Champagne | Moutardier

Ondanks alles… is het toch weer december en dan zet Winebusiness.nl altijd mousserende wijnen in het zonnetje. Want hoe je het wendt of keert, champagne blijft een heerlijke en goddelijke drank en daarvan kunnen we alleen maar van gaan genieten in deze maand. Vandaag Champagne Moutardier, vooral bekend vanwege hun belangrijkste druif: pinot meunier en de ligging in de Surmelin ten oosten van Reims. In het kort gesteld: Champagne Moutardier is een prijskwaliteit topper. Persoonlijke favoriet is de fruitige rosé. Even wat meer info.

Champagne Moutardier

Moutardier ligt ruim 100 km ten oosten van Parijs in het dorpje Le Breuil, in het dal van Surmelin. Bij dit familiebedrijf wordt een prachtige reeks wijnen gemaakt van ware topkwaliteit en grote persoonlijkheid. Tachtig procent van de wijngaarden van dit champagnehuis is beplant met pinot meunier, en de familie Moutardier staat bekend als een onbetwiste kenner van dit druivenras.

De geschiedenis van de familie Moutardier gaat eeuwen terug. De vader van Jean Moutardier begon in 1920 zelf met het maken en verkopen van champagne, waarbij zijn zoon Jean hem in 1946 opvolgde.

Jean kocht diverse hectare verwaarloosde percelen op en maakte deze geschikt voor het verbouwen van druiven. Inmiddels beschikt de familie Moutardier over 18 hectare, welke goed zijn gelegen op eersteklas hellingen gericht naar het zuiden met de kalkhoudende grond van de Surmelin.

3 Champagnes

Met de druiven die hiervan afkomstig zijn maakt de familie 3 zuivere Meunier-champagnes: de Cuvée Rosée, de Carte d’Or Brut, de Millésimé 2012. In alle drie proef je hoe de pinot meunier druif fluweelzachte, intense champagne maakt met een perfecte balans van fruit en frisheid.

Op champagneflessen vind je over het algemeen geen jaartal omdat het bij de assemblage van champagne gebruikelijk is dat druiven van verschillende oogsten en verschillende jaren worden samengevoegd voor het beste resultaat. Bij Moutardier zijn alle cuvées van een oogstjaar met 5% reserve wijn. Een jaartal zul je dus niet op de fles zien staan, behalve bij de Millésimé.

De Moutardier Carte d’Or Brut is van 85% pinot meunier en 15% chardonnay. 5% van de meunier heeft op hout gerust.: een niet te droge, frisse chamapgne met wit fruit en mineraliteit.

De Moutardier Cuvée Rosé van 80% meunier (waarvan 20% meunier van de Coteaux Champenoise)  en 20% chardonnay is een fruitige en stevige champagne. Aardbeien, kersen, mooie mousse en een stevige backbpone. Een feestje!

De Moutardier Millésime 2012 is van 80% meunier en 20% chardonnay. Dit is een volle, rijke champagne met duidelijke tekenen van lagering zoals brioche en geconfijt fruit gedragen door frisse mineraliteit.

Verkrijgbaarheid: Verkrijgbaarheid Moutardier

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl