De Ch zit in de maand: Champagne Bollinger

‘I drink it when I am happy and when I am sad. Sometimes I drink it when I am alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it when I am no thungry and drink it when I am. Otherwise I never touch it, unless I am thirsty’. Deze beroemd geworden woorden van Madame Bollinger werden gepubliceerd in de London Daily Mail van 17 oktober 1961. De weduwe Bollinger gaf het huis chique en grandeur. In Nederland wordt Bollinger vertegenwoordigd door Wijn Verlinden Drinks and Discover, een Brabants familiehuis waar de noblesse oblige als ‘vaneigens’ in het vaandel staat.

Bolly

Bollinger heeft naam en faam. Bollinger werd genipt door James Bond en letterlijk gezopen door de dames van Absolutely Fabolous, die het over niets anders hadden dan Bolly. In de sitcom stond een ijskast waarbij een leeg schap automatisch werd bijgevuld met nieuwe flessen Special Cuvée. Het huis werkt met voornamelijk grand cru wijngaarden. Daarnaast hebben ze een grote voorraad van wijn uit eerdere jaargangen. Bij Bollinger vinden ze het ontzettend belangrijk dat hun instapcuvée – de special Brut – van constante kwaliteit is. Bollinger is onderdeel van de zogenaamde KGB. De subtiele verwijzing naar de drie grote huizen die hun wijn nog laten rijpen op eikenhouten vaten: Krug, Alfred Gratien en Bollinger. Het eikenhout geeft verdieping en zachtheid. Verder autolytische tonen van biscuit en cake en citrusfruit.

De R.D. 2002

R.D. staat voor ‘recently disgorged’, of zoals commercieel directeur Guy de Rivoire zegt ‘released on demand’. De weduwe Bollinger wilde begin jaren zestig van de vorige eeuw al een gelagerde champagne op de markt brengen. In die tijd een gedurfde onderneming want oudere champagnes waren bepaald geen mode. Toch vermoedde het huis terecht dat de ‘oxidatieve stress’ van het late dégorgement de wijn zou frisheid zou geven. Zo werd de R.D. in 1952 geboren, hoewel het nog tot 1967 zou duren eer deze naam werd toegekend. Inmiddels zijn we toe aan nummer 24 in de reeks, niet ieder jaar is namelijk goed genoeg.

De R.D. van 2002 heeft, zoals alle champagnes van Bollinger, een groot aandeel pinot noir in de assemblage. In dit geval 60%, verder aangevuld met chardonnay. De wijn heeft uiteraard op barrique gelegen – het andere unique selling point van Bollinger – en het dégorgement was op 19 september 2013. Het resultaat is een licht goudkleurige champagne met een subtiele mousse. In de neus tropisch fruit, noten, anijs en een zekere rijpheid. Op het palatum een gebalanceerde, volle, krachtige champagne. Limoentonen en toast completeren het geheel. Een echte eetchampagne voor degenen die de culinaire kracht van champagne niet kennen. Voor zij die dat wel kennen is het ook een champagne waarvan zachtjesaan zonder diner van genipt kan worden. Geheel in de geest van de weduwe Bollinger. Het schijnt dat 2004 eraan zit te komen.

Naast de Brut Special Cuvée, de Special Cuvée Rosé en de R.D. 2002 is er ook nog een speciale  Bollinger Vieilles Vignes Francaises, Blanc de Noirs: een memorabele champagne. Deze champagne van 100% pinot noir is afkomstig van ‘oude stokken’ van twee heel kleine Grand Cru wijngaarden, Clos St. Jacques en Chaudes Terres, welke verstoken zijn gebleven van de Phylloxera. Een zeer zeldzame champagne. Hoe het ook zij, zonder Bolly kunnen wij niet zijn.

Charlotte van Zummeren

Verlinden Drink and Discover


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu