wat leidt tot meer tannines en meer werk aan de wijn om deze soepel te houden. Een ander gevolg van de grote groei van de streek is dat nu de valleien ook volstaan met druivenstokken, terwijl vroeger vooral de hellingen werden gebruikt.  Ribera del Duero maakt voornamelijk wijn maakt voor het eigen land, slechts 17% wordt geëxporteerd. Al met al een apart gegeven.

Over Miros

Export manager Borga Garido van Bodega Penafiel is met Martijn van de Crommenacker van Tami aanwezig om een en ander toe te lichten. Bodega Peňafiel maakt meer ranges, we hebben het vanaf nu alleen nog maar over Miros. De jonge wijnmaakster Mónica García Ledesma weet de stevigheid van Ribera goed op te vangen. Hoewel de wijnen van Miros stevig zijn, hebben ze ook een onmiskenbare elegantie en fraîcheur. En dat is knap. Miros ligt bij het stadje Peňafiel, op 10 kilometer afstand van Vega Sicilia en 15 kilometer van Abadia de REtuerta . Miros de Ribera bezit 32 hectare wijngaarden die zijn aangeplant met tempranillo/tinto fino/tinta de país, cabernet sauvignon en merlot. Miros bestaat sinds 2003 en maakt zo’n 300.000 flessen waarvan ze 40% exporteren. 50% van hun druivenstokken staan op hellingen. Miros maakt ook nog witte wijn in Rueda.

Over de Winekitchen en Tamis

Het begon tien jaar geleden als een het-roer-om-project. Remco en Jessica Snoek openden de Winekitchen in het Oude Dorp in Amstelveen. Een doordacht avond horeca-concept met dagelijks een wisselend gerecht wat de pot schaft, en een aantal wisselende signature voor-, hoofd- en nagerechte en uiteraard uitgelezen wijnen. Binnen no time werd de Winektichen een begrip en een hot spot in Amstelveen. Een delicatessenwinkel volgde en een visrestaurant op loopafstand samen met chefkok Edo Kamping. De winkel wordt na enkele jaren sluiting binnenkort heropend en zo hebben Remco, Jessica en Edo een klein imperium in het culinaire Amstelveen.
Tamis is opgericht in 1978 en gevestigd in Alkmaar, Nederland. Tamis is gespecialiseerd in wijnverkoop aan horeca, horecagroothandels en wijnwinkels. Tamis inmporteert rechtstreeks van meer dan zestig verschillende leveranciers uit alle bekende wijnlanden ter wereld.

Foodpairing met Miros

Het ontvangst ging gepaard met een Cava Marques de Terrabona Brut en zilte charcuterie, een heerlijke combinatie. Daarna barstte de creativiteit van het team van Winektichen onder leiding van Jessica Snoek los met een heerlijk uiensoepje met kaascrouton en een scheutje Amontillado Cruz del Mar César Florido. Een voor mij nieuwe en prachtige matching.
De Alba de Miros Verdejo uit de Rueda is een frisse witte wijn met tropische touch, mooie zuren en zacht. De Pintxo de Calabazacon Cabrales klinkt niet alleen mooi in het Spaans, maar is ook weer een vondst op zich. Spaanse kaas met esdoorn omhuld door pompoen. Wijn en gerecht brachten het beste in elkaar naar boven en dat is waar het om gaat bij wine & foodpairing.
De Miros de Roble heeft 6 maanden hout gehad en dat is bescheiden in Ribera. Een wat fruitiger, jongere wijn met 10% cabernet sauvignon en 5% merlot. Daar kwam een salade bij met zwezerik, morcilla – bloedworst, een specialiteit in Ribera – en gekarameliseerde ui. Een heerlijk gerecht met een heerlijke wijn.
De Miros de Ribera Crianza heeft anderhalf jaar op Frans eiken gerust en bestaat uit 100% tempranillo. De wijn is zacht en elegant met finesse en kwam bij een tussengerecht van pastei met stoof van haas. Haas is een wild waar je van moet houden, wat zoetig en wat weeïg. Een gerecht dat wél kon opboksen tegen het zachte geweld van de Crianza. Goed gevonden.
Bij de single vineyard wijn Silencio de Miros, een krachtige blockbuster met ballen, kwam iberico lende met een korst van pistachenoten en een crème van artisjok. Een volledig ketogeen gerecht die moeiteloos de pas-de-deux aanging met Silencio. De iberico lende met een korst van pistach is een gerecht waar je patent op kunt gaan aanvragen.
Wijnober Sebastiaan creëerde het woord namuse voor een nagerechtje van dooraderde Rubia Gallega rund. Dit werd gecombineerd met de icoonwijn van Miros: Domino. Een wijn om even voor te gaan zitten met zijn fluwelen afdronk en concentratie.

Alle wijnen werden geschonken uit Magnum.

Hasta la proxima

Remco & Jessica Snoek, Martijn van de Crommenacker van Tamis Borga Gadero praatten de avond aan elkaar met info over wijn en spijs. Het was een hartstikke leuke, leerzame en heerlijke avond en de Winekitchen excelleerde erin om de gerechten het speciale culinaire Spaanse karakter van de streek te geven. Ik herhaal maar wat ik bij de vorige wijnmakersdiner ook zei: Het is te hopen dat meer importeurs de weg naar de Winekitchen weten te vinden, want op het gebied van wine & foodpairing is dit een uitstekend adres voor perslunches.

Hasta la proxima!

 

Charlotte van Zummeren

The WineKitchen
Dorpsstraat 90
1182 JH  Amstelveen
020-8221963
Winekitchen


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu