Bourgogne | Domaine de Mauperthuis

De Bourgogne is groter dan menigeen denkt, zo hoort bijvoorbeeld de Chablis er gewoon bij. En vergeet niet, in het noorden bij Auxerre ligt de appellation Irancy waar het druivenras césar groeit naast de pinot noir. Ook Irancy hoort bij de Bourgogne. Hoewel chardonnay de klok slaat in de bourgogne is er een appellation waar sauvignon blanc wordt verbouwd nl. Saint Bris, ten noorden van Irancy onder Auxerre. Je ziet niet zo vaak dat je zowel de Chablis, als A.O.C. Bourgogne wit en rood, Irancy en Saint Bris in één huis vindt. Domaine de Mauperthuis heeft dit allemaal.

Marie-Noëlle & Laurent Ternynck maken sinds 1993 prachtige wijnen op Domaine de Mauperthuis, dit ligt 8 km ten zuiden van Chablis. Onlangs hebben ze ook wijngaarden in Chablis – Domaine des Marronniers – aangekocht. Marronniers maakt klassieke Chablis.

Laurent & Marie-Noëlle maken zowel witte als rode kwaliteitswijnenwijnen. En dat is in het noorden van de Bourgogne, waar wit de boventoon voert, bijzonder. Ze werken zo schoon mogelijk, houden de opbrengsten klein en gebruiken natuurlijke gisten voor de fermentatie. De Ternyncks werken met respect voor het terroir en het milieu, dat is hun adagium. Daarnaast ligt de focus op mineraliteit, voor zowel wit als rood, en dat is te proeven. Mauperthuis heeft een bijzondere Chablis in het portfolio, nl. de orange wijn Amphore. Daarnaast heeft Mauperthuis een Irancy in het assortiment, in deze appellation mag naast pinot noir ook cesar worden verbouwd. De Saint Bris is een exotische-sauvignon- blanc toevoeging aan het geheel.

Domaine de Mauperthuis mag vanwege het schone werken het HVE label voeren: Haut Valeur Environmetale. Dit is een Frans kwaliteitskeurmerk voor het werk in de wijnbouw. Een wijnhuis krijgt alleen HVE als de druivenstokken op geheel biologische wijze worden behandeld met respect voor het milieu en gericht op het produceren van kwaliteitswijnen. HVE wil dus wel wat zeggen.

Weetje voor niet-Franssprekenden: Mauperthuis spreek je uit Mo-per-twi.

De wijnen

Domaine de Mauperthuis Bourgogne Chardonnay – € 12,95: frisse, strakke chardonnay met lichte houtopvoeding, het glas heeft een licht botertje, deze wijn is een zaligheid.

Domaine de Mauperthuis Bourgogne Pinot Noir – € 14,50: Laurent & Marie-Noëlle hebben de opbrengsten beperkt gehouden. De wijngaarden zijn dicht beplant en strak gesnoeid. Vergisting en rijping op RVS.  Het resultaat is een ontzettend fruitige en zachte pinot noir met mineraliteit en voldoende backbone om te schenken bij de dis. Een zeldzaam goede instap Bourgogne.

Domaine de Mauperthuis Saint Bris Sauvignon – € 12,25: Saint Bris is het enige dorp in Bourgogne waar de sauvignon blanc groeit. Vergisting en rijping vindt plaats op RVS. In het palatum kakelfris met exotisch fruit en perziken, tikkeltje bloemig en licht peperig. Een wijn met een verhaal. ‘Weten jullie dat er in de Bourgogne sauvignon blanc wordt gemaakt?’

Domaine de Mauperthuis Chablis Amphore – € 42,50: Een orange wijn. De handgeoogste druiven worden ontsteeld, licht gekneusd en daarna vergist (met wilde gist) in een amfora van rode Toscaanse klei. De wijn blijft 12 maanden op zijn lies en wordt dan geperst en zonder klaring of filtering gebotteld. Goudachtige en licht rode kleur. In het palatum droge-sherry-achtige aroma’s van sinaasappel. Een duidelijk aanwezige tanninestructuur en een lange, minerale afdronk. Dit is een wijn voor liefhebbers.

Domaine de Mauperthuis Irancy – € 19,75: Irancy, in het noorden van de Bourgogne, net onder Auxerre gelegen, ligt een kleine, heel bijzondere appellation: op een bodem die veel op die van Chablis lijkt, staat hier nog césar aangeplant, een oeroud, roodvlezig druivenras. Een echte Irancy heeft als basis, zoals gebruikelijk in de Bourgogne, de pinot noir. De rode wijnen uit Irancy bevatten ook nog een portie césar, die de wijn wat meer kleur, kruidigheid en pit verleent. De wijn is vlezig en fruitig, ook aards. Zijn hoge zuren maken dat hij goed kan rijpen, tot wel 5-10 jaar na de oogst. Als je deze wijn op tafel zet, heb je altijd iets te vertellen. Dit is een heerlijke wijn!

Charlotte van Zummeren

Wijnen van Domaine de Mauperthuis zijn verkrijgbaar bij de betere wijnhandel. Een adres in de buurt kunt u opvragen bij info@monnik-dranken.nl

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu