Bertani | Amarone en nog veel meer

Andrea Lonardi, diretore Operativo van Bertani, is voor een bliksembezoek in Nederland en dat is agent Van Ouwerkerk een mooie reden om op een maandagochtend in Amsterdam restaurant Impero Romano af te huren. Diverse sommeliers en wijnhandelaren kunnen zo mooi kennis maken met Bertani wijnen. De wijnhandel van Van Ouwerkerk verkoopt Bertani, daarnaast leveren ze het merk vooral aan groothandels.

Het merk Bertani straalt een zekere chique uit en dat is niet voor niets. Bertani staat bekend als een van de beste producenten van Veneto-wijnen. Het bedrijf is gevestigd in Villa Novare, een statig gebouw in neo-klassieke stijl uit de 18e eeuw, idyllisch gelegen te midden van wijngaarden in de regio Valpolicella ten noorden van Verona. In 1857 begonnen Giovani Battista en Gaetano Bertani hier met het maken van wijn. Geatano was op dat moment al een bekend wijnmaker, hij leerde het vak van Professor Guyot, die nog steeds wordt beschouwd als een van de experts op vinificatiegebied. Vanaf het begin heeft Bertani zich volledig toegelegd op kwaliteit. Nog steeds vindt in Villa Novare de productie van Bertani`s beroemde Amarone-wijn plaats. Bertani kocht Villa Novare met 220 hectares grond halverwege de 20e eeuw. Het bedrijf staat nu onder leiding van Gaetano Bertani, de vijfde generatie inmiddels.

Bertani bezit in totaal circa 130 hectare wijngaard in alle belangrijke DOC-zones rondom Verona. De bodemgesteldheid is zeer divers en bestaat afwisselend uit mergel, klei, kalk, kiezel, lava en basalt. Bertani maakt gebruik van inheemse en internationale druivenrassen: garganega, rondinella, molinara, corvina, trebbiano, chardonnay, cabernet sauvignon.

De tasting

Bertani is beroemd om hun Amarone. Lonardi ‘we invented it’.  De appellation is zelfs door hun aangepast, daarvoor viel het nog onder Recioto. Alleen de beste plots van Tenuta Novare worden gebruikt met een eigen kloon van de corvina. De druiven worden natuurlijk gedroogd – en dat is echt een enorm verschil met kunstmatig drogen. En dan een heel langzaam refermentatie proces gevolgd door jarenlange rijping in groot Sloveens eiken. De Amerones worden pas na minimaal 7 jaar gebotteld. Dat levert alles bij mekaar unieke wijnen op.

Op de tafel verschenen 2009, 2000, 1981 en 1967. De jongste heeft nog veel fruit en de oudste heeft een lang huwelijk achter de rug. Het is ook een kwestie van smaak hoeveel ouderdom de wijn moet hebben. De Bertani Amerones hebben in ieder geval balans, lengte, complexiteit en intensiteit. Wat wil een mens nog meer.

Lonardi moet die middag alweer door naar Miami. Bij het eten laat hij nog een Soave proeven en de Secco. De Secco Bertani Ripasso 2009 is twee keer gefermenteerd ‘in March after the harvest the wine is drawn and refermented on the pomaces of Recioto and Amarone’, de wijn rust op Sloveens en kersenhout. Een droge, zachte, stevige, complexe wijn.

Bertani maakt nog veel wijnen, ze zijn allen een ontdekking waard. Een meer recente Amsterdamse ontdekking is restaurant Impero Romana. De eigenaar heeft al langer twee zaken in Den Haag, nu is Amsterdam aan de beurt. Gevestigd op de Amstelzijde, de wijnflessen – zonder fiasco of mandje, gewoon prachtige Italiaanse wijnen – voor de vensters. Antipasto, pasta en allerlei andere heerlijke gerechten. En dat dan combineren met Bertani, leuk!

Charlotte van Zummeren

Van Ouwerkerk Bertani

Bertani

Foto: Bertani.


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu