Aurelio Montes

Vandaag drinken we Chili!

AurelioAurelio Montes: Cherub & Twins

Het zijn de ogen van Aurelio Montes die je als eerste opvallen. Lichte helderblauwe ogen, zo zie je ze niet vaak. Aurelio kijkt je niet alleen aan, maar neemt ook nog eens alle tijd om zijn activiteiten uitgebreid toe te lichten, want voor de pers is niets te veel. Hij hopt door de onderwerpen en vragen heen. Dynamisch is het juiste woord hier.


Over de hitte in Colchaqua Valley ‘No, we don’t have sunburn, not even in the Apalta vineyards. But we need severe canopymanagment. It can get quite hot over there’. De expansie van zijn bedrijf is evident met Kaiken in Argentinië en Napa Angel in de gelijknamige streek.
Montes is door vier vrienden opgericht in1988 en heette toen even Discover Wines. Aurelio heeft wijngaarden in Apalta en Marchique, Colchaqua Valley, en Zapallar – zonder DO –  op 7 km van de zee.

Over de heftige stijl van Montes Alpha is hij kort ‘yes, we have changed that. Less alcohol due to amongst other more space beteween vines and the rows, canopy management, less wood’. Het resultaat is na 2011 aanzienlijk verbeterd ‘we battled against the high alcohol’. In de cool climate streek Zapallar maakt Montes nu o.a. een pinot noir en sauvignon blanc. By the way, wijnen die er mogen wezen.

Een van zijn fascinaties is toch de cabernet sauvignon, vandaar de trek naar Napa ‘we source the grapes from growers. The first cabernet came in 2006 and in 2007 we introduced the star angel from syrah’ En niet te vergeten zijn liefde voor Argentinië. In 2002 leasde hij wijngaarden ten zuiden van Mendoza en hij kocht in 2008 een 80-jarige winery in Vistalba, wijngaarden heeft Montes Père & Fils in meerdere hoger gelegen gebieden aldaar. Junior is verantwoordelijk voor Kaiken – dit woord uit een inheemse taal betekent gans, de enige vogel die over de Andes kan vliegen.

Al met al leiden deze wijnmakersactiviteiten tot een uitgebreide wijnportfolio van Icon Wines, Montes Alpha, Outer Limits, Montes Cherub en Limited Selected. Van de Montes Cherub is dit jaar voor het eerst een rosé gemaakt. Een rosé van syrah, de druiven komen van de dichtste bij zee gelegen wijngaarden in Colchaqua Marchique. Een vin de nuit: de wijn is een nacht in contact gebleven met de velletjes. Het resultaat is een stevige rosé die in de categorie van Tavel en Clairet valt. Mooi prikkeltje, veel fruit en body. En een hartstikke leuk label met een getekend cherubijntje erop van illustrator Ralph Friedman.

Ook uit Colchaqua Valley en deels Apalta en deels Marchique komt de Montes Twins. Een fifty/fifty zomerwijn van respectievelijk cabernet sauvignon en malbec, die gekoeld goed tot z’n recht komt. 60% van de wijn heeft 10 maanden op nieuwe Frans barrique gerust. Deze wijnen zijn nu via de Wijnkring te krijgen voor respectievelijk € 9,50 en € 8,75.

Aurelio Montes laat me tot slot nog een enorme bak zien gevuld met ijs en al zijn wijnen van over de hele wereld. Hij is apetrots. Aurelio Montes – veelvuldig onderscheiden o.a. tot personality of the year door Masters of Wine en in 2008 Entrepreneur of the year door Ernst & Young – is en blijft wild van wijn. Helderblauw bezeten van wijn.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu