The Homestead Series – Bellingham

Aan de andere kant van de tafel gaat Niël Groenewald zitten, hij is een paar weken op promotiereis door Europa en doet ook Nederland aan. Dit jaar komt dat helemaal goed uit omdat er een paar dingen veranderd zijn rond Bellingham. Ten eerste is Niël nu naast wijnmaker ook Brand Manager. Van Groenewald was al bekend dat hij de wijnen goed kan positioneren en nu heeft deze kwaliteit een officiële status gekregen.

Dat valt dan ook direct samen met de introductie van de nieuwe range: The Homestead Series. Deze komt in de plaats van Ancient Earth. Bellingham heeft geen eigen wijngaarden en werkt met contractgrowers in de diverse wijngebieden. Voor de Homestead Series komen de druiven uit een bepaalde streek, dat is het verschil met Ancient Earth. Én het label is anders, Bellingham staat er luid en duidelijk op. Ook weer een verschil met de eerdere serie, het deed Groenewald pijn aan het hart dat velen de wijnen niet als Bellingham wist te herkennen.

En ‘last but not least’, Bellingham is over naar een nieuwe importeur: LFE. Dit heeft te maken met het faillissement van Dirkzwager. Aan tafel zitten nu naast Groenewald, André Koopman van LFE en Maarten van den Dungen, export manager van Bellingham.

Winekitchen @Sea

belllingham-001-klOp deze zonovergoten maandag in september zit het gezelschap rond lunchtijd bij de Winekitchen @Sea, het één jaar oude etablissement gevestigd in het oude politiebureau aan de Oudekerkerlaan in Amstelveen. Koopman heeft een viertal kleine gerechtjes geregeld, waarbij de forse Groenewald wat extra stokbrood laat aanrukken. Daarbij worden resp. geschonken:

  • Een knisperfrissen Homestead sauvignon blanc van de Tijgerbertg 2016
  • Eens subtiele, licht tropische Homestead chardonnay uit Stellenbosch 2015
  • Een sappig zwoele Homestead chenin blanc uit Paarl 2015
  • Een Bernard series bush vine chenin blanc 2014, fermented in barrel. Deze wijn komt van 58 jaar oude stokken. Door de laag geplante bush vine gaan de harde Kaapse winden grotendeels over de wingerds heen. Wel de verkoeling, maar geen schade. Vaak bekroond deze wijn, en terecht. Kan ouderen en is nu al super.
  • Bernard Series whole bunch rousanne 2014: Bellingham was de eerste in Zuid Afrika met rousanne en overigens ook met shiraz. Deze rousanne is een topper met veel mineraliteit, verdieping en lengte.
  • Een Homestead pinotage uit Stellenbosch 2015: het fruit springt het glas uit en de wijn heeft genoeg backbone om een maaltijd te dragen
  • Bernard Series bush vine pinotage 2014: zwoel, rijk, van 50 jaar oude stokken, fermented in barrel
  • Bernard Series small barrels SMV 2014; een Rhône blend met shiraz, (85%), mourvèdre (12%) en 3% viognier. Een wijn om licht te koelen en lang van te genieten.

In totaal maakt Bellingham drie ranges – Tree, Homestead en Bernard – en 23 wijnen. Toen Groenewald er begon waren dat er veel meer. De Tree Series heeft drie wijnen en de andere twee ieder 10. Om de toekomst met de contractgrowers te waarborgen heeft Bellingham grote bedragen geïnvesteerd in de aanplant van nieuwe stokken. Op termijn wordt dit dan weer verrekend. Goed nieuws voor de consument, want zo blijft deze verzekerd van mooie wijnen. LFE moet de hele portfolio nog in de markt zetten, maar via diverse kanalen – retail en horeca – zullen de drie Series in Nederland worden verspreid.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Interviews
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl