#WomenandChampagne

Wat is dat toch met champagne dat het leidt tot bloemlezingen en liefdesverklaringen? Dat Churchill bijvoorbeeld veel dronk was bekend, maar dat hij zijn Pol Roger in pints (halve liters) dronk en in zijn laatste tien jaar zo’n 600 flessen per jaar consumeerde, is toch imponerend. Maar Churchill was een man (sic..), vanavond in de kookboekwinkel van Mevrouw Hamersma staat de focus op vrouwen en champagne. En die lijst vrouwen is schier eindeloos. Afgezien van de Veuves – weduwes – die huizen als Bollinger en Clicquot bestierden, zijn er meer historische namen verbonden met de geschiedenis van de champagne. De befaamde Madame de Pompadour kwam uit de streek en nam liefhebber en minnaar Lodewijk XV  regelmatig mee naar haar roots.  En herinnert u zich nog de ouderwetse coupeglazen voor champagne? Naar verluidt is de maat van de coupe gebaseerd op de bustemaat van de onfortuinlijke koningin Marie-Antoinette. En zo kunnen we nog even doorgaan.

Vandaar dat het Bureau de Champagne een avond uitsluitend voor dames organiseert. Zestien vrouwen zijn present, alleen de directeur, een fotograaf en een filmer zijn mannelijk en blijven op de achtergrond.  De Nederlandse champagne ambassadeur Anja Vondenhoff presenteert de champagnes namens en met de directie van het Bureau de Champagne Benelux. De maaltijd wordt bereidt door de vakkundige handen van Janneke Vreugdenhil, bekend vanwege haar kookboeken en recepten. Maar ze kan koken, o là là.

Even nog wat feitjes.

Champagne is een streek van facts and figurs  met zijn 264 champagnehuizen, 45 coöperaties, 1458 merknamen, veelvoud aan huismerken en 1500 boeren op 34.000 hectaren. De meeste boeren verkopen hun druiven aan de grote spelers zoals bijvoorbeeld Moët et Chandon. De prijs van wijndruiven is namelijk aanzienlijk hoger dan die van de druiven die wij op de markt kopen. Moët & Chandon is het grootste merk in de Champagne en exporteert het meeste.

Wat maakt champagne nu zo uniek?

De noordelijke ligging en het terroir, ooit lag daar een binnenzee, het bekken van Parijs. De grond heeft daardoor fossielen en mineraliteit. De kalk- en krijtbodem ter plekke is soms wel 200 meter diep en is daardoor uitermate geschikt om de wijnen te laten rijpen. De wijn rijpt bij z’n tweede gisting minimaal 18 maanden op gist en daardoor wordt de mousse fijner. Deze mousse is essentieel voor de kwaliteit van champagne.

#Womenandchampagne

De dames – een keur van journalistes, kokkinnen en radiomaaksters – werden ontvangen met Pommery Summertime. Een ‘vriendelijke’ champagne, net niet helemaal droog, maar wel een Brut. Deze Champagne werd ook geschonken bij de King Krab en bij de oesters met sabayon – onweerstaanbaar! Breed verkrijgbaar voor ca. 50 Euro.

Boizel rosé – 38,50 bij de Heren vanHeusden – werd geschonken bij de kalfstartaar.

Champagne Aspasie Carte Blanche – opgericht door mevrouw Aspasie – , een blend van alle drie de druivenrassen kwam bij de gerechtjes van coquille.

Cuvée R van Veuve Fourny: deze houtgerijpte champagne, non-vintage, maar wel al met duidelijke rijpere tonen, werd geserveerd bij de risotto met paddestoelen – cantharellen – en plakje geitenkaas. Naderhand schonk Vondenhoff deze wijn nog bij het hoofdgerecht, een mooie combi.

La Grande Dame 2006 van Veuve Vlicquot kwam naast de Cuvée R in het glas bij de lamszadel, tuinboontjes en erwten humus. Deze champagne is breed verkrijgbaar voor rond de 140 Euro. De Veuve Fourny kon door de houtlagering de lamszadel iets beter aan. La Granda Dame lijkt door zijn tropische tonen meer van vis te houden.

Duval Leroy demi sec: geschonken bij de gepocheerde wilde perziken, met blauwschimmel en druivenbrood.

Het wijnspijs verhaal werd keurig verzorgd door Vondenhoff waarbij duidelijk blijkt dat zij geschoold is door Peter Klosse. Met termen als ‘strakke tonen, een laagje in de mond, naar het eten toe koken, prei maakt de gerechtjes strakker etc.’ toonde zij zich een waar adept. En terecht! Champagne drinken bij de maaltijd blijft een uitdaging, ook vanwege het zuurgehalte wat op enig moment de kop kan opsteken bij het drinken. Er zijn echter genoeg champagnes die een diner aan kunnen, dat werd deze avond weer bewezen. En wie biedt Janneke Vreugdenhil een eigen restaurant aan?

 

ChvZ


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl