AH | Rosé

De meest mensen gaan al glimlachen bij het horen van het woord: rosé. Dit woord is bijna synoniem met stralende zonneschijn. Het is nu nauwelijks voor te stellen dat nog niet zo lang geleden rosé  zich met moeite wist staande te houden naast de witte en rode wijnen. In de afgelopen jaren is de populariteit van rosé enorm toegenomen. Deze verandering kan toegeschreven worden aan Frankrijk, een van de grootste producenten én consumenten van rosé. Frankrijk produceert bijna een derde van de wereldwijde productie, die is om en nabij de 24 miljoen hectoliter. In de laatste 20 jaar is de roséproductie met maar liefst 50% toegenomen. Rosé is populair, zoveel is duidelijk.

Hoe maak je rosé?

Voor rosé zijn er vier mogelijkheden, hoewel de vierde officieel niet mag in Europa voor stille wijnen. De eerst is licht persen met bijvoorbeeld een pneumatische pers, de kleur zal dan licht zijn. De tweede methode is om licht geperste druiven langer te laten inweken. Hoe langer de periode, hoe donkerder de wijn zal worden. Bij de derde ‘saignée’ methode wordt van het eerste aflopende sap van druiven bestemd voor rode wijn, rosé gemaakt. Rode wijn toevoegen aan witte wijn wordt in de champagne gedaan en buiten Europa. In de Provence wordt vooral met grenache gewerkt en daarnaast cinsault en syrah.

Albert Heijn heeft verschillende rosé’s. Die zetten we op een rijtje, we beginnen met de drie top Provence wijnen.

 • Domaine de Saint Ser Bio  € 10,99 Een crèmige, zachte en fruitige rosé. Gedomineerd door grenache, een echte Provence rosé. Deze  komt trouwens uit de buurt van de stad Aix-en Provence, uit het wijngebiedje Sainte Victoire. Domaine Saint Ser werkt sinds 2013 volgens de bio-dynamische principes.
 • Chateau la Gordonne € 7,99 Een oude vertrouwde bekende met een nieuw label! De druiven voor La Gordonne worden uiterst zorgvuldig en zacht geperst waardoor er maar een klein beetje kleur vanuit de schil in het sap terechtkomt. Daardoor krijgt de wijn de zalmroze kleur en verfijnde smaak. Een echte zachte, crèmige Provence rosé met voornamelijk grenache.
 • Saint Louis de Provence € 6,99 Een Provence rosé van grenache, cinsault en syrah die licht geperst is met de pneumatiche pers . Een lichte en zachte zeer doordrinkbare wijn. Is het al vijf uur?
 •  Le Bijou de Sophie Valrose  € 7,99 Een nieuw gezicht, ook verkrijgbaar in een handige 1 1/2 liter pouche. Deze rosé komt uit Coteaux de Beziers, daar maken ze ook Provence-achtige rosé’s: droog, fris, fruitig en zacht
 • Saint Roche Bio € 6,29 Een IGP uit Gard in de Languedoc van biologisch verbouwde druiven. Voor (rood en rosé) zijn dat onder andere caladoc (kruising tussen grenache en malbec) en Cinsault. Saint Roche wijnen vallen trouwens vaak in de prijzen en dat komt omdat ze zowel smakelijk, krachtig en ongecompliceerd lekker smaken. Verveelt nooit.
 • Cuvée Tapie € 5,19 Georges Ortola werkt al 40 jaar biologisch. Deze rosé bestaat uit grenache, cinsault en syrah. Georges Ortola werkt namelijk zo natuurlijk als mogelijk, ook in de kelder. De wijn bevat dan ook nauwelijks sulfiet. Alles bij elkaar is het resultaat een verrukkelijke en voordelige wijn.
 • Divali Rosé is een soepele, zacht-fruitige IGP wijn uit de Languedoc, deze staat voor  € 5,99 in de winkel.
 •  Mastri Vernacoli Rosato € 7,49 Italië maakt tegenwoordig meer rosé’s. Pinot grigio is vooral bekend als witte wijn, maar er kan ook rosé van worden gemaakt. Dat komt omdat de schil van de druif lichtgekleurd is. Een fruitige rosé met appel en peer, heerlijk fris en perfect om mee te borrelen.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


  Hoofdmenu
  error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl