Pascal Jolivet: Sancerre ‘terroirist’ op z’n best

Als je in de buurt van een rivier je wijn maakt, is het toch een gepaste ervaring om wijn op water te drinken. Oud Reuchlin & Boelen heeft dit goed begrepen en heeft speciaal voor dit event in het Hotel de L’Europe een chique gesloten houten boot gehuurd om het gezelschap – klanten en journaille –  een rondje langs de grachten te geven. Monsieur Pascal Jolivet lui-mème kijkt in de boot en beetje verbaasd voor zich uit, misschien omdat het gezelschap lacht en drinkt alsof ze dit iedere dag doen. Jolivet duidelijk niet en de rest van het gezelschap natuurlijk ook niet. Wel een hele leuke ervaring, Amsterdam vanaf het water blijft ontzettend mooi. Het huis Pascal Jolivet is overigens relatief jong, het bestaat in Sancerre sinds 1990. De naam had hij al drie jaar eerder gedeponeerd. Dit jaar zit  Jolivet 25 jaar bij Oud Reuchlin & boelen en dat is reden voor een feestje.

Achtergrond

Pascal Jolivet groeide op als zoon van de keldermeester van Château de Tracy in Pouilly Fumé. Hij wilde graag zelf wijnmaken. In 1987 ontstond zo het huis Pascal Jolivet. In Sancerre – zijn oude liefde – heeft hij de meeste hectares: 42, in Pouilly Fumé 8 en inmiddels ook 50 hectares in Touraine. Daarnaast heeft hij nog her en der wat plukjes wijngaarden. Zoals Jolivet zelf stelt: ‘We hebben niet zoals Bordeaux zestig appellations, maar slechts één Sancerre. En daarbinnen werken we met drie grondsoorten: kalk, klei en vuursteen’ Met zijn manier van wijn maken – de natuur zijn gang laten gaan – ontstaan er pure producten met fruit, lengte en mineraliteit. Jolivet heeft wijngaarden op hoogte in de heuvels, maar ‘the soil is the more important than lattitude’. De grondsoort verschilt per wijn: zeer kalkhoudend in Les Caillotte” in Bué-en-Sancerre , Les Terres Blanches hoge heuvels in het Westen is zeer klei/kalkhoudend en vuursteen – silex –  in het Oosten. Van de malolactisch gisting in Jolivet geen fan, tenzij het spontaan gebeurd. Langzaam maar zeker maakt hij zijn wijngaarden organisch. Op dit moment zijn 18 hectares gereed en de bedoeling is dat alles organisch wordt.

Pascal Jolivet’s filosofie is om met – uiteraard – uitsluitend goed gerijpte druiven te verwerken en bij de vinificatie de natuur zijn eigen weg te laten gaan. De natuurlijke gistcellen van de druiven moeten bij sommige wijnen helemaal alleen het werk doen. De periode dat de suikers uit de druif vergist zijn, is hierdoor langer. In de praktijk houdt dit in dat zijn wijnen nauwelijks suiker bevatten, tussen de 0 en 1,5 gram per liter. Dat maakt sommigen van zijn wijnen minder ‘borrelwijnen’, wel gastronomisch zeer geschikt. Het doordrinkbare karakter is wel duidelijk bij de Sancerre blanc, zacht en tropisch zwoel, en de Pouilly Fumé 2015; vol en fruitig. Ook de Attitude wijnen, in Nederland zijn deze veelal huiswijnen bij de hogere gastronomie, zijn soepel.

De wijnen

In één van de prachtige zalen van De L’Europe proeft het gezelschap de wijnen van Jolivet Pascal geeft zelf de toelichting.
Sancerre blanc & Pouilly Fumé Montagu 2015: een wijngaard van 6 hectares over 2 appellations. De Sancerre knisperig, de Pouilly voller.
Een mineralige Salon Le Prieuré 2015 Menetou Salon.
Een Attitude – uit de Touraine – sauvignon blanc, rosé en pinot noir 2015: resp. fris fruitig, zacht en echt mooie pinot noir. Jolivet wil de hoogste kwaliteit pinot noir en is niet snel tevreden, vandaar dat hij de meeste pinot gebruikt voor rosé.
Een Sancerre Blanc met veel diepgang en fruit 2015.
Een Sancerre Les Caillllottes 2015: 3,5 hectares, structuur door de kalk en mineralig.
Een volle, fruitige Pouilly Fumé 2015.
Een niet gefiltreerde Pouilly Fumé Indigène 2013 met ‘indigenous yeast’ gemaakt. Loepzuiver, kan nog jaren ouderen.
Een hele zachte Sancerre rosé en een 100% pinot noir Sancerre Rouge.

Jolivet heeft in zijn bibliotheek 1000 dubbele magnums van de diverse terroirs in huis en daarvan heeft hij er voor het diner in De L’Europe een paar meegenomen:

Een dubbele magnum Pouilly Fumé 2014: zacht en zwoel.
Een dubbele magnum Sancerre Blanc Chène Marchand 2014: kruidig!
Een dubbele magnum Sancerre Blanc Sauvage 2013: biologisch, sur lie, indigenous yeast, verfijd en elegant
Een dubbele magnum Indigène 2013: loepzuiver.

Bord’eau

jolivet-dourthe-008-klIn de Johannes van Dam zaal kookte Bord’eau de sterren van de hemel met tartaar van Lozere kalf, zeebaars met kokos, Anjou duif met mosterd, een selectie Hollandse kazen en het wereldberoemde appel dessert: een doorzichtige van suiker gemaakte schil, daarin appelsorbet met chocoladepitjes. De single vineyards werden zachter bij deze gerechtjes. De zuren dansten de tango met de ingrediënten en de wijn-spijs combinatie werd hierdoor het paar van het jaar. De singel vineyards van Jolivet zijn gastronomisch tot op het bot.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl