Witte Barolo? | Borgogno Timorasso DOC Derthona!

Soms valt er een hele chique sample in de ‘bus’. De Borgogno Timorasso is er zo een. Een zeer aromatische ronde wijn met veel lengte van de druif timorasso die door producent Borgogno nieuw leven is ingeblazen. Borgogno is één van de eerste en van de oudste wineries in Piemonte. Het Italiaanse wijnhuis bestaat sinds 1761 en is klassiek en traditioneel in hun beleid.

Borgogno bezit 31 hectare aan wijngaarden waarvan 9 zijn beplant met de nebbiolo druif en een drietal hectare met de timorasso. De stokken groeien op klei en kalksteen en deze druif houdt van die ondergrond. Borgogno ligt in het hart van dorp Barolo en heeft een grote bibliotheek aan oudere jaargangen die nog beschikbaar zijn. Zelfs uit de jaren ’60 heeft Borgogno nog Barolo’s, kun je nagaan hoe die wijnen kunnen ouderen. Borgogno Barolo is trotse eigenaar van een Slow Wine certificaat. Dit betekent respect voor het ritme van de natuur en de tijd om diepere en complexere geuren en smaken in ons eten en in de wijn te krijgen. Het draait hierbij om eerlijke, pure, schone wijnen.

Borgogno is één van de producenten die witte wijn gemaakt van de timorasso druif herontdekt heeft. Sinds 2015 maken ze wijn hiervan. De aromatische timorasso druif uit Tortona heeft een goed potentieel om te ouderen en de bijnaam witte Barolo past deze wijn als een oude jas. De Timorasso heeft minimaal 12 maanden op RVS (sur lie) gerijpt, gevolgd door een flesrijping van minimaal 6 maanden. 2015 is nog zeer beperkt beschikbaar en 2016 komt eraan.

De wijn is aromatisch, vettig, rond , veel diepgang, mineraliteit en lengte. Een feest om te drinken en een cadeau om mee voor de dag te komen want de fles huist in een prachtige doos.

Wine & Spirits is de importeur.

Molto speciale!

Borgogno


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu