Calmel & Joseph | Villa Blanche, Crémants de Limoux en zoveel meer

Calmel & Joseph is opgericht in 1995 en is een maison de négoce, gespecialiseerd in wijnen uit de Languedoc-Roussillon van druiven van growers uit de hele regio. Calmel & Joseph werken namelijk samen met 50 wijnboeren. De heren zijn overtuigd van het buitengewone potentieel van Languedoc-Roussillon. De eigenaren, oenoloog Laurent Calmel en Jerome Joseph, werken intens samen om hun missie van prachtige Languedoc wijnen waar te blijven maken, jaar-in-jaar-uit. Hun missie heeft als doel, naast uiteraard het maken van wijnen, de weinig bekende maar unieke kwaliteit van de mediterrane terroirs voor het grote publiek bekend te maken. Naast de wens om wijnen van hoge kwaliteit te produceren die consistent zijn met hun terroirs, zijn de heren toegewijd aan het maken van wijnen die hun verhaal vertellen: mooie, goed gemaakte en zuivere wijnen van een prachtige regio. De wijnen komen van vijftien AOC’s en in acht jaar tijd is het volume gegroeid van een zeer beperkte oplage naar 700.000 flessen in diverse ranges. Ze hebben nu ook hun eigen wijngoed, Domaine de la Madone, in het dorp Montirat in de Aude.

De mono-cepages komen van specifieke wijnboeren. Ze kan C & J ervoor zorgen dat de wijnen op jaar in jaar uit eenduidig en goed worden gevinifieerd, met inachtneming van de specifieke aromatische kenmerken van elke druivensoort. Ze zijn ook erg geïnteresseerd in originele, onbekende of weinig bekende druivensoorten zoals bijvoorbeeld terret blanche – een hele lichte wijn – en piquepoul noir – een vergeten broertje van de witte zus, deze wijn is fruitig met backbone. Piquepoul noir is overigens ook nog een van de toegestane rassen in Chateauneuf du Pape.

De AOP-wijnen komen uit gebieden tussen de Cevennen en de Camargue, tussen de Montagne Noire en de Middellandse Zee, van de uitlopers van de Pyreneeën tot de grens van de Spaanse kust – het scala aan terroirs is ongelooflijk divers.

C & J maken ongelofelijk veel wijnen in verschillende ranges waaronder de hier bekende Villa Blanche, neem eens een kijkje op hun website: Calmel & Joseph
Villa Blanche vind je elders in het menu.

De diverse mono-cepages van Villa Blanche zijn toegankelijk, puur en niet té alcoholisch. Persoonlijke favorieten zijn de Piquepoel de Pinet, Chardonnay, Pinot Noir en Malbec

C & J maken verschillende smakelijke mousserende wijnen: een fris fruitige Crémant de Limoux, een rosé Crémant de Limoux, een wat steviger Blanquette de Limoux met overwegend Mauzac en een droge Brut Nature, maar die staat nog niet op hun website. Brut Nature is in de Languedoc niet zo droog als in de Champagne, het is een fruitige en aromatische Crémant.

ChvZ

 

De wijnen in C & J worden in Nederland bij meerdere aanbieders verkocht, o.a. Astrid & Therèse, Vinox  en Brander Wines


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl