17 juni 2017 #drinkchenin dag – de veelzijdige naam en faam van chenin blanc

Chenin blanc heeft wel zo’n tachtig verschillende namen waaronder bijvoorbeeld het lieflijke agudillo en agudelo uit Spanje. En wat dacht u van anjou, blanc d’aunis en capbreton blanc uit Lndes. En niet te vergeten de ronchalin, rouchalin rouchelin uit Gironde en Perigord. Rougelin, rousselin, rouxalin en rouzoulenc en als klap op de vuurpijl steen. Steen? Ja, steen! Uit Zuid-Afrika.

Met steen belanden we in één klap in Zuid-Afrika, een land van faam als het gaat om chenin blanc. Het Afrikaans is een Lage-Landentaal, die zich al meer dan driehonderd jaar op grote afstand heeft geëvolueerd en alhoewel de woorden op onze taal lijken, zijn ze toch anders. Vlaams komt meer in de buurt. Een keuken heet een kombuis, een lift een heisbak, een baviaan een bobbejaan Het is waarschijnlijk dat chenin in de loop der tijd verbasterd is. Chenin, tsjenin, tsjeen, steen. Zo zal het gegaan zijn. Al tijden staat er gewoon chenin blanc op het Zuid-Afrikaanse label, maar er zijn uitzonderingen.

Zuid-Afrikaans producent Mulderbosch noemt hun chenin blanc Steen Op Hout te noemen. Als je deze naam opzoekt op Google komen naast de wijn ook klusjes-websites naar voren die aangeven hoe je steen op hout kunt lijmen. Lijm komt er gelukkig niet aan te pas, deze wijn gaat toch echt over hout gelagerde chenin blanc. Chenin doet het zoals gezegd namelijk op veel manieren heel goed in Zuid Afrika. Zowel fris en jong als in een zwoele, rijpe stijl. Op de Kaap komt de veelzijdigheid van de druif op z’n sterkst naar voren: droog, zoet, met boytritis, mousserend, als sterke of versterkte drank. De trots van de Loire is het verhaal van Zuid-Afrika geworden. In ‘God’s own  country’, zo genoemd vanwege de uitbundige en diverse natuurschoonheid, staat inmiddels dan ook bijna twee maal zoveel chenin aangeplant dan in Frankrijk. In Zuid-Afrika staan nu 18.000 hectares chenin tegenover een kleine 10.000 in Frankrijk, waarvan het overgrote deel in de Loire staat.

Jan van Riebeeck introduceerde de druif in 1655 en hij sloeg daarmee de spijker op z’n kop. Chenin blanc is een laat rijpende druif en gevoelig voor voorjaarsvorst en ander vroeg weersgeweld. Steen is ook een stevige kanjer, kan goed tegen ziektes en wind. Mooi weer en wind.. Tja, die komen volop voor op de Kaap. ‘A match made in heaven’, daar komt het op neer, het huwelijk tussen chenin en Zuid-Afrika. Dit leidde dertig jaar geleden tot een grenzeloze toename van inwisselbare chenin wijnen. Dat pad hebben de producenten nu verlaten. De beste wijngaarden én oude wijnstokken is het devies. Bellingham heeft met de Old Vines Chenin Blanc een grand cru in huis, een toppertje van LFE. Maar ook de subtiele Rijks Touch of Oak chenin blanc 2015 van Wijnimport Bart mag er wezen. Het hout maakt de wijn ongelofelijk zacht. De Tierhoek reserve chenin blanc 2015 van winematters laat zien hoe complex chenin kan zijn. Veel kwaliteiten en veel gezichten. New York begon in 2014 met de #DrinkChenin dsag en de WOSA heeft dit sinds vorig jaar overgenomen. Dus op zaterdag 17 juni…drink chenin!

Charlotte van Zummeren

Bron: Winegrapes van Robinson, Harding en Vouillamoz, OCW Robinson, editie 2015


Rubriek(en):
Columns

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl