Bouchard P&F met het Hospice 2016

Voor de tweede keer in 10 jaar melden we ons bij het Chateau de Beaune waar Bouchard Père & Fils haar historische zetel heeft. Het is het weekend van de Hospice en ook de marathon wordt weer gelopen, net zoals de vorige keer. Het chateau van Bouchard is in de loop der eeuwen herhaaldelijk aangepast. Als fort had het chateau op gegeven moment door godsdiensttwisten meer te duren van de eigen populatie, daardoor stonden drie torens gericht naar de eigen stad. Uiteindelijk stonden er vijf torens en vier daarvan zijn bewaard gebleven. Bouchard heeft aan de overkant nu ook een winkel waar consumenten kunnen proeven en kopen.

Ondanks de tegenvallende laatste vier jaren, in de kelder op 10 meter zijn lege plekken te zien, gaat het Bouchard nog steeds voor de wind. Tien jaar geleden werd de cuverie geopend in Savigny les Beaune die in de plaats kwam van de vestigingen in Meursault en Beaune. Bouchard P&F is ook een negociant en werkt daarvoor met contractgrowers. Onder deze vlag maken ze 2 miljoen wijnen, dan staat er alleen Bouchard op het label. Het Domaine, zo staat het ook het etiket,  Bouchard maakt 700.000 flessen o.a. in de 12 hectares Grand Cru en 74 hectares Premier Cru. De geschiedenis van Bouchard P &F gaat terug tot 1731 en valt samen met een paar belangrijke Lodewijken in de Franse geschiedenis. In 1791 verwierf Bouchard P & F één van zijn beroemdste wijngaarden: Vigne de l’enfant Jésus in Beaune Grèves. Een wijngaard van een paar hectares maar met een bijzondere naam. Dit heeft een reden. Marguerite du Saint Sacrement, founding carmelite of the ‘Domestiques de la famille du Saint Enfant Jesus’, voorspelde de geboorte van een koningszoon in 1638. Opmerkelijk, omdat Lodewijk XIII en Anna van Oostenrijk als 23 jaar kinderloos gehuwd waren. Maar ze bleek gelijk te hebben en zo zag Lodewijk XIV het licht en kreeg de fameuze wijngaard zijn naam.  Tot op de dag van vandaag wordt overigens gedacht dat niet Lodewijk XIII maar kardinaal Mazarin, adviseur van de koning en goede vriend van de koningin, vader van het kind is.

Het onfortuinlijke einde van de nazaat van Lodewijk XIV, nr. XVI werd in de Franse revolutie onthoofd, betekende een herverdeling van het grootgrondbezit, ook onder wijngaardeniers. Bouchard P & F heeft toen de nodige wijngaarden kunnen verwerven. De champagnefamilie Henriot kocht Bouchard P & F in 1995, hierna werd gefocust op wijnen uit Côte d’Or.

Elegantie

bouchard-025klIn de kelder is de oudste fles Meursault uit 1846, om de zoveel jaar zet Bouchard nieuwe kurken in de oude flessen en dan worden wijnen ook geproefd. Deze Meursault schijnt nog prima te zijn. Dat in deze kelder flessen goed te bewaren zijn, merken we bij het avondeten. We zijn in het gezelschap van Corinne Hofland en Tim van Hekken, beiden van importeur Oud Reuchlin & Boelen. Corinne Hofland is goed bekend met het huis, als Master of Wine student liep zij stage bij het bedrijf. Tim van Hekken werkt in de buitendienst als adviseur van de horeca en daar is hij ook ambassadeur van Bouchard.

Voordat we de oude wijnen proeven, geeft Maitre de Chai Frédéric Weber – afkomstig uit de Elzas – een proeverij met wijnen uit 2015. CEO van Bouchard Père & Fils, die daarna nog met iedereen op de foto zal gaan, Gille de la Rouzière, zit aan een apart tafeltje geconcentreerd te proeven. Als ik hem later vraag naar de elegante stijl van Bouchard, zegt hij deze altijd te willen handhaven. Het is echt een handelsmerk. De volgende wijnen worden achtereenvolgens geschonken:

Rood

  • Bourgogne Réserve Coteaux des Moines: bij deze instapwijn proef je gelijk de stijl: elegant en subtiel. Voor een gering bedrag – ca 15 Euro – al een echte Bourgogne.
  • Monthélie: opmerkelijk zacht
  • Beaune du Chateau: meer diepgang, aardser
  • Beaune Clos de la Mousse: Mineralig
  • Beaune Grèves Vigne de l’enfant Jésus: nog erg jong, komt langzaam los en laat dan zijn complexiteit en lengte zien.
  • Volnay Caillerets: Het eerste bezit van toen nog de negociant Bouchard. Het huis houdt niet van teveel nieuw hout in de vinificatie en daardoor komen de subtiele fruittonen en zachte tennines zo goed uit.
  • Le Corton: Aard, vol en rijk. Komt van een ‘richy lime stone’
  • Nuits-Saint Georges les Cailles: een en al sap, een feest van een wijn.
  • Echezeaux: fruitig, een duidelijke structuur, rijk en lengte.
  • Chambertin-Clos-de-Bèze: Een bezit van één hectare. Een stevige wijn met veel structuur.

Wit:

  • Bourgogne Réserve – Coteaux des Moines: elegant en mineralig.
  • Meursault les Clous: Grofweg valt Meursault in te delen in boterig of mineralig, dit is er één van de laatste variant. Mooi.
  • Beaune du Chateau: opgevoed op grotendeels oud hout. Slanke en elegante wijn.
  • Beaune Clos Saint-Landry: matig houtgebruik, mooie zuren
  • Meursault Genevrières: wat zwaarder met mooie zuren en licht hout.
  • Meursault Pèrrieres: Complex en subtiel
  • Corton-Charlemagne: een lichte, fruitige stijl. Zal alleen maar beter worden met de jaren.
  • Chevalier-Montrachet: boterig, veel fruit, hoge zuren, heeft nog tijd nodig.
  • Montrachet: complex met veel diepgang, zingt van het fruit en mineraliteit

Op leeftijd

Bij het diner pakt Bouchard o.a. uit met een Corton-Charlemagne uit 1955, die sherry achtige tonen heeft, een Beaune Grèves de Vigne de l’enfant Jésus 1949 – animaal, champignons en nog steeds krachtige tannines – en een Beaune Clos de la Mousse 1864. Bij de laatste is goed te merken dat ouderen perfect gaat in het Chateau de Beaune. Aan de kleur valt het te zien, hoewel 1864 dan niet de eerste gok was geweest. Het glas heeft nog fruit en tannines, opmerkelijk.

bouchard-031klDe volgende dag komt bij de lunch nog een lichte Meursault Genevrières 2012 ter tafel naast een Nuits-Saint-Georges Les Cailles Premier Cru 1999. De laatste is vrij donker, zwoel, mineralig en tonen van vuursteen. Bij al deze wijnen werden prachtige gerechtjes geserveerd, maar de hoofdrol was onmiskenbaar voor de wijn. Sommige van de gasten gaan naar het Hospice, waar het overigens moeilijk binnenkomen is en stervensdruk. Later horen we dat de opbrengst, hoewel goed, 25% onder die van vorig jaar lag. Eenmaal weer buiten is het stralend weer, meestal vriest het in het Hospice weekend, en nu is het een graadje of twintig. In Nederland stormt het. Het is niet alleen het weer waarom we spijt hebben om terug te gaan, het zijn de wijnen van Bouchard P &F waar je geen genoeg van krijgt. Gelukkig ook verkrijgbaar in Nederland.

Charlotte van Zummeren

Jacobus Boelen


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl