Champagne | Bollinger

‘I drink it when I am happy and when I am sad. Sometimes I drink it when I am alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it when I am not hungry and drink it when I am. Otherwise I never touch it, unless I am thirsty’. Deze beroemd geworden woorden van Madame Bollinger werden gepubliceerd in de London Daily Mail van 17 oktober 1961. De weduwe Bollinger gaf het huis chique en grandeur. In Nederland wordt Bollinger vertegenwoordigd door Verbunt Verlinden, een fusie van een Bosche en Tilburgse wijnimporteur waar de noblesse oblige als ‘vaneigens’ in het vaandel staat.

Bolly

Bollinger heeft naam en faam. Bollinger werd genipt door James Bond en letterlijk gezopen door de dames van Absolutely Fabolous, die het over niets anders hadden dan Bolly. In de sitcom stond een ijskast waarbij een leeg schap automatisch werd bijgevuld met nieuwe flessen Special Cuvée. Het huis werkt met voornamelijk grand cru wijngaarden. Daarnaast hebben ze een grote voorraad van wijn uit eerdere jaargangen. Bij Bollinger vinden ze het ontzettend belangrijk dat hun instapcuvée – de special Brut – van constante kwaliteit is. De druiven komen van 16 Crus, 88% is Grand cru en 12% Premiers crus. Het neusje van de zalm dus. Bollinger is onderdeel van de zogenaamde KGB. De subtiele verwijzing naar de drie grote huizen die hun wijn nog laten rijpen op eikenhouten vaten: Krug, Alfred Gratien en Bollinger. Het eikenhout geeft verdieping en zachtheid. Verder autolytische tonen van biscuit en cake en citrusfruit.

Recently Disgorged

R.D. staat voor ‘recently disgorged’, of zoals commercieel directeur Guy de Rivoire bij een eerder bezoek aan Nederland zei ‘released on demand’. De weduwe Bollinger wilde begin jaren zestig van de vorige eeuw al een gelagerde champagne op de markt brengen. In die tijd een gedurfde onderneming want oudere champagnes waren bepaald geen mode. Toch vermoedde het huis terecht dat de ‘oxidatieve stress’ van het late dégorgement de wijn zou frisheid zou geven. Zo werd de R.D. in 1952 geboren, hoewel het nog tot 1967 zou duren eer deze naam werd toegekend. Inmiddels zijn we toe aan nummer 24 in de reeks, niet ieder jaar is namelijk goed genoeg.

De R.D. van 2004 heeft, zoals alle champagnes van Bollinger, een groot aandeel pinot noir in de assemblage. In dit geval 66%, verder aangevuld met chardonnay. De wijn heeft uiteraard op barrique gelegen – het andere unique selling point van Bollinger – en het dégorgement was op 7 november 2017. Het resultaat is een heldere goudkleurige champagne met een subtiele mousse. In de neus tropisch fruit en kruidigheid. Op het palatum een volle en rijpe champagne met gekonfijt fruit en zelfs tarte tartin. Een echte eetchampagne voor degenen die de culinaire kracht van champagne niet kennen. Voor zij die dat wel kennen is het ook een champagne waarvan zachtjesaan zonder diner van genipt kan worden. Geheel in de geest van de weduwe Bollinger. Ondergetekende heeft deze wijn een paar geproefd, in het afgelopen jaar en een half jaar na het dégorgement in 2017. Het is nog steeds een jonge champagne. Champagne-expert Michael Edwards vond het dégorgement zelfs te vroeg, zie het eerdere artikel van Winebusiness.nl hierover schreef: Bollinger R.D. 2004 . Dat kan een kwestie van smaak zijn.

Champagnes van Bollinger

De Brut Special Cuvée is de meest instap en tevens de meest belangrijke champagne. Deze Special Cuvée moet ieder jaar constant zijn, het is het visitekaartje van het huis en de meest verkochte champagne van Bollinger. Naast de Special Cuvée Rosé en de R.D. 2004, La Grande Annee en de Bollinger Limited Edition 007 is er ook nog een speciale Bollinger Vieilles Vignes Francaises, Blanc de Noirs: een memorabele champagne. Deze champagne van 100% pinot noir is afkomstig van ‘oude stokken’ van twee heel kleine Grand Cru wijngaarden, Clos St. Jacques en Chaudes Terres, welke verstoken zijn gebleven van de phylloxera. Een zeer zeldzame champagne. Bollinger botelt ook nog stille rode wijn: Bollinger Ay Rouge La Côte aux Enfants.
Hoe het ook zij, zonder Bolly kunnen wij niet zijn.

Charlotte van Zummeren

Wijnkring Bollinger

Foto: @Bollinger Instagram


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl