Zoomen met Gérard Bertrand | Tasting met de bio-wijnen van de TheDB Green Personality 2020

De corona-tijd heeft innovatie op proefgebied gebracht. Steeds vaker sturen producenten samples in waarna er via zoom met elkaar geproefd kan worden. Zo ook Gérard Bertrand. Vorig jaar was hij Green Personality van The Drinks Business en dat heeft wel een zekere statuur. Gérard Bertrand ontving toen ook de award voor Best Organic Initiative, omdat Bertrand oprecht de wereld een stukje beter wil maken.

I am very honoured to be named Green Personality of the Year. For more than 30 years, I have been working and directing all of the projects in our vineyards in a sustainable and environmental performance dynamic, a dynamic we must make permanent. I am convinced that a viticulture in harmony with nature is the best way to create great wines and also the right way to demonstrate our deep consideration for nature. I aim for a positive impact of our activities and I am very aware of my responsibility as a winemaker towards the environment and the biodiversity. I am very pleased with this award, which demonstrates my commitment. Be the Change!’ aldus Gérard Bertrand bij ontvangst van die prijs.

Nu, in februari 2021, geeft hij voor een groot internationaal publiek een zoomtasting met 10 van zijn biologische wijnen. Gérard Bertrand bezit 16 wineries in Zuid-Frankrijk. Hij begon zijn areaal begin 2002 om te bouwen naar biodynamie, te beginnen met het Domaine de Cigalus. In dat jaar las hij namelijk het boek van Rudolf Steiner. En zoals hij zegt in de tasting ‘organische werken is wijnbouw, bio-dynamie is een filosofie.’ Een filosofie die hij vanaf 2002 aanhangt. Sinds dat moment streefde hij ernaar om deze praktijk volledig onder de knie te krijgen en zijn teams en al zijn wijngaarden te bekeren. Inmiddels is die belofte waargemaakt, aangezien alle landgoederen biodynamisch worden verbouwd. Een zeldzame savoir-faire in een letterlijk zeer brede zin, aangezien de wijngaarden zich uitstrekken over de gehele Languedoc met een diversiteit aan bodems en terroirs. Door ervaringen te diversifiëren, wordt de expertise vergroot, wat Gérard Bertrand en zijn teams tot een internationale maatstaf in biodynamie maakt.

Bovendien richtte Gérard Bertrand een onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling om nog meer groene kennis te vergaren. Gérard Bertrand blijft zijn filosofie en kennis delen om het wijngaardareaal in de Languedoc te veranderen. Hij heeft een specifieke unit opgericht om langdurige partnerships van meer dan 10 jaar af te sluiten om de growers te begeleiden die zich al inzetten voor biologische landbouw óf om telers te ondersteunen die overschakelen van traditionele methoden naar het groene werken. Overzicht partnerships in 2020:
– Sinds 2010, 40 samenwerkingsverbanden met wijnboeren in de biologische landbouw, 1.600 hectare
– Sinds 2017, 15 partnerschappen om de wijnboeren te begeleiden bij het technische proces van de certificering van sulfietvrije wijnen, 600 hectare
– Sinds 2018 25 samenwerkingsverbanden met wijnboeren in omschakeling naar biologische landbouw, 600 hectare
– Sinds 2020 800 hectare in samenwerking met landbouwbedrijven die biologisch en bij-vriendelijk zijn gecertificeerd
Deze partnerschappen bieden growers technische, organisatorische, economische en commerciële ondersteuning om hun projecten te realiseren.

Zodoende biedt Bertrand een breedk aanbod van biologisch gecertificeerde wijnen met 6 certificatieniveaus; omschakeling naar biologische landbouw, biologisch, bij-vriendelijk, veganistisch, sulfietvrij en biologisch-dynamisch.

De volgende biologische wijnen stonden op de proeftafel. Met een live-verbinding proefde Bertrand voor en mee:

Pollinat 2020 chardonnay  € 7,50 12,5% IGP Chevennes: soepele chardonnay

Prima Nature chardonnay 2020 € 11,–    12,5% IGP Pays d’Oc: instapper, zeer aangenaam

Cigalus 2019 sauv viognier chardonnay  € 22,95 Aude Hauterive: aromatische topper

Orange gold 2020 Chardonnay, Grenache Blanc,Viognier, Marsanne , Mauzac, Muscat, Clairette € 12,00: deze wijn is heerlijk bij kazen.

Pollinat grenache rosé 2020 € 7,50 IGP Cévennes: soepele instaprosé

Source of Joy 2020 GSCMV € 14,5% AOP Languedoc: dit is min of meer de tweede wijn van Clos du Temps. Een stevige rosé met mineraliteit.

Clos du Temple 2019 14,5% GCM € 190,– AOP Languedoc Cabrières: deze prachtrosé wordt uitgebreid beschreven in dit artikel op deze site Gerard Bertrand’s bio-dynamische Cru Rosé | Clos du Temple

Clos d’Ora 2017 AOP Minervois La Livinière 14,5%  € 190,–: En dat geldt ook voor deze topper: Bio-dynamie | Clos d’Ora in Minervois La Livinière

Chateau l’Hospitalet La Clape 2018 SMG 14% € 16,– : dit is een hele krachtige blend met veel sap en fruit.

Prima Nature Syrah 2019 13,5% € 11,–; een heerlijke soepele wegdrinksyrah.

Bio

Met dit aanbod ga je vineus, biologsiche en vegan door het rode, witte, rosé en orange wijnleven en dat doen weinige producenten Gérard Bertrand na. Bertand is een serieus mens en hij maakt tot op heden alles waar hij in gelooft.

 

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl