Chablis | Domaine des Marronniers

Het Domaine des Marronniers maakt klassieke Chablis-wijnen. Marie-Noëlle & Laurent Ternynck, sinds 1993 eigenaars en vignerons van het sublieme huis Domaine de Mauperthuis, hebben recent dit domein in Chablis aangekocht: Domaine des Marronniers.

Chablis

Chablis is onderdeel van de Bourgogne. De wijnen uit Chablis worden gemaakt van chardonnay. Nog sterker, in Chablis worden alleen witte wijnen van chardonnay gemaakt. Hoewel deze druif meestal ronde, crèmige wijnen geeft, zijn de wijnen uit Chablis strak en beendroog. Het terroir in Chablis zorgt hiervoor. Dit bestaat uit klei, kalk en fossiele schelpdieren. Het is beter bekend als kimmeridge, en dit zorgt voor verfijnde zuren, mineraliteit en strakke droogheid in de wijnen. Een ander verschil met andere wijnen uit de Bourgogne is dat Chablis op tanks rust en niet op eikenhouten vaten. Met uitzondering van sommige Premier Crus en Grand Crus en bij Marronniers bij de Malantes Vieilles Vignes. Verder is de appellation Chablis beperkt en mag niet meer worden uitgebreid en zijn er strenge regels over hoeveel er geoogst mag worden. Dat leidt tot schaarste. Tot slot het klimaat: Chablis heeft een redelijk koel klimaat en moet zich in de winter beschermen tegen vorst. Kortom, Chablis is cool en hot, want geliefd.

Het domaine de Marronniers ligt in het hart van het historische productiegebied van Chablis, dit geeft de wijnen het unieke minerale karakter en het spreekwoordelijke Chablis karakter. Wat zullen veel mensen antwoorden als je vraagt naar de perfecte wijn voor bij oesters…? Chablis! Probeer het maar uit.

Domaine des Marronniers mag vanwege het schone werken het HVE label voeren: Haute Valeur Environnementale. Dit is een Frans kwaliteitskeurmerk voor het werk in de wijnbouw. Een wijnhuis krijgt alleen HVE als de druivenstokken op geheel biologische wijze worden behandeld met respect voor het milieu en gericht op het produceren van kwaliteitswijnen. HVE wil dus wel wat zeggen.

De wijnen

Domaine des Marronniers Chablis – € 17,75: Vinificatie (met wilde gisten) en opvoeding op RVS. Een knisperfrisse minerale wijn met tropische tonen. Je proeft het terroir: kalk en oesterschelpen.

Domaine des Marronniers Chablis Malantes Vieilles Vignes – € 20,00: Les Malantes is aangeplant in 1976 en daarmee de oudste wijngaard van het wijnhuis. Vinificatie en rijping vindt plaats op grote houten vaten van 4500 liter.

De wijn heeft duidelijk een mineraal karakter van het terroir. Door het gebruik van grote vaten ook een touch van vanille. De wijn heeft lengte en een bite. Een wijn om bij te eten en met potentie tot ouderdom, tenminste…als je het zolang kunt vol houden.

Domaine des Marronniers Chablis 1er Cru Montmains – € 25,00: De druiven groeien in de 1er Cru wijngaarden van Montmains, ook wel Les Butteaux genoemd.

Vinificatie en rijping op RVS. De wijn is puur, vederlicht, knisperfris en mineraal van karakter. Daarnaast is deze 1er Cru Montmains elegant en verfijnd. Een eetwijn. Genieten!

Charlotte van Zummeren

Wijnen van Domaine des Marronniers zijn verkrijgbaar bij de betere wijnhandel. Voor een adres in de buurt kunt u mailen naar info@monnik-dranken.nl


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl